21.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HANDE ATILGAN / Antalya - Yılmaz, hastalığın her geçen gün daha çok görüldüğüne dikkat çekerek, bazı hastanelerde bu durumun poliklinik hastalarının yüzde 30-40’ına ulaştığını bildirdi. Yenidoğanından okul çocuğuna herkesin potansiyel bir taşıyıcı olduğunu ifade eden Yılmaz, gizli salgın boyutundaki uyuz için, tespit edilen vakaların hastanın çevresine bildirerek, önlem almalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Uyuzun tedavisiz iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalık olduğunu vurgulayan Yılmaz, daha etkili ve hızlı tedavi için son dönemde ülkeye giren hap formundaki bir ilaç olan Ivermektin’in SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınması gerektiğini belirtti.
‘Bildirimi zorunlu değil’
Dernek Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Murat Durdu da, 6 Şubat depremleri bölgesindeki hijyen şartlarını anımsatarak, bölge için yıkanma gerektirmeyen hap formundaki ilaçların daha kritik olduğunu ifade etti. Dermatolog gözetiminde tanı konulması gereken uyuz için, aile hekimleri ve eczacılarla online eğitimlerle bir araya geldiklerini aktaran Durdu, uyuzun bildirimi zorunlu olmayan bir hastalık olduğunu anımsattı.
Veri eksikliğinin hastalığın takibini zorlaştırdığını kaydeden Durdu, “Deprem bölgesinde toplumsal profilaksi yapmak gerekebilir” dedi. Durdu, profilaksinin bütün bir kent için olamayacağını, risk bölgelerinde ve bir vakanın yaşadığı alanla sınırlı kalacağını da belirtti. Durdu, şu an piyasadaki maliyeti 500-600 TL olan hap formundaki Ivermektin geri ödeme kapsamına alınırsa, profilaksinin bu ilaçla yapılması gerektiğini savundu.
Profilaksi nedir?
Profilaksi, bulaşıcı bir hastalığa henüz yakalanmayan kişiler için koruyucu bir uygulama.