10.06.2019 - 21:01 | Son Güncellenme:
Meclis’i Ramazan bayramı sonrası yoğun bir mesai bekliyor. Askerlik süresini kısaltan ve bedelli askerliği sürekli hale getiren teklif, tatil sonrası Meclis’in ilk yasama gündemini oluşturacak. Peki yeni askerlik sistemi ne zaman yasalaşacak?
RÖTUŞ YAPILACAK
TBMM’de bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. AK Parti’nin de bir kapalı grup toplantısı yaparak teklife dair bazı eleştirileri yeniden ele alabileceği ifade ediliyor. TBMM Genel Kurulu, askerlik kanununu görüşmek üzere 11 Haziran Salı günü toplanacak. Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında bazı rötuşlar yapılması beklenen teklifin mevcut haline göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?
Yeni askerlik sistemiyle ilgili yasal düzenlemenin Ramazan Bayramı’ndan önce TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı sistemle ilgili taslağın 11 Haziran’da TBMM Genel Kurulu’na geleceğini söyledi. Buna göre düzenleme yarın TBMM’de görüşülmeye başlanacak.
UZUN DÖNEM ASKERLER TERHİS EDİLECEK Mİ?
Teklifin mevcut haliyle yasalaşması halinde, halen silah altında 6 ayını tamamlamış yaklaşık 130 bin er terhis imkanına kavuşacak. Bu durumun terörle mücadele başta olmak üzere, ülke güvenliğinde zafiyet yaratabileceği endişelerinin dillendirilmesi üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, planlamanın zafiyet yaratmayacak şekilde yapıldığını kaydetti. Ancak, yarın ele alınması planlanan teklifte, eğitimli erbaş ve er açığının yaşanmaması için bir madde ilavesiyle geçici süre ‘kademeli terhis’ uygulaması getirilebileceği belirtiliyor.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...