GündemUzak denizlerde yakın dostluk

Uzak denizlerde yakın dostluk

15.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

125 yıl önce batan Ertuğrul fırkateynini ve 540 şehidi anmak için tarihi bir yolculuğa çıkan TCG Gediz görevini başarıyla tamamlayarak dönüşe geçti...238 denizciyle Ertuğrul’un rotasında 14 ülke ve 18 limanı ziyaretine sadece Milliyet’in tanıklık ettiği TCG Gediz, Türkiye-Japonya ilişkilerini de pekiştirdi...

Uzak denizlerde yakın dostluk

Japonya’nın Kushimoto kıyılarında 125 yıl önce batan Ertuğrul fırkateynini ve 540 şehidi anmak için tarihi bir yolculuğa çıkan TCG Gediz dönüş yoluna geçti. 1 Nisan’da Aksaz Deniz Üssü’nden aileleri tarafından uğurlanan 238 denizci, tarihi görevlerini tamamlarken Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin güçlenmesini sağladı.
125 yıldır süren dostluğu pekiştiren TCG Gediz’in mürettebatı 20 bin 300 kilometre yol katederek ulaştığı Tokyo’da, Genelkurmay Başkanlığı Harbiye Askeri Müzesi Mehteran Takımı ile tarihi bir yürüyüş yaptı. Gemi 31 Temmuz’da Türkiye’ye döndüğünde neredeyse dünyanın çevresini dolaşmaya yakın olan 41 bin kilometre mesafeyi tamamlamış olacak. Geminin tüm personeli, Ertuğrul’un şehitlerini yolculuğun her aşamasında hissetti. Ertuğrul’un rotasında 2 okyanusun sularında 14 ülke ve 18 limanı ziyaret eden Türk Deniz Kuvvetleri’nin gemisindeki tek gazete ise Milliyet oldu.
‘Heyecan bitmedi’
122 gün sürecek uzun yolculuğa çıkan TCG Gediz’in komutanı Kurmay Yarbay Yusuf Kocaman, görevin tüm personele heyecan ve gurur verdiğini söyledi. Türkiye’nin güvenliği için her türlü göreve hazır olduklarını ve daha önce de uzun yolculuklara çıktıklarını vurgulayan Kurmay Yarbay Kocaman, “Doğu Akdeniz’de görevde olduğumuz 28 Aralık 2014’te komutanımız Japonya için bizim seçildiğimizi söyledi.
Duyduğum anda hissettiğim heyecan görev boyunca hiç bitmedi. Personelimiz de atalarımızı şehit olduğu sulara yapacağımız tarihi yolculuk için çok istekliydi. Türkiye’nin her yerinden getirdiğimiz toprakları şehitlerimizin yattığı yerlere bıraktık. 1890’da şehitlerimizi bağırlarına basan ve yaralılarımızı kurtaran Japonlar artık bizim de atalarımız oldu. Bu görevin gururu geminin her yerinde hissediliyor” dedi.
Aileler tam destek
Geminin ikinci komutanı Kurmay Yarbay Levent Gün ise, kızı doğduktan 1 hafta sonra zorlu yolculuğa çıktı. Gün, Türk Deniz Kuvvetleri’nin her ferdinin görev bilincinin yüksek olduğunu söyledi. İkinci kızı 24 Mart’ta dünyaya gelen Kurmay Yarbay Gün, her konuşmasında binlerce kilometre uzaktaki ailesini çok özlediğini ama onların desteğini her zaman hissettiğini belirtti.
Amfibi hücum timleri
Gemideki amfibi hücum timleri, Türk Deniz Kuvvetleri’nin övünç kaynağı birliklerinden. Özellikle deniz haydutluğuyla mücadele için yetiştirilen deniz piyade komandoları zorlu bir eğitim sürecinin ardından göreve çıkabiliyor.
Özel eğitimli amfibi timleri, ticari gemilere çıkan deniz haydutlarına müdahale edebilecek soğukkanlılık ve becerinin sahibi olmalarıyla biliniyor. Uzman erbaş, astsubay ve subayların görev aldığı amfibi hücum timlerinden 10 kişilik bir ekipte TCG Gediz’in iskele (sol) ve sancak (sağ) güvertelerinde nöbet tutarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı başarıyla temsil etti.
Fiziki dayanıklıkları ve gelişmiş silahlarıyla göze çarpan timin komutanı Üsteğmen Mustafa Bölükbaşı, İzmir’de aldıkları disiplinli ve zorlu askeri eğitimin karşılaştıkları durumlarda yeterli olduğunu söyledi.
Önlerine aniden çıkan hedefleri kısa sürede yok etmek, helikopterden halatla gemiye iniş, her türlü silahı kullanma, keskin nişancılık ve sert iklim koşullarıyla mücadele gibi becerileri gemideki tatbikatıyla pekiştiren amfibi timi görünüşleriyle de caydırıcı.

