28.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Türkiye genelinde günlerdir etkili olan kar yağışlarının kuraklığa etkisini değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, yağışlarının kuraklık etkisini azaltacağını belirtirken, Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Toprağın su kapasitesini artırır. Bu şekilde birkaç defa daha yağması lazım ki, tarım yapılan bölgelerde kuralığa etkisi olsun" dedi.
‘OLUMLU ETKİSİ OLUR’
Dünyada iklim değişikliğinin en çok etkilediği bölgelerden biri olan Akdeniz havzasında yer alan Türkiye'de, kuraklık tehlikesi her geçen gün artıyor. Peki, Türkiye'nin dört bir yanında geçen hafta etkili olan kar yağışları kuraklığı nasıl etkileyecek? Uzmanlar, yağan yağışların kuraklığa etkisinin olup olmayacağını Milliyet'e değerlendirdi.
‘Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "1-2 günlük yağışların doğrudan kuraklık üzerinde bir etkisi olmaz. Bu yağışların, Mart sonuna kadar belli aralıklarla devam etmesi durumunda kuraklığa olumlu bir etkisinin olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak şunu diyebiliriz; bu yağışların toprağa çok büyük faydası var. Toprağın su kapasitesini artırır. İstanbul özelinde değerlendirirsek, İstanbul'da iki gün şiddetli kar yağdı ve bitti. Bu şekilde birkaç defa daha yağması lazım ki, tarım yapılan bölgelerde kuralığa etkisi olsun. Bu hafta kar yağdıysa gelecek hafta iki gün yağışlı olması gerekiyor ki, bu yağışların faydası olabilsin" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise "Etkili olan bu yağışlar, tarım, toprak nemi ve yeraltı sularının beslenmesi açısından önemli. Son üç yıldır özellikle Türkiye'nin, Güneydoğu Anadolu ve Anadolu bölgesinde kış yağışlarına rağmen hala kuraklığın ciddi bir etkisi var. Bu kar yağışları da bu kuraklığı tümüyle bitirmese de, etkisini azaltabilir. Özellikle geniş alanda etkili olan bölgesel kar yağışları bu etkiyi azaltacaktır. Özellikle baharda karlar yavaş erirse, tarım toprakları açısından, toprak nemliliği açısından ve akarsular ile göller açısından çok ciddi faydası olacaktır. Önümüzdeki, birkaç hafta içinde yine kar yağışları olacak. Bu yağışlar da, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde kuraklık etkisini hafifletecektir" diye konuştu.
‘BARAJLARDAKİ SU YÜZDE 6-7 ARTACAK’
CNN Türk meteoroloji danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu bilgileri aktardı: “Türkiye’de hala ciddi bir kuraklık söz konusu ve bu kuraklık da 1-2 günlük yağışlarla ne yazık ki son bulmaz. Ancak bu yağışların su birikimi açısından etkisi var. Yeraltı suları ve baraj sularına da olumlu etkisi olacaktır. Marmara’daki barajların doluluk oranını yüzde 6-7 artıracaktır. Kuraklığın ilk sebebi meteorolojik kuraklıktır, bunun sebebi de yağışlardaki azalmadır.
Bu yağışların genel ortalama olması lazım ve bunun da 5-10 yıl bu şekilde genel ortalamada gitmesi durumunda kuraklığa çözüm olur ve ‘Kuraklık bitiyor’ diyebiliriz. Ancak Türkiye’nin genelinde yağış miktarı ortalamanın altında. İstanbul’da kar yağışı insanlarda olumlu bir hava yaratsa, yağışlar ortalamanın altında. ‘Kar, yağmur yağdı kuralık bitti’ demek doğru değil. Genel ortalamaya ve bu yağışların sürülebilirliğine bakılacak.”