İsraf var, besleyici değil, sağlığı tehdit ediyor! Gıdada çok yönlü tehditGıda Krizi Raporu’nda tuz, düşük kalite yağlar, şekerler ve zararlı tatlandırıcılar içeren gıdalardaki tehlikelere dikkat çekilerek, “Bu gıdaların satışlarının artmasının nedeni, beyindeki ödül mekanizmalarını harekete geçirmesi” tespitine yer veriliyor. Ayrıca gıdaların besleyici değerlerden yoksun olduğuna vurgu yapılıyor.
Aldatıcı reklamlara dev cezaTicaret Bakanlığı, 2023 yılında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara toplam 114 milyon 139 bin lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Mersin’de sofralık kayısı sezonu sona erdiTürkiye’de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, sezon sona erdi 250 bin ton rekolte elde edilirken 100 bin tonunun ihraç edildiği belirtildi.100 bin yon kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi.
Siyah erikte ilk hasatTürkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de bölgenin siyah incilerinden siyah erikte hasat başladı. Özellikle üzerindeki tozu gitmesin diye iki parmakla tek tek toplanıp bahçeden müşteriye giden ürünün kilogramının 50 TL'ye kadar satılmasının beklendiği belirtilirken, turizm bölgelerinden talep geldiği kaydedildi.
Örtü altı tarımda dünyada üçüncüyüzTürkiye, örtü altı sebze üretiminde İspanya ve İtalya’nın ardından dünyada üçüncü ülke. Uluslararası ilişkilerin ısındığı bir dönemde Türkiye, iklim avantajının da verdiği olanaklarla, gıda arz güvenliğine büyük katkıda bulunuyor.
Yeni iş kapısı oldu! Tezgâhlardan inmiyor... Trabzon hurmasına büyük ilgiMarkette ve pazarda tazesi, kuruyemişçilerde ve baharatçılarda ise kurusu satılan Trabzon hurması, son yıllarda altın çağını yaşıyor. Denizli’de kirazdan sonra ikinci ana ürün olarak yetiştirilen, Ordu’da ise Karadeniz’in zirvesine çıkan Trabzon hurmasının en çok üretildiği il ise şaşırtıyor.
Babasının ‘Yadigarı’nı ÖZVERİYLE KORUYORBodrum’da yaşayan 62 yaşındaki Erman Aras, babasının büyük emekle oluşturduğu dört bin ağaçlı bahçeden ürettiği mandalinaları ve bundan elde ettiği ürünleri annesinin adının yer aldığı Bodrum Yadigarı markasıyla satışa sunuyor.
Aronya Çayının Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Aronya Meyvesi Çayı Zayıflatır Mı?Zayıflamanın en temel unsuru bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasıdır. Bu nedenle de bazı takviyelere ihtiyaç duyulabilir. Bu takviyelerden en önemli ve faydalı olanı ise aronya çayıdır. Peki Aronya çayının faydaları ve zararları nelerdir? Aronya meyvesi çayı zayıflatır mı? Aronya Çayı Nasıl Demlenir ve Nerede Bulunur? Tüm bu soruları sizler için yanıtladık.
Tarımda ‘ilaç’ tek çare değil’İlaçsız’ üretim de mümkün diyen çiftçiler kendi yöntemlerini geliştirerek, ya da eski yöntemlerle topraklarını ekiyor, biçiyor; biyolojik mücadele yapıyor; organik üretime çalışıyorDiğer taraftan ise artan nüfus ve uygun fiyat arayışında ‘endüstriyel tarım’ kendini gösteriyor. Burada ise tarım ilacı kullanmadan yeterlilik olmayacağı, bilinçli ilaç kullanımı öneriliyor
Tescilli Silifke çileğinde 100 bin ton rekolte hedefiMersin'de, yaklaşık 15 bin dönümde yetiştirilen ve geçen yıl aldığı coğrafi işaret tescil belgesiyle markalaşan Silifke çileğinde, 100 bin ton rekolte bekleniyor.
1 Ekim Dünya Kahve Günü: A'dan Z'ye kahve rehberiBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü... Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada da çok sevilen kahveyi hem yaparken hem de tüketirken aslında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez ile kahvenin sağlığa olan etkilerini ve Barista Eğitmeni-Kahve Uzmanı Yunus Çakmak ile de kahve tüketimi ve yapımıyla ilgili tüm detayları konuştuk.
