Ekşiyen yoğurdu dökmeyin! Maya olmasa da olur, bu peynirin tadına doyulmuyor
Ekşiyen yoğurdu dökmeyin! Maya olmasa da olur, bu peynirin tadına doyulmuyorEkşiyen yoğurtlar çoğu zaman tüketilmez ve çöpe dökülür. Ancak son derece değerli olan bu yoğurttan başka ürünler elde etmek de mümkün. Peki ekşi yoğurtlar nasıl değerlendirilir? İşte detaylar.
11.09.2024Püf Noktası
Antakya sürk çökeleği tescillendi
Antakya sürk çökeleği tescillendiUNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da yöresel kahvaltılık olan sürk çökeleği, coğrafi işaret tescili aldı.
30.06.2018Ekonomi
Antakya sürk çökeleği tescillendi
Antakya sürk çökeleği tescillendiUNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da yöresel kahvaltılık olan sürk çökeleği, coğrafi işaret tescili aldı.
30.06.2018Ekonomi
Tereyağı siparişlerini yetiştiremiyorlar
Tereyağı siparişlerini yetiştiremiyorlarTrabzon’un Düzköy ilçesine bağlı Doğankaya mahallesinde evde tereyağı imalatı yapan Sürül ailesi siparişlere yetişemiyor. 1 kilogram tereyağını hazırlamak için 25 kilogram sütün kaymağını kullanan aile, kaymağı alınan sütten de yoğurt, peynir ve çökelek yapıyor.Türkiye’nin farklı şehirlerinden tereyağı siparişi aldıklarını ancak bunların hepsini karşılayamadıklarından yakınan Dilek Sürül, tereyağını nasıl yaptıklarını anlattı. Sürül, “Ortalama 25 kilogram sütü bekletiyoruz. Beklettikten sonra üzerinde kaymak oluşuyor. Kaymağı üzerinden aldıktan sonra yayığa koyuyoruz. Çalkala çalkalaya tereyağ elde ediyoruz. Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor” dedi.Eskiden tereyağı yapmanın daha zor olduğunu kaydeden Sürül "O dönemler tahta yayık var idi şimdi ise artık elektrikli yayıklar var. Yağımızın lezzetli olması, ineklerimiz yaz kış sürekli dışarıda otlayarak yayılmalarından kaynaklanıyor. İnekleri sadece kar yağdığı zaman ahıra kapatıyoruz. Ürettiğimiz yağımıza fazla talep var. Siparişleri yetiştiremiyoruz. Aşırı derecede organik tereyağına ihtiyaç var. Bursa, Balıkesir gibi illere dahi tereyağı gönderiyoruz. Yem fiyatları çok pahalı olmazsa hayvancılık daha da cazip olur” diye konuştu.Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda 7 ineğini sattığını, şuan 7 ineği olduğunu ve onları çok sevdiklerini belirten Sürül, “İneklerle zaman zaman konuşuyoruz. Onlar ne olduğunu hissedebiliyorlar. Bazen bir insandan bile bize daha çok yakın olabiliyorlar” ifadelerini kullandı.Haftada ancak 7-8 kilogram yağ ürettiklerini ve tereyağının sütten daha fazla para ettiğini belirten Mümin Sürül ise devletin hayvancılığa daha fazla destek çıkması gerektiğine dikkat çekerek hayvancılığın giderek bittiğini söyledi. Eskiden 250 hanelik mahallede herkesin evinde inek beslediğini ama şimdi yarıdan
11.09.2019Haberler