Gündem'Uzaydaki yaşamın sırrı Salda Gölü'nde'

'Uzaydaki yaşamın sırrı Salda Gölü'nde'

08.10.2021 - 18:52 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından NASA'yı etiketleyerek "Salda Gölü" paylaşımı yaptı. Bakan Kurum, 'Salda hep güzel kalacak... Uzaydaki yaşamın sırrı Salda Gölü'nde' ifadelerini kullandı.

Kurum, Instagram hesabından Salda Gölü paylaşımı yapan NASA'yı etiketleyerek Twitter hesabından paylaşımda bulundu. "Salda hep güzel kalacak... Uzaydaki yaşamın sırrı Salda Gölü'nde."ifadesini kullanan Kurum, özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Salda Gölü'nün videosuna yer verdi.

Haberin Devamı

Videoda gölün Mars'taki bilimsel incelemelere kaynaklık ettiği, bilim insanlarına göre Salda Gölü kıyılarının Mars'ın milyarlarca yıl önceki haline benzediği bilgisi yer aldı.

"NASA'NIN İLGİSİ ARTIYOR"

NASA'nın Salda Gölü çalışmalarına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu Lideri Prof. Dr. Nurgül Balcı, NASA'nın Salda Gölü'nün fotoğrafıyla yaptığı paylaşımı yorumladı.

Mars'taki Perseverance robotuyla elde edilen verilerle NASA'nın Salda Gölü'ne olan ilgisinin sürdüğünü belirten Balcı, gölle bir zamanlar göl tabanı olduğu düşünülen Jezero Krateri'nin benzerliğine ilişkin önemli çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Balcı, NASA'nın göle olan ilgisinin Mars'tan yeni veriler elde ettikçe arttığını vurgulayarak, "Bizim NASA ekibiyle yaptığımız çalışmalarda da bölgenin ne kadar önemli olduğunu, gölün değerli veriler içerebileceğini görmüştük. Özellikle gölde biyolojik etkilerle oluşan karbonatların kraterde var olduğunu düşündüğümüz unsurlara önemli oranda rehberlik edeceğini biliyoruz. NASA bir kere daha bunu hatırlatmak istedi." ifadelerini kullandı.

"Zaman içinde Salda Gölü çok daha önemli olacak"

Verilerin işlenmeye başlanmasıyla gölün öneminin bir kere daha ortaya çıktığına işaret eden Balcı, şunları kaydetti:

"Perseverance robotunun üzerinde bulunan küçük bir sondaj cihazıyla Mars'tan kayaç örnekleri alındı ve başarılı olundu. Veriler işlenmeye başladığı sürece kraterin gölle olan benzerliğinde güvenebileceğimiz önemli veriler ortaya çıkıyor. Güvenebilir veriler artıkça benzerliğin ne ölçüde, özellikle gölün neresinde olduğu konusunda önemli sonuçlar elde ediliyor. Bu analizler ortaya çıkmaya başlayınca 'biyoiz' dediğimiz bikrobiyal yaşamın izlerini taşıyan kayaçların yapısı hakkında önemli veri üretecek bizim için. Zamanla alınan örneklerin özellikle 2030'da başka bir vizyonla dünyaya getirilerek analizlerinin daha detaylı yapılacak olması ayrıca önem taşıyor. Zaman içinde Salda Gölü çok daha önemli olacak ve elde edilen verilerin kıyaslanması için de bir kalibrasyon alanı olabilecek potansiyele sahip."

Haberin Devamı

NASA'DAN PAYLAŞIM GELMİŞTİ

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir Salda Gölü paylaşımı yaptı. NASA paylaşımında, "Bu fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor" denildi.

NASA'nın Instagram hesabından yapılan paylaşımda, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne yer verildi. Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? başlığıyla paylaşılan gönderide, "Bu fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor. Sudaki mineralleri ve tortuları hapseden mikroplar tarafından zamanla oluşan bu deniz kıyısındaki konum, gezegenimizdeki yaşamın bilinen en eski fosilleşmiş kayıtlarından bazılarını sağlıyor. Bilim adamları, Dünya'daki mikrobiyal fosilleri inceleyerek, milyarlarca yıl önce Mars'ta akan su ve tortulardan mikrobiyal yaşam belirtilerini daha iyi tespit edebileceklerini umuyorlar" ifadelerine yer verildi.