17.02.2017 - 22:23 | Son Güncellenme:
Yılmaz, Bingöl Belediyesi tarafından, UNESCO'nun yayımladığı "Tehlike Altındaki Diller Atlası"nda yer alan diller arasındaki Zazaca'nın korunması amacıyla yaptırılan "Zazaca için söyle" klibinin galasına katıldı.
Kültür Merkezinde düzenlenen programda konuşan Cevdet Yılmaz, dillerin birilerinin icadı değil, Allah'ın ayetleri olduğunu söyledi.
Projeyi hayata geçirenleri kutlayan Yılmaz, şöyle dedi:
"Diller insanların icat ettiği şeyler değil. Birisi bir yerde üretip insanlara bunu pazarlamıyor. Bunlar tabii şeylerdir ve Cenabı Allah'ın ayetleridir. Biz böyle inanıyoruz. Bütün diller Cenabı Allah'ın ayetleridir. Nasıl ki insanları, tabiatı, çiçeği, böceği farklı farklı yaratmışsa, dilleri de farklı farklı yaratmıştır. Ama bütün diller birbirinin kardeşidir. Birbiriyle kavga eden değil, birbirini tamamlayan, zenginleştiren unsurlardır. Nasıl ki yeryüzünde ağaçların ve diğer bitki türleri yok olduğunda endişe duyuyorsak, bunları korumak gerektiğine inanıyorsak, diller için de aynı şeyler geçerli."
Zazaca'nın UNESCO'nun belirlediği "yok olma" riskiyle karşı karşıya olan dillerden biri olduğunu anımsatan Cevdet Yılmaz, salonda Zazaca yapılan konuşmalar ve programa gösterilen yoğun ilgiye işaret ederek, Zazaca'nın kıyamete kadar yok olmayacağını savundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, dillerin sadece konuşanların değil, aynı zamanda insanlığın mirası olduğunu belirterek, "Sadece onu konuşanların varlığı değildir. Bütün insanlığın varlığıdır. Bütün diller için bu böyledir. Türkçe de bizim dilimizdir, Arapça da Kürtçe de Zazaca da bütün diller bütün insanlığın dilleridir. Bunu korumak hepimizin görevidir. Hangi dil olursa olsun bu dilleri koruma sorumluğu bütün insanların görevidir. Önceliklendirme yapacaksak, herkesten önce o dili konuşanların, ana dil olarak o dile sahip olanların görevidir. Dolayısıyla Zazaca'yı hep birlikte koruyacağız." ifadelerini kullandı.
"Dili siyaset üstü bir mesele olarak görmeliyiz"
Cevdet Yılmaz, geçmişte inanç ve dil üzerindeki yasaklara da dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Etnik yapımız, görüşümüz ne olursa olsun bu konuyu (dili) siyaset üstü bir mesele olarak görmeliyiz. Şunun da altını çizmek istiyorum. Kimlik siyaseti yapmamalıyız ama bütün kimliklere saygı göstermeliyiz. Hangi kimlik olursa olsun. Bütün kimlikler başımızın tacıdır. Yeter ki bunları siyasi rant malzemesi haline getirmeyelim. Gerçekten doğallığı, tabiliği içinde insani bir şekilde bunlara sahip çıkalım."
Ülke tarihinde yasaklı dönemlerin yaşandığını anımsatan Yılmaz, söz konusu yasakları kaldıran hükümetin bir parçası olmaktan onur duyduğunu dile getirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, salonda 15 Temmuz gazilerinin de bulunduğunu ifade ederek, "15 Temmuz'da hayatı pahasına bu ülkenin demokrasisine, birliğine, beraberliğine sahip çıkanlar aynı zamanda Zazaca'ya da başörtüsüne ve diğer bütün özgürlüklerimize de sahip çıktılar. Allah hepsinden razı olsun." diye konuştu.
"Bir ırk değil tek bir milletiz"
Hükümet olarak hep özgürlüklerin artırılmasına ve milletin değerlerine sahip çıkmaya inandıklarını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Millete herhangi bir şey dayatmamalıyız. Bir taraftan da ortak değerlerimizi, vatanımızı, devletimizi, bayrağımızı, milletimizi hep birlikte sahiplenmeliyiz. Bunlar birbirinin zıttı değildir. Bunlar birbirini tamamlar. Özgürlüklerimizi birlik beraberlik içinde yaşama olgunluğunu gösterdiğimizi herkes görüyor. Zamanında 'şunu serbest bırakırsanız bu ülke şöyle olur, bu tabuyu, yasağı kaldırırsanız başınıza şöyle şeyler gelir' diyenlere verilecek en güzel cevap birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirmektir.Devlet hepimizin devleti, vatan da hepimizin vatanı, bayrak hepimizin bayrağı ve biz bütün bu çeşitliliğimiz içinde tek bir milletiz. Bir ırk değil, tek bir milletiz ve bir millet olarak birlik beraberlik içinde yolumuza devam edeceğiz."
Konuşmaların ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Bingöl'ün tarihi turistik mekanlarında çekilen ve 82 sanatçının seslendirdiği 2 eserden oluşan "Zazaca için söyle" klibinin ilk gösterimi yapıldı.
Programa, Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, İl Emniyet Müdürü Metin Akay, kurum amileri ile vatandaşlar katıldı.