GündemTutuklu çocuklara darp iddiası

Tutuklu çocuklara darp iddiası

12.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sincan Çocuk Cezaevinde yeni yılın ilk gününde tutuklu çocuklarla gardiyanlar arası çıkan tartışmada şiddete maruz kaldıklarını öne süren çocukların 4'ü İstanbul'a, 4'ü ise İzmir Şakran'a gönderildi. İstanbul İnsan Hakları Derneği (İHD), Şakran Çocuk Cezaevi'ne gönderilen 4 çocuktan birinin burnunun kırıldığını ve dişlerinin sallandığını, diğerlerinde de ciddi yaralanmalar olduğunu tespit ederek çocukların hala bir hekim kontrolüne alınmadığını öne sürdü.

Tutuklu çocuklara darp iddiası

Ankara Sincan Çocuk Cezaevi'nde bulunan çocukların 2014 yılının ilk gününde yaklaşık 50 gardiyan tarafından saldırıya uğradığı iddia edilmişti. Şiddete uğradığı iddia edilen 8 çocuk, olaydan 3 gün sonra Maltepe ve Şakran Çocuk cezaevlerine gönderildi. 1 ay önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu'ndan Sincan'a getirilen ve İHD tarafından hazırlanan raporda darp edildiği öne sürülen M.K (17) ve F.T'nin (17) de çocuklar arasında olduğu, iki çocuğun Şakran (Aliağa) Cezaevi'ne sevk edildikleri öğrenildi. Çocuklardan ikisinin ise daha önce Pozantı Cezaevi'nde tecavüze uğradıkları öne sürülen çocuklar arasında yer aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

İHD İzmir Şubesi, yaşanan olayların ardından Şakran Cezaevi'ne getirilen çocuklarla görüştü. İHD Ege Bölge temsilcisi Necla Şengül tarafından paylaşılan bilgilere göre 4 çocuğun Şakran Cezaevi'ne geldikten sonra maruz kaldıkları uygulamalar şöyle:

"Şakran Çocuk Cezaevi'ne girişte 4 çocuk 'çıplak arama'ya maruz bırakılmışlar. Çocuklar Şakran'a getirildikleri gibi doğrudan tekli hücrelere konulmuşlar. Çocukların tarifine göre tek kişilik hücrelerde sadece yatak bulunup, tuvalet alaturka tipidir. Çocuklar hücrelerinde sadece tuvalet musluğu olduğu ve ellerini yüzlerini yıkayabilecekleri, su içebilecekleri bir lavabo olmadığını belirtti. Üzerlerinde yoğun darp izleri ve fiziksel yakınmaları olmasına rağmen çocuklar cezaevi girişinde ve sonrasında herhangi bir hekim kontrolünden geçirilmediler."

Haberin Devamı

KİMİNİN BURNU KIRIK, KİMİM TÜM DİŞLERİ SALLANIYOR

İHD'nin hazırladığı rapora göre Sincan'da gardiyanların şiddetine maruz kaldıklarını öne süren 4 tutuklu çocukta tespit edilen fiziksel izler ise şöyle:

"Ağrıdan ayakta durmakta zorlanan bir çocuğun suratına aldığı darbe sonucu burnunun kırıldığı tespit edilmiştir. Bu çocuğun ağzındaki tüm dişler sallanmakta olup, kafasının üç ayrı yerinde ve kaval kemiklerinde elle tespit edilir şekilde ödem (şişlik) oluşmuştur. Yine aynı çocuğun sağ gözünün altında ve sırtında koyu renkte morluklar mevcuttur. Bir diğer çocuğun çenesinin altına, 4 dikiş atıldığı, sol kaşının üstünde fındık büyüklüğünde bir deri parçası tamamen kopacak şekilde bir sıyrık izi mevcut olduğu görülmüştür. Bu çocuk sol ayak topuğunun üzerine şiddetli ağrı nedeniyle basamamakta olup sırtında yüzeysel morluklar oluşmuştur. Bir başka çocuğun, kaval kemiğine aldığı şiddetli darbe nedeniyle sağ ayağının üstüne basamadığı, topallayarak yürüdüğü gözlenmektedir. Alnında, ekimoz (kan oturması) mevcut olan bu çocuğun, sol elinin tamamı şişmiş olup, serçe ve yüzük parmağı hiç hareket etmemektedir. Yine sağ elinin baş parmağı da şişmiş durumda olan bu çocuğun sağ kol dirseğinin biraz aşağısında, sigara söndürülmesi sonucu oluştuğunu söylediği, kabuklanmaya başlamış yanık izi mevcuttur. Bir diğer çocuğun ise sol gözünün altında kabuklaşmaya yüz tutmuş yüzeysel bir sıyrık olup ellerinde, kollarında ve sırtında morluklar mevcuttur."