24.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara
Sağlık çalışanlarının dört gözle beklediği Tam Gün Yasası’na ilişkin düzenlemeleri de içeren torba tasarı, önceki gün TBMM Sağlık Komisyonu’ndan geçti. Düzenleme, büyük ölçüde komisyona geldiği haliyle kabul edilirken, sağlık örgütleri yapılacak yasal düzenlemelere sert tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, düzenleme ile üniversitelerdeki öğretim üyeleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan eğitici kadroların, mesai sonrasında vakıf ya da özel hastanelerde çalışabilmelerine imkan sağlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
‘Sağlık piyasalaştırılıyor’
“Ancak bu durum bir sözleşmeye bağlanıyor. Devlet, hekimlere, ‘Siz measiden sonra özel hastanede para ile hastaya bakın, özel hastane patronları kazansın; senin kazandığını da biz kırışalım’ diyor açıkça. Bu düzenlemelerle, tam gün ile ilgili başından beri söylenen ‘hastaları muayene parası çilesinden kurtaracağız’ söylemlerinin boş olduğu, sağlığın daha da piyasalaştırılacağını net olarak görüyoruz. Devlet, öğretim üyesi hekimleri özel sektöre pazarlayan, oradan da kar elde etmeye çalışan bir noktaya gelmiştir; devlet, hastanın cebinden verdiği parayı bile hekimle paylaşabilmenin hesaplarını yapmaktadır.”
Sağlık Emekçileri Sendikası da yaptığı açıklamada düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez iptal ettiği hükümleri yeniden getirip, üniversite öğretim üyelerine, mesai dışında çalışma hakkı tanındığı belirtildi. Açıklamada, “Hocalara, ‘Mesai saatleri dışında daha çok sağlık hizmeti verirsen sana para vereceğim, üstelik bu parayı da tedavi ettiğin hastanın cebinden alacaksın, ancak yarısını da bana vereceksin’ deniliyor. Hocaları özel sağlık kuruluşlarına kiralama sistemi getiriliyor; kendi adlarına serbest olarak mesleklerini icra etmeleri yasaklanıyor” ifadeleri kullanıldı.