Gündem Vize serbestisinde yüz kapatma krizi

Vize serbestisinde yüz kapatma krizi

24.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Vize muafiyeti için 72 kriterden pürüzlü olan maddelerin sayısı beşe düştü. Ancak AB gösterilerde “yüz kapatma” hükmünün değişmesinde ısrarlı. Adalet ve İçişleri bakanlıkları yeni formül arayışında

Vize serbestisinde yüz kapatma krizi

Türkiye ile AB arasında yürütülen vize muafiyeti müzakerelerinde, 72 kriter içinde pürüz oluşturan maddelerin sayısı beşe düştü. Gösterilerde “yüz kapatma” ilgili ayrıntının önemli sorunlardan birini oluşturduğu öğrenildi. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin 2019’da teknik seviyede hareketli, siyasi seviyede ise ağır bir tempo içinde geçmesi bekleniyor. Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Teknik Toplantısı 15 Ocak’ta, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ise 28 Şubat’ta bakan yardımcısı seviyesinde yapılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 5 Şubat’ta Brüksel’e ziyarette bulunacak.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı, hükümetin yol haritası niteliğinde olacak Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni 2019 ocak ayı içinde tamamlayarak açıklamayı planlıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı da, 2019’un ilk çeyreğinde güncellenecek. İçişleri Bakanlığı da, 21 Kasım’daki Göç Kurulu toplantısının ardından Milli Göç Stratejisi Belgesi’nin hazırlıklarına başladı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, bu çalışmalar çerçevesinde 2019’un ilk aylarında Brüksel’e gideceği belirtildi.

KRİTER SAYISI 5'E DÜŞTÜ

Vize serbestisi müzakerelerinde 72 kriterden yedisinde daha önce pürüz yaşanmıştı. Türkiye’deki yeni nesil biyometrik pasaportların sayısının 1.2 milyonu aşması ve AB Komisyonu’nun kabulüyle bu kriterdeki sıkıntı ortadan kalktı. Geri kabul anlaşmasının takvimli olması nedeniyle de kriter sayısı fiilen beşe düştü. Beş kriter ise özetle Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması imzalanması, kişisel verilerin korumasına ilişkin mevzuatın AB ile uyumlu hale getirilmesi, yolsuzluğun önlenmesi için Avrupa Konseyi tavsiyelerinin (GRECO) yerine getirilmesi, cezai konularda üye ülkelerle etkin adli işbirliği sağlanması ve terörizmle mücadele mevzuatı ve uygulamasının AB standartlarına uygun şekilde gözden geçirilmesi olarak sıralandı. Beş kriter içinde terörizmle mücadele mevzuatı içindeki anlaşmazlıklardan biri toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda yer alan “Kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesair unsurlarla örterek katılanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapisle cezalandırılır” hükmünde düğümlendi. AB’nin bu hükmün değişmesi için katı bir tutum içinde olduğu belirtilirken, konunun hassasiyeti nedeniyle Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nda yeni formül seçeneklerinin ele alındığı dile getirildi. Kişisel verilerle ilgili müzakerelerin ise zaman alması bekleniyor.

Haberin Devamı

AVRUPA'DA DA YASAK

Toplumsal olaylarda veya protesto gösterilerinde yüzün kapatılması birçok Avrupa ülkesinde yasak. Kanunlar ülkelere göre ciddi değişiklikler gösterse de, birçok Avrupa ülkesinde konuyla ilgili yasaklar bulunuyor. En geniş kapsamlı yasaklar Fransa’da bulunurken, bu ülkede burka gibi dini giysilerin dışında motosiklet kaskı, balaklava gibi eşyalar da kamusal alanda yasak kapsamına giriyor. Benzer yasaklar Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, Letonya, Norveç, İspanya ve İsveç’te de mevcut. DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NDE TIKANMA

Türkiye ile AB arasındaki önemli konulardan birini oluşturan Gümrük Birliği güncellemesinde ise tıkanma yaşanıyor. Almanya, Hollanda ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin engellenmesi nedeniyle AB Konseyi, AB Komisyonu’na müzakerelere başlama yetkisi vermedi. AB ile temaslarda, Türkiye’nin zayıf noktasını ise terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler oluşturdu. AB’nin iltica listesinde yıllardır kayda değer bir durumda olmayan Türkiye’nin, liste içindeki pozisyonu FETÖ nedeniyle değişti. Türkiye, AB ülkelerinde yapılan iltica başvuruları listesinde çoğunluğunu FETÖ üyelerinin oluşturduğu değerlendirilen 17 bin iltica başvurusu nedeniyle 5. sıraya yükseldi.