Son dakika çocuk ruh sağlığı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuk ruh sağlığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuk ruh sağlığı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 964 çocuk ruh sağlığı haberi bulunmuştur.
Durağa tekmeli yumruklu saldırı! Çanakkale'deki şok görüntünün ardındaki 'oyun' çok başkaGeçtiğimiz günlerde Çanakkale Çan Belediyesi tarafından yayınlanan videoda, gençlerin durağa savurduğu tekme ve yumruklar izleyen herkesi dehşete düşürdü. Günümüzede özellikle çocuk ve gençlerde artış gösteren şiddet olaylarının gözden kaçan detaylarını, işin uzmanlarına sorduk. Sebebi bilgisayar oyunlarına bağlanabilen bu davranışların altında yatan gerçek, bambaşka çıktı.
Denize, havuza girmekten korkan çocuğa nasıl davranılmalı?Havuza ya da denize girerken gözyaşlarına boğulan çocukları suyla buluşturmak oldukça zordur. Peki, su korkusu çocuğa nasıl davranılmalı? Suya girmek istemeyen çocuk nasıl alıştırılır? Denizden korkan çocuğa nasıl yüzme öğretilir? İşte cevabı.
KPSS Konuları 2024... KPSS Lisans, Ön Lisans ve Ortaöğretim Konuları ve Soru DağılımıÖSYM tarafından düzenlenen KPSS devlet kadrolarına alınacak olan personellerin seçilmesi için yapılan sınavdır. Her yıl milyonlarca insanın girdiği bu sınav eğitim düzeyine göre düzenlenmektedir. Sınav girecek olan kişilerin sorumlu olması gereken bazı konular bulunur. Bu nedenle sınav öncesi adayların aklına takılan konulardan birisi de KPSS konuları olmaktadır. KPSS lisans, ön lisans ve ortaöğretim konuları ve soru dağılımı hakkında detaylı bilgi almak için sizin için hazırladığımız ‘KPSS Konuları 2024’ başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Pandemi gençleri depresif yaptı!Pandemi dönemiyle birlikte gençlerde depresyon ve anksiyete bozukluklarının da yükselişe geçtiğini dile getiren uzmanlar, intihar vakalarının da arttığına dikkat çekerek ailelere uyarılarda bulundu.
10 köpeğin saldırısına uğrayan 12 yaşındaki Enes 9 operasyon geçirdi!Okuldan eve dönerken 10 köpekten oluşan bir sürünün saldırısına uğrayan 12 yaşındaki Enes Koca, şu ana kadar 9 cerrahi müdahale geçirdi ve yaklaşık 6-7 operasyon daha geçirmesi planlanıyor. Enes'in durumu hakkında konuşan annesi Ayşe Koca, “Bizim başımıza geldi başka kimsenin başına gelmesin, tek dileğimiz o. Bu soruna da kesinlikle bir çözüm bulunsun” dedi.
10 köpeğin saldırısına uğrayan 12 yaşındaki Enes 9 operasyon geçirdi!Okuldan eve dönerken 10 köpekten oluşan bir sürünün saldırısına uğrayan 12 yaşındaki Enes Koca, şu ana kadar 9 cerrahi müdahale geçirdi ve yaklaşık 6-7 operasyon daha geçirmesi planlanıyor. Enes'in durumu hakkında konuşan annesi Ayşe Koca, “Bizim başımıza geldi başka kimsenin başına gelmesin, tek dileğimiz o. Bu soruna da kesinlikle bir çözüm bulunsun” dedi.
Çocuğunuzun okula uyum süreci için 1 ay süre tanıyınYüz yüze eğitimin başlamasıyla çocukların okula uyumda zorlanabileceğini belirten Uzm. Dr. Leyla Ezgi Tüğen, "Kaygı bulaşıcıdır ve ailelerin covid-19 ile ilgili kaygıları çocuğun okula gitme motivasyonunu azaltabilir. Çocuk ve gençlerin büyük bir kısmı geçen 1.5 yıl okula gidemediği için arkadaşlarını ve öğretmenlerini tanıyamadı. Tanımadığı ortam ve kişiler bazı çocukları duygusal olarak daha zorlayabilir. Hem ebeveynler hem öğretmenler yaklaşık 1 aylık dönemi okula uyum süreci olarak görmeli" dedi.
Pandemide okula başlayan çocuk ve aileler için 12 öneriPandemi sürecinde uzun bir süredir online eğitimin devam ettiği ülkemizde Eylül ayından itibaren belli yaş gruplarındaki okullarda yüz yüze eğitime geçiş başlayacaktır. Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, hem yetişkinler hem de çocuklar için psikososyal açıdan uyum süreci hakkında bilgi verdi.
Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi neler? Günümüzde boşanma artık normalleşmiş durumda. Ne yazık ki her geçen gün de artıyor. Her ne kadar eşler bu durumdan etkileniyorlarsa da çocuklar daha farklı etkileniyorlar. Peki, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi neler? Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney konu hakkında bilgiler verdi.
Anne-baba kavgası çocuğu nasıl etkiler? Evlilikle birlikte artık çift olarak devam ettiğiniz hayatınıza küçük bir bireyinde katılmasıyla artık ilişkilerinizde daha da dikkatli olmanız gerekiyor demektir. Özellikle eşinizle kavga ederken bu davranışların çocuğunuzun üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini mutlaka düşünmelisiniz. Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Erken ergenliğe neden olan durumlarÇocuğunuzda 8 yaşından önce tüylenme, göğüslerde büyüme gibi sorunlar görülüyorsa çocuğunuz erken ergenliğe girmiş olabilir. Bu durumda bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulmasını öneren Uzman Psikolog Reyyan Tekin, hazır gıdaların tüketiminin artması, fiziksel aktivitenin azalması, kilo artışı, kronik stres gibi nedenlerin erken ergenliğe zemin hazırladığını anlatıyor.
Çocuğa ödev yapma sorumluluğu nasıl verilir? Çocukların ödev yapmasını sağlamak ailelerin en önemli problemlerinden biri. Uzmanlar, çocuğa ödev sorumluluğu verilmesi gerektiğini belirterek ödev yapmaya zorlamak yerine ödev saatinin birlikte planlanmasını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre, çocuğa ödevin öğrenmenin pekiştirme aşaması olduğunu anlatmak gerekiyor.
Pandemi döneminde çocukların psikolojik dayanıklılığı nasıl artırılır? Her ebeveyn çocuğunun mutlu ve keyifli olmasını, hayal kırıklığı yaşamamasını ve üzülmemesini ister. Fakat içinden geçtiğimiz dönem de gösterdi ki, bazen yönetemediğimiz dış etkiler sadece çocukların değil her insanın psikolojik dayanıklılığını test ediyor. Rezilyans olarak adlandırılan psikolojik dayanıklılık, çocukların zor durumlardan sonra tekrar ayağa kalkma becerisi olarak tanımlanıyor. Peki, ebeveynler çocuklarının psikolojik dayanıklılığını artırmak için neler yapmalı? Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz açıkladı.
Erken aile kurmayı düşünenler başarılı olmakta zorlanıyor!Çok erken aile kurmanın genç yetişkinlikte başarılı olmayı açıkça zorlaştırdığını belirten Psikolog Dr. Öğretim Üyesi Aman Sado Elemo, "Erken ebeveynlik, yüksek boşanma riski ve düşük tam zamanlı işte çalışma riski taşır. Üniversiteyi tamamlamaya engel olur. Annenin iyi oluşunu etkiler ve çocuk için kötü sonuçlar doğurur" dedi.
Çocukların hissettiği korkular ve çözüm yollarıÇocuğunuzun korkularından endişe ediyor ve korkusunun normal olup olmadığını merak ediyorsanız o halde bilmelisiniz ki çocuklar her yaş döneminde farklı korkular yaşar. Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi. İşte çocukların korku yaşama sebepleri ve bu konuda ailenin yapması gerekenler...
Pandemi stresi karneleri nasıl etkiledi?Koronavirüsün hem okula devamı olumsuz etkilediğini hem de kaygı nedeniyle çocuk ve gençlerde dikkatini bozarak ders başarısının düşmesine neden olduğunu söyleyen Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Çağlar, "Belli süreler evde izole kalmak aslında çocuklar için çok büyük bir stres kaynağı ve olağanüstü bir durumdur. Bu da okul başarısının düşmesine neden oldu" dedi
Karne psikolojisinde neye dikkat edilmeli?Pandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karne psikolojisinin önemine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karne psikolojisi ve üç hafta sürecek ara tatilin nasıl geçirilmesi gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
Yarıyıl tatilini pandemide geçirecek öğrencilere tavsiyelerYarıyıl tatilini pandemi gölgesinde geçirecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Dr. Öğretim Üyesi ve Psikolog Nesrin Duman, "Yaratıcılığınızı hatırlayın. Kendinize bir şans verin. Bir deneyin, elinizdeki sade materyallerle neler üretebileceğinizi görün. Belki bu sizi daha mutlu edecektir" dedi.
2020'de çocuklar az sosyalleşti, ekran başında daha çok zaman geçirdiPandemi nedeniyle zor şartlarda geçirdiğimiz 2020 yılı, çocuklar için de farklı tecrübelerin yaşandığı bir yıl oldu. Çocukların yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle arkadaşlarından uzak kaldığını ve bu durumun sosyalleşme süreçlerini etkilediğini belirten uzmanlar, pandemi sürecinde en çok ekrana bakma süreçlerinde artış ve yeme bozukluğu görüldüğüne dikkat çekiyor. Uzmanlar pandemi sürecinin ruhsal dayanıklılık ve esnekliğin öneminin anlaşılmasında da etkili olduğunu vurguluyor.
İlkbahar ve sonbaharda bipolar bozukuluk daha mı sık görülüyor?Mevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresif olduğuna işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir” uyarısında bulundu. Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir diyen Tarhan, çocukluk ve ergenlik dönemindeki bipolar durumunun sıklıkla gözden kaçtığını, bipoların özellikle ergenlikte daha yüksek oranda görüldüğüne dikkat çekiyor.
Çocuk Ruh Sağlığı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.