02.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Aslıhan Altay Karataş / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan “Türkiye Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi(2024-2029)”nin takdim yazısını kaleme aldı.
Takdim yazısında Türkiye’nin, tarihi, kültürel ve coğrafi derinliği son derece yüksek bir gelenekten geldiğine işaret eden Erdoğan, “Bu geleneğin bizlere yüklediği sorumluluğun gereği olarak ne bölgemizde ne de dünyada meydana gelen olaylara bigane kalma lüksümüz yoktur. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen kadim geleneğimiz çerçevesinde 22 yıldır uyguladığımız girişimci ve insanî dış politikamız tam da bu noktada sorumluluğumuzu yerine getirme gayretlerimizin tezahürüdür. Bu tarihi sorumluluk çerçevesinde ‘Türkiye Türkiye’den büyüktür’ diyerek gönül coğrafyamızın Türkiye’nin çok ötesinde mânâlar taşıdığını ve bunun bir tercih değil tarihî bir misyon olduğunu her fırsatta vurguladık” ifadelerini kullandı.
‘Sahip çıktık’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, günümüzde diplomasinin alanının genişlediğine dikkat çekerek yumuşak güç kavramı etrafında şekillenen kamu diplomasisini önemsediklerini, bu kapsamda 2021 yılında Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi’nin hazırlandığını hatırlattı. Erdoğan, “Müşfik bir güç olarak konumlanan ülkemiz insanı odağına alan bir anlayışla bölgesinde ve ötesinde hiçbir ayrım gözetmeden mazluma, mağdura ve ihtiyaç sahibine yardım etmek gayreti içindedir. Dünyanın en cömert insanî yardım yapan ülkesi unvanına layık görülmemiz boşuna değildir. İnsanî yardımlarda ülkemizi millî gelire oranla dünyada ilk sıraya çıkardık. Geçmişte atalarımızın yaptığı gibi savaş, şiddet, terör ve çatışmalardan kaçan milyonlarca insana hiçbir ayrım gözetmeksizin sahip çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yumuşak güç potansiyeli
Kamu diplomasisinde başarının tüm paydaşların iş birliği halinde hareket etmeleri, aralarındaki eş güdümü artırmaları, hedef, eylem ve söylem birliği yapmaları ile mümkün olacağını vurgulayan Erdoğan, “Bu doğrultuda İletişim Başkanlığımızın koordinasyonunda Türkiye’nin kamu diplomasisi faaliyetlerini yürüten kurumların katkılarıyla hazırlanan ‘Türkiye Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi (2024-2029)’ Türkiye Yüzyılının ilk politika belgesi olma özelliğine sahiptir. Belgenin, ülkemizin yumuşak güç potansiyelini artıracak çalışmalara istikamet vereceğine, kamu diplomasisine yeni bir soluk katacağına ve tüm dünyada hızla değişen devletler arası ilişkilere intibak etme ve uyarlanma gayretlerimize katkı sunacağına inanıyorum” mesajını verdi.
‘Zorunluluk, hatta milli güvenlik meselesi’
Türkiye Yüzyılı’nın aynı zamanda bir “İletişim Yüzyılı” olması hedefi doğrultusunda çalışmalara yön verdiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Son yıllarda gücü giderek artan yerli ve milli iletişim teknolojilerimiz bugün, bakanlıklarımızın görev ve sorumluluk alanlarında elde ettikleri başarının anahtarıdır. Türkiye Yüzyılı, iletişim kabiliyetleri ve teknolojileri ile kazanan Türkiye’nin çağı olacaktır. Ülkemizin samimiyeti ve milletimizin alicenaplığının ürünü olan tüm politika ve icraatlarımızın iç kamuoyunun yanı sıra tüm dünyada da bilinmesi, son derece önemlidir.” Uluslararası başarıları gölgelenmek istenen, sürekli kara propaganda ve dezenformasyona hedef olan tüm ülkeler için olduğu gibi bu çalışmaların ihtiyaçtan öte bir zorunluluk hatta bir millî güvenlik meselesi olduğunu belirten Erdoğan “Ülkemizin hem yurt içinde hem de uluslararası alanda verdiği hakikat mücadelesinin bilimsel ve sistemli bir strateji üzerinde kurgulanması gerektiği açıktır. Bunun önde gelen araçlarından biri de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de başarılı kamu diplomasisi faaliyetlerinin icra edilmesinden geçmektedir.”