Hatay çileğinde hasat başladıAroması ve tadıyla dikkat çeken Hatay çileğinde ilk hasat gerçekleşti. Amik Ovası’nda açıkta çilek hasadına başlayan üretici Mehmet Bebek, yaklaşık 4 yıldır çilek ürettiğini belirterek, "15-16 dönüm üzerinde çilek ekiyoruz. Sezonda ortalama dönüme 5 ton civarında meyve alıyoruz. Bu sene yağışlar çok yoğun olduğu için biraz verimde azalma var ama yine şükürler olsun 5 ton civarında ürün alırız” dedi. Çileklerin alıcı sorunu yaşamadığını ifade eden Mehmet Bebek, çeşitli illere çilek yolladıklarını söyledi. Bebek, “Sürekli ürünleri verdiğimiz tüccarlarımız ve müşterilerimiz var. Bu yıl ilk etapta Muş'tan sipariş aldık. Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a Malatya’ya, Elbistan’a çilek göndereceğiz" diye konuştu. Hatay çileğinin kaliteli ve lezzetli olduğunu söyleyen Bebek, “Diğer çileklerle Hatay çileğinin ayrıldığı özellik, burada tamamen doğal olarak yetişmesidir. Serada değil açıkta yetişiyor. Birde kullandığımız gübreler, çok yoğun değil, doğal olsun istiyoruz. Buranın artık havasından mıdır, toprağından mıdır daha kaliteli, daha şirin, lezzetli ve çok süper bir meyve üretiyoruz burada” dedi. “Çilek, pamuk ve buğdaydan daha avantajlı” Hataylı çiftçilerin son zamanlarda pamuk ve buğday yerine çileğe yöneldiklerini söyleyen Mehmet Bebek, “Çilek, pamuk ve buğday gibi ürünlerden biraz daha avantajlı kar olarak, kazanç olarak. Çitçi, pamuk ve buğdaydan artık yoruldu, bir şey kazanamaz oldu. Çiftçi, 100 dönüm pamuk ekeceğime 10 dönüm çilek ekerim aynı parayı kazanır ve yorulmam diyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ilk tropikal meyvesine tescilAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde üç yıl önce deneme amaçlı ekilen ve kısa sürede geçim kaynağı haline gelen "ejder meyvesi" tescillendi.
Türkiye'nin ilk tropikal meyvesine tescilAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde üç yıl önce deneme amaçlı ekilen ve kısa sürede geçim kaynağı haline gelen "ejder meyvesi" tescillendi.
'Düzce kuzusu' satın almak için kente akın ediyorlarDüzce'de, orman köylülerince bahçelerden toplanarak, pazarda satışa sunulan ve 'Düzce kuzusu' denilen kestanenin ünü, yurt geneline yayıldı. Türkiye'nin dört bir yanından kente gelen kestaneciler, sıkı pazarlıklar sonucu ürünleri satın alıyor. Kestane pazarını gezen Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, "Kent, Türkiye'nin 'kestane borsası' haline gelmiş" dedi.
'Düzce kuzusu' satın almak için kente akın ediyorlarDüzce'de, orman köylülerince bahçelerden toplanarak, pazarda satışa sunulan ve 'Düzce kuzusu' denilen kestanenin ünü, yurt geneline yayıldı. Türkiye'nin dört bir yanından kente gelen kestaneciler, sıkı pazarlıklar sonucu ürünleri satın alıyor. Kestane pazarını gezen Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, "Kent, Türkiye'nin 'kestane borsası' haline gelmiş" dedi.
Kahramanmaraş'tan dört kıtaya dondurma ihracatıKeçi sütü ve salep bitkisinin ustaların ellerinde benzersiz bir lezzete ulaşmasıyla ortaya çıkan "Maraş dondurması", Çin'den Güney Afrika'ya, ABD'den Maldivler'e kadar ihraç ediliyor.
Şeftalinin faydaları nelerdir?Şeftali mevsiminin gelmesiyle birlikte şeftalinin faydaları nelerdir sorusunun cevabını merak etmeye başladık. Antioksidanlar açısından zengin olan ve sağlığımız çeşitli faydalar sağlayan şeftalin faydalarını bilmiyorsanız sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz. İşte sağlığımıza olan etkilerini henüz bilmediğimiz şeftalinin faydaları…
Fresh Future’un sahibi Muhammed Koşan: Zeytinyağının ilmini gördümBu hafta Kazdağları’nda butik bir zeytinyağı üreticisi olan Muhammed Koşan’la buluştum. Koşan iddialı, “Geleneksel çiftçiler zeytinciliği anadan-babadan kalma yöntemlerle yapıyorlar ama zeytinyağının bir ilmi var ve ben zeytinyağının ilmini gördüm” diyor.
Fresh Future’un sahibi Muhammed Koşan: Zeytinyağının ilmini gördümBu hafta Kazdağları’nda butik bir zeytinyağı üreticisi olan Muhammed Koşan’la buluştum. Koşan iddialı, “Geleneksel çiftçiler zeytinciliği anadan-babadan kalma yöntemlerle yapıyorlar ama zeytinyağının bir ilmi var ve ben zeytinyağının ilmini gördüm” diyor.
'Ana sütü ile aynıdır' dedi, kafaya dikip içti!Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Aydın Zeytinyağı Günleri' programına davetli olarak katılan Prof. Dr. Canan Karatay, "Zeytinyağı her derde davadır, ana sütü ile aynıdır" dedi. Aydın'da Büyükşehir'in çalışmasıyla etin ucuza satıldığını duyan Karatay, "Tüm belediye başkanlarını kadın yapın ki, et ucuzlasın" diye konuştu.