Haberin Devamı

Cesaretin ve disiplinin sembolü: Tören mangası

Gemideki ve limanlardaki törenler sırasında görev yapan tören mangası Türk askerinin disiplini ve cesaretini temsil etti. Üsteğmen Sercan Sisa komutasındaki 10 kişilik tören mangası, uyumlu yürüyüşleri ve dik duruşlarıyla göz doldururken 14 ülkenin 18 limanında beğeni topladı.

Uzak denizlerde yakın dostluk

Her limanda şarkı söyleyen orkestra

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bandolarında görev yapan müzisyenlerden özel oluşturulan TCG Gediz orkestra geminin vazgeçilmezi. Repertuarlarında Türk müziğinin en güzel örneklerini barındıran orkestra, Bando Kıdemli Astsubay Adem Özçelik komutasında muhteşem konserler veriyor. Geminin girdiği her limanda büyükelçilerin ve yerel yöneticilerin katılımıyla düzenlenen resepsiyonlarda çalan orkestra, özel olarak bir geleneksel şarkıyı da seslendiriyor. Dünyada sadece ülkemizde olan Bando Okullar Komutanlığı’nda 6 yıl eğitim aldıktan sonra orkestraya seçilen asker müzisyenler, gittikleri ülkenin şarkılarını da başarıyla seslendiriyor. Orkestranın Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin eşi Akie Abe ile söyledikleri geleneksel şarkı “Yuki Do Ten Maji Kano” büyük etki yaptı. 6 kişilik bandonun şefi Adem Özçelik, “Ertuğrul’daki şehitlerimizi anarken, Türk kültürünü ve müziklerimizi tanıtıyoruz. Gittiğimiz ülkenin geleneksel şarkısını onların dilinde söylerken eşlik etmeleri gurur verici” dedi.

Haberin Devamı

Havacılar her zaman hazır

TCG Gediz’in vazgeçilmezi olan helikopteri kullanan ekip de zorlu görevde her zaman hazırdı. Geminin yapacağı operasyonlara havadan destek veren helikopterin pilotu Yüzbaşı Fatih Yavuz ve Üsteğmen Furkan Keskin, Deniz Hava Komutanlığı’nda aldıkları eğitimi Pasifik Okyanusu semalarında da uyguladı. 2 pilota teknik destek veren 8 kişilik yer ekibi de geminin helikopter platformu ve hangarında çalışmalarını 24 saat sürdürdü. Deniz Hava Pilot Yüzbaşı Fatih Yavuz, “Ülkemizden 10 bin kilometre uzaktayız ama Ertuğrul’da şehit olan dedelerimizin yattığı topraklarda olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Binbaşı Ünal Biçer de, “Bu görevi yerine getirmemiz bir vefa borcuydu” dedi.

Haberin Devamı

Diğer kuvvetler de temsil edildi

Uluslararası göreve çıkan gemide deniz kuvvetleri dışında başka kuvvet komutanlıklarının da temsilcileri yer alıyor. Hava Kuvvetleri’nden Yüzbaşı Özcan Ünal, Kara Kuvvetleri’nden Kurmay Binbaşı Alparslan Güven ve Binbaşı İsmail Akın ile Genelkurmay Başkanlığı’ndan Binbaşı Ünal Biçer, TCG Gediz’deki misafir askerler oldu.