Yahya Kemal’in mirasının izindeSosyal medyada ‘bakımsız’ iddiasıyla gündeme gelen Yahya Kemal Müzesi restorasyona giriyor. İki katlı müze, içinde yer aldığı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Medresesi’nin restorasyonu kapsamında yenilenecek
Yer: Çanakkale! 400 mezar harabeye döndüÇanakkale Kara Savaşları sırasında Fransızların çıkarma yaptığı Kumkale bölgesindeki Türk askerinin siper olarak kullandığı Kumkale köyüne ait mezarlık adeta kaderine terk edildi. Bölgede görev yapan devlet adamları ile Kumkale köyündeki vatandaşlarının bulunduğu köy mezarlığı bakımsızlıktan harabeye döndü.
1900 yıllık Makedon Kulesi'nde bakımsızlıktan incir ağacı çıktıRoma İmparatoru Hadrianus tarafından kurulan Hadrianopolis'i çevreleyen surların dört köşesindeki kulelerden biri olan, Edirne kent merkezindeki Makedon Kulesi’nde bakımsızlıktan incir ağacı çıktı. 1900 yılık Makedon Kulesi’nin çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi yapıların üzeri otlarla kaplandı. Kazılarda ortaya çıkan çini fırınları da çöplük haline geldi.
Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyaFRANSIZ Alexander Vallaury tarafından 1898'de ihtişamlı bir otel olarak inşa edilen "Prinkipo Palas" oteli, ruhsat verilmemesi üzerine 1900'lerin başında Rum bir kişi tarafından satın alınarak yetimhane olarak kullanılması şartıyla İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağışlandı. Bu tarihi yapı 1964'te kapısına kilit vurulana kadar yaklaşık 5 bin 750 Rum yetime yuva oldu. 54 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı. Kaderine terk edilen Büyükada Rum Yetimhanesi yıllardır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Tarihi "Alpanos Hamamı" kaderine terk edildiEskişehir'de yaklaşık 800 yıl önce yapıldığı tahmin edilen ve son yıllara kadar da kullanılan hamamın bakımsız hali görenlerin içini sızlatıyor. Bizanslılardan kalma olduğu belirtilen tarihi "Alpanos Hamamı", kendi haline bırakılmış bir halde bulunurken sıcak ve şifalı suyu boşa akıyor.Seyitgazi ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Sarayören Köyü'nde yer alan hamam, tarihi ve yer altından gelen termal suyuyla dikkat çekiyor. Yıllarca köylü tarafından kullanılan hamam, son zamanlarda bakımsızlıktan dolayı kaderine terk edilmiş durumda bekliyor. Buna rağmen hamamın altından sıcak su kaynamaya devam ederken, her gün litrelerce su boşa akıyor. Köy sakinleri, kükürtlü olmasından dolayı birçok cilt hastalığına iyi gelen suyun yeniden değerlendirileceği günleri bekliyor.Hamam hakkında bilgiler veren Sarayören Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tevfik Demir, çocukluğunda girdiği hamamın şimdilerde kaderine terk edildiğini söyledi. Kışın bile sıcak suyun hamam altından çıktığına vurgu yapan Başkan Demir, "Kükürtlü bir suyu var bu hamamın. Boşa akıyor ve genelde bahçe sulamaya kullanılıyor. Şu anda başka bir faydası da yok. Hamamımız zamanında yapılmış ve sonradan deforme olduğu için üzeri betonla ve sıvayla kapatılmış. Harap olmuş bir vaziyette şu anda duruyor. Tarihini bilen yok ama Osmanlı'dan çok daha önceye dayanıyor. Daha öncesinde bu köye gelenler, ilk kurulduğu tarihte Alpanos ismi vermiş. Bu isim de köyü ilk bulan kişinin ismi olarak düşünülüyor. Çocukluğumda hatırlıyorum, bu hamam yazları özellikle hiç boş kalmazdı. Tabii o zamanlar köyde insan çoktu. Şu anda yeni nesil şehre yöneldiği için köyde fazla insan bulunmuyor. Yazları yine tek tük insanlar giriyor. Burası bir hamam ve kışın bile şu vaziyette suyu ılık olduğu için rahatça kullanılabilir. Hastalıklara da şifa olduğu söyleniyor. O zamanlar bir inceleme yapılmış, suyu kükürtlü çıkmış. Kaşıntı ve sedef hastalığı gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. "
İstanbul’un tarihi çeşmeleri bakımsızlıktan kuruduBirçok medeniyete ev sahipliği yapan megakent İstanbul’da, pek çoğu özenli el işçiliğine sahip olan tarihi çeşmeler, yıkık dökük bir halde ihya edilmeyi bekliyor.
İstanbul’un tarihi çeşmeleri bakımsızlıktan kuruduBirçok medeniyete ev sahipliği yapan megakent İstanbul’da, pek çoğu özenli el işçiliğine sahip olan tarihi çeşmeler, yıkık dökük bir halde ihya edilmeyi bekliyor.
Tarihi Hızır İlyas Köşkü yalnızlığa terk edildiKayseri'de, Anadolu Selçuklu döneminde yaptırılan Hızır İlyas Köşkü, yalnızlığa terk edildi. Duvarlarına sprey boya ile yazılar yazılan tarihi köşkün, bazı duvarları da çökmüş durumda. Kocasinan ilçesinde ki Hıdrellez Tepesi'nde bulunan İlyas Bey Köşkü'nün son hali içler acısı. 1241 yılında yaptırıldığı düşünülen köşkün, bakımsız hali görenleri üzüyor. Kenti tepeden gören bir konuma sahip olan köşkün bütün duvarlarına sprey boya ile yazılar yazılmış halde atıl bir vaziyette ziyaretçilerini bekliyor. "Hızır Bey Köşkü'nü Selçuklu sultanları kullanmış" Bazı araştırmacılara göre, Hızır İlyas Köşkü Çifte Medrese’deki şifahanesinin göğüs hastalıkları bölümü olarak kullanıldığı söylenirken, bazı araştırmacılar da, Selçuklu sultanlarının bu köşkte dinlendiklerini belirtiyor.
Mardin’de tarihi yapı yıkılmaya yüz tuttuMardin’de alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık olan tarihi yapı, ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. 10 yıl önce kiraladığı tarihi yapıyı restore etmek isteyen Metin Ezilmez, yapının yıkılma tehlikesinin olduğunu, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için ilgili kurumlardan sahiplenme beklediklerini ifade etti. Mardin’in Üçyol mevkisinde bulunan ve Bizans döneminden kalan alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık tarihi yapı, yıllardır süregelen ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. İki bölümden oluşan ve Müşfik Oral’a ait olan yapıyı, butik otel ve restoran yapmak için 10 yıl önce kiralayan Metin Ezilmez, tarihi binayı hem ayakta tutmak hem de turizme kazandırmak için destek istedi. Binanın güçlendirilmesi ve restore edilmesi için 10 yıldır uğraştığını anlatan Ezilmez, “10 yıl önce binayı kiralayıp, butik otel ve restoran yapmak istedim. Mimari değeri yüksek binada Anıtlar Kurulu izin ve denetimleri ile restorasyona başladık. Sıva söküm ve onarımı aşamasında, üst katın güçlendirilmeden inşa edildiği anlaşılınca, Anıtlar Yüksek Kuruluna müracaat ettik. Mimarlar ve arkeologlar oluşan teknik heyet ile belediyenin görevlendirdiği mimar heyeti tarafından hazırlanan 3 ayrı raporda, cadde üzerinde bulunan binanın önünden geçen yolda araç geçişinin fazla olduğu, üst kattaki yapıda açılan derzlerin güçlendirilerek doldurulmaması durumunda binanın yıkılma tehlikesi bulunduğu şeklinde bilgi verildi. Biz hissedarları bir araya getiremeyince, bu ışın altından kalkamadık” dedi. “Sit alanında bulunuyor” Binanın sit alanında bulunduğu ve yüksek mimari değere sahip olduğunu dile getiren Ezilmez, “Üçyol’dan eski hükümet konağına giden yol üzerinde bulunan binanın altından trafik akışı oldukça yoğun. Günde ortalama 500 araç ve turizm mevsiminde yüzlerce insan geçiyor. Binanın altında bulunan Abbara denilen tünelde fotoğraf çekenler oldukça fazla"dedi.
Çamiçi Halk Plajı kaderine terk edildiAntalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Çamiçi halk plajı 2012 yılından bu yana kaderine terk edildi. Turizm Bakanlığı tarafından Manavgat Belediyesine tahsisi yapılan, 1987 yılında dönemin Manavgat Belediyesi tarafından Dev-Yap Tur. Tic. A.Ş’ye 20 yıllığına kiraya verilen 20 dönüme yakın halk plajı, kira süresinin dolması ve belediyenin çalıştıracağının belirtilerek kira süresinin uzatılmaması nedeniyle adeta harabeye döndü. 4 yılı aşkın bir süredir, halk plajının tuvalet ve duşlarının sökülmesi nedeniyle denize giren az sayıda vatandaşın hiçbir ihtiyacını karşılayamadığı plajın geceleri alkol ve uyuşturucu kullanan fuhuş yapan kişilerin uğrak yeri haline geldiği iddia edildi. Manavgat’ın en güzel plajlarından bir tanesi olan, çevresinde çok sayıda 5 yıldızlı tesis bulunan Çamiçi’nde yıllar önce yapılan iskelenin hurda demirlerinin sökülmemiş olması da denize giren az sayıda vatandaş için tehlike oluşturuyor. Çamiçi halk plajının yeniden düzenlenerek Manavgat halkının kullanımına açılması gerektiğini belirten vatandaşlar “Manavgat halkının denize girebileceği ender yerlerden olan Çamiçi halk plajı en kısa zamanda gerekli düzenlemeler yapılarak, duş, tuvalet ve gölgelikleri tamamlanarak vatandaşın kullanımına açılmalıdır. Yetkililerin bunu Manavgat halkına çok görmeyeceğine inanıyoruz” diye konuştular. Manavgat Belediyesi yetkilileri ise, bölgenin Manavgat Belediyesine tahsis edildiğini ve düzenleme çalışmalarının en kısa sürede başlayacağını belirttiler.
Hiç böyle köpek görmediniz!Bir yere kapatılıp kendi kaderlerine terk edilen köpekler en az 6 ay bakımsızlık içinde yaşadıktan sonra bakın ne hale geldiler!