25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz
Tatilde denizden vazgeçemeyenler için denizin temizliği ve güvenliği çok önemli. O nedenle tatil yapılacak yer ve otel tercihinde bulunmadan önce denizin özelliklerini çok iyi incelemek gerekiyor. Bu noktada uluslararası garanti içeren “Mavi Bayrak” önemli bir referans. Gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü olan Mavi Bayrak, temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar, sürdürülebilir bir çevrenin sembolü.
Avrupa’da 30 ülke olmak üzere dünyada 50 ülkede uygulanan Mavi Bayrak Programı, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education, FEE) tarafından koordine ediliyor. Türkiye temsilciliğini Türkiye Çevre Eğitim Vakfı-TÜRÇEV yapıyor. Biz de tatile gitmek isteyenler için bir araştırma yapıp Türkiye’deki mavi bayraklı plajları inceledik. Üç etrafı denizlerle çevrili Türkiye, deniz, güneş, kum tatilinden vazgeçemeyenler için tam bir cennet. Çünkü Türkiye’de Akdeniz’den Karadeniz’e 454 mavi bayraklı plaj var. İspanya ve Yunanistan’dan sonra dünyada üçüncü sırada yer alıyoruz. İspanya’da 578, Yunanistan’da ise 486 mavi bayraklı plaj bulunuyor.
Van’da bile var
Deniz denilince akla ilk gelen ilimiz Antalya, Türkiye’deki mavi bayraklı plajların neredeyse yarısına sahip. Antalya’da 200 mavi bayraklı plaj bulunuyor. Antalya’yı 101 plajla Muğla, 51 plajla da İzmir takip ediyor. En ilginci ise Van Gölü’nde bile mavi bayraklı bir plaj var. Ancak 50 yıl öncesine kadar Boğaz’daki semtler de dahil, hemen her sahilinden denize girilen, Kadıköy, Florya gibi ilçeleri sayfiye yeri olan İstanbul’da ise sadece 2 tane mavi bayraklı plaj var. İkisi de Şile’de yer alan plajlardan biri halk plajı, diğeri de özel bir işletmeye ait.
TÜRÇEV’in sitesini incelediğinizde, mavi bayraklı plajların çoğunun özel işletmelere ait olduğu görülüyor. Örneğin Antalya’da 200 mavi bayraklı plaj var. Bunların 27’si halk plajı. 5 plaj da Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve bu plajların bir kısmında şezlong, şemsiye ücretsizken, bir kısmında ücretli. Halk ve belediye plajlarının büyük çoğunluğu merkezde, Konyaaltı’nda ve Alanya’da yer alıyor.
Yine 101 mavi bayraklı plajın olduğu Muğla’da 14 halk plajı var. Bodrum, bu bölgede 70 plajla en fazla mavi bayraklı plaja sahip; bunlardan sadece 9’u halk plajı. Fethiye’de ise 8 mavi bayraklı plaj var, 2’si halk plajı.
İzmir’de 51 mavi bayraklı plaj var. Bu plajların 24’ü halk plajı ya da belediyelere ait. Ancak bazı plajlarla ilgili bilgiler net değil. Örneğin, Çeşme’de 10 mavi bayraklı plaj bulunuyor. TÜRÇEV’in sitesinde plajların özel bilgilerine girdiğinizde Çeşme’deki üç plajda, Plaj Tipi kısmında halk plajı ya da tesis plajı olup olmadığı yazmıyor. Onların tesis plajı olmadığını kabul edersek Çeşme’de üç tane mavi bayraklı halk plajı var diyebiliriz.
İzmir’den kuzeye doğru gidildikçe mavi bayraklı plaj sayısının azaldığı görülüyor. Soldaki tabloda da görüldüğü gibi birkaç ilde mavi bayraklı plaj var. Sayıları ise 1 ile 6 arasında değişiyor.
En gözde halk plajları
Mavi bayraklı plajlar arasında en gözde olanlardan bazıları şöyle:
Antalya: Alanya’da Kleopatra, Damlataş, Gençlik Merkezi Önü, Keykubat; Kaş’ta Kalkan; Kemer’de Atatürk Parkı, Kemer Merkez; Konyaaltı’nda Kadınlar Plajı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Plajları; Manavgat’ta Çolaklı, Evrenseki; Merkez’de Antalya Büyükşehir Belediyei Lara, Beachpark; Serik’te Belek, Boğazkent halk plajları.
Muğla: Bodrum’da Aktur Bitez, Özgür, ASN, Göltürkbükü, Çayıraltı, Gündoğan, Kumbahçe, Ortakent, Yalıkavak; Fethiye’de Belceğiz, Kumburnu; Marmaris’te Club Mistral Martı Marina, Marmaris Belediyesi tesisleri; Ula’da Akyaka halk plajları.
İzmir: Çeşme’de Boyalık, Ilıca; Urla’da Kum Denizi; Dikili’de Çandarlı Kale Önü; Foça’da Yeni Foça, Karakum; Karaburun’da, Kuyucak, Akvaryum; Menderes’te Gümüldür; Seferihisar’da Doğanbey Sakızağacı, Büyük Akkum, Akarca halk plajları.
İllere göre mavi bayrak sayıları
İller Plaj Marina
Antalya 200 5
Muğla 101 7
İzmir 51 3
Aydın 27 2
Balıkesir 22 1
Çanakkale 11 -
Tekirdağ 4 -
Kırklareli 1 -
İstanbul 2 2
Yalova 4 1
Kocaeli 4 -
Düzce 2 -
Zonguldak 1 -
Samsun 6 -
Ordu 4 -
Mersin 10 1
Adana 2 -
Sakarya 1 -
Van 1 -
Toplam: 454 22
Marina sayısında 7. sıradayız
Türkiye, dünyada en fazla mavi bayraklı plajı olan üçüncü ülke. 2017 yılı itibariyle 454 mavi bayraklı plajı var. Mavi bayraklı marina sayısında da dünyada 7. sıradayız. İlk üç sırada 123 mavi bayraklı marina ile Hollanda, 102 ile Fransa, 101 ile Almanya bulunuyor. 2017 yılı itibariyle Türkiye’nin mavi bayraklı marina sayısı ise 22.
En uzun kumsallar Türkiye’de
Brezilya’daki 254 kilometrelik uzunluğuyla Praia do Cassino Plajı dünyanın en uzun kumsalı. İkinci sırada ise ABD’nin Texas eyaletinde yer alan 182 kilometre uzunluğundaki Padre Island Plajı, üçüncü sırada ise Avustralya’daki 151 kilometre uzunluğundaki Ninety Mile Plajı yer alıyor. Türkiye’de uzunluklarıyla ilk 20’ye giren plajlar da var. Birincisi 14 kilometre uzunluğundaki Hatay’daki Samandağ Plajı, ikincisi ise Antalya’nın Kaş ilçesindeki 12 kilometre uzunluğundaki Patara Plajı.
Jolly Tur’dan Karadeniz rüyası
Bu yaz tatilini Karadeniz’in serin yaylalarında geçirmek isteyenler için Jolly Tur, Karadeniz Rüyası ve Batum Turu düzenliyor. Farklı illerden katılıma açık olan turda isteyenler, Rize’deki Fırtına Deresi’nde rafting de yapabilecekler. Otobüsle ulaşımın sağlanacağı tur kapsamında ilk rota şehzadeler şehri Amasya olacak. Burada Amasya Arkeoloji Müzesi, Sultan İkinci Beyazıd Külliyesi, Şehzadeler Parkı görülecek. Perşembe