Son dakika bilim kurulu haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilim kurulu gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilim kurulu haber sayfamızda...
Gıda sanayisi 160 milyar dolarlık hacme ulaştıTürkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, "İklim krizi, dünya genelindeki yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye, gıda sanayisi 2024'te yaklaşık 160 milyar dolar hacme ulaştı." dedi.
HMPV Türkiye'de görüldü mü? Yeni virüs salgınıyla ilgili açıklama geldi
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Çin'de son günlerde görülüp, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarına ilişkin, "Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı tarama sistemi içerisinde bu virüsü tarıyor, her bölgeden düzenli numuneler alınıyor. Türkiye'de şu ana kadar anormal bir durum yok. Telaşa yol açacak bir gelişme görmüyorum" dedi.
HMPV Türkiye'de görüldü mü? Yeni virüs salgınıyla ilgili açıklama geldiGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Çin'de son günlerde görülüp, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarına ilişkin, "Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı tarama sistemi içerisinde bu virüsü tarıyor, her bölgeden düzenli numuneler alınıyor. Türkiye'de şu ana kadar anormal bir durum yok. Telaşa yol açacak bir gelişme görmüyorum" dedi.
Marmara’ya yayılıp Kuzey Ege’ye ulaştıProf. Dr. Mustafa Sarı, 23 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde ortaya çıkan müsilajın, yedi hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldığını belirtti. Sarı, Marmara’da biyolojik arıtmaya tabi tutulan evsel atıkların, üç yılda yüzde 51’den yalnızca yüzde 51.7’ye çıktığını vurguladı.
Müsilaj bilim kurulu toplandıMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.
Sosyal medyada doğan umut sosyal medyada bitti! Bir aile, bir baba, bir bağış kampanyası, linç ve ölümSMA’lı kızı İkbal’in tedavisi için bağış kampanyası yürüten baba Umut Kardeş’in gece kulübü eğlencesi sosyal medyada ağır eleştiri aldı. Baba, sosyal medyada video paylaşıp, canına kıydı. Ailenin sosyal medyada başlayan umudu yine burada söndürüldü. Bu olay, sosyal medyanın ve linç kültürünün ‘ölümcül gücünü’ gündeme getirdi.
Tekirdağ ve İzmit Körfezi'nde tespit edildi! Marmara'da korkulan oldu:Marmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi..
Bakan Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: İzmir'e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi.
Bakan Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: İzmir'e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmışÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi.
Ayasofya'da dev iskele kuruldu! Tam 1 ay sürecekAyasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde geçen yıl başlatılan 1. etap restorasyon çalışmaları çerçevesinde türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane aslına uygun yenilenerek tamamlandı. 2. etap restorasyon bölümünde ise belli bir kotuna kadar sökülen 2. Bayezid Minaresi'nin güçlendirilerek tamamlanacağı öğrenilirken, doğu cephesinde dev iskele kuruldu. Cephede bulunan niteliksiz sıvaların kaldırılacağını söyleyen inşaat mühendisi Keriman Dursun, "Yaklaşık 1 ay içerisinde raspa ve derz açma işlemlerimiz tamamlanmış olur” dedi.
Bakan Göktaş'tan sosyal medya kullanımı düzenlemesiyle ilgili açıklamaBakan Göktaş, Ekim ayında dijital bağımlılık ve aile çalıştayını düzenlediklerini belirterek, "Çocukların sosyal medya ve sosyal ağların kullanımıyla ilgili dünya örneklerini inceliyoruz ve çocuklarımızın sosyal medya kullanımına dair bir düzenleme hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Çalıştayın raporunu, elde ettiğimiz çarpıcı sonuçları ve çözüm önerilerini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Türkiye’de 2019’da ilk kez görüntülenmişti! Heyecanlandıran yeni çalışmaDoğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi iş birliğiyle Anadolu parsının daha detaylı ve geniş kapsamlı DNA örneğinin alınması için yeni bir çalışma yürütülüyor. 2022'de idrar örneği alınıp Dünya Gen Bankası'na kaydı sağlanan DNA için bu kez kıl ve tüy gibi örnekleri alınmaya çalışılıyor.
Habib-i Neccar 2025’te tamamlanacakHatay’da 6 Şubat 2023’teki depremlerde ağır hasar gören Habib-i Neccar Camii’nin restorasyonunun 2025’te tamamlanması hedefleniyor.
Deprem sonrası Türkiye'de ilk kez yapılıyor! 1 yıl içinde bitecekİzmir Büyükşehir Belediyesi kentteki yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek, yerleşime uygunluk haritası çıkartmak ve iyi bir afet yönetimi için Deprem Master Plan çalışmalarına hız kazandırıldığını bildirdi.
Bakan Tunç: Ceza adaleti sistemiyle ilgili konular ağırlık verdiğimiz hususlarAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "6 milyon civarındaki uyuşmazlık arabulucuların önüne geldi. Bunun 4 milyonu anlaşma ile sonuçlandı. İki taraf olduğunu düşünürsek 8 milyon vatandaşın mahkemeye gitmeden karşılıklı barışarak davalarını çözdüklerini görüyoruz." dedi.
İzmir Körfezi'ne 'nefes' olacak acil eylem planı yarın açıklanacakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu, İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilikle mücadele için İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Körfez’de yaşanan kirliliği bertaraf etmek ve ekosistemi iyileştirmek amacıyla hazırlanan eylem planı, yarın Bilim Kurulu’nca İzmir’de açıklanacak. Körfez’e nefes aldıracak ‘acil ve kısa vadede yapılacakları’ içeren 14 maddelik eylem planında yerel yöneticilerin görevleri tek tek belirlendi.
Türkiye’nin ilk tüp bebek doktoru! Almanya’dan getirdiği farelerle tüp bebeğe başladıTürkiye’de embriyoloji laboratuvarı dahi yokken staj için gittiği Almanya’dan getirdiği deney fareleriyle tüp bebek denemesi yapmaya başlayan Prof. Dr. Erol Tavmergen, hem İzmir’in hem de ülkemizin ismini tıp dünyasına altın harflerle yazdırdı. Ege Üniversitesi, Türkiye’de ilk başarılı tüp bebek tedavisini yapan ekip oldu.
Bilim Kurulu ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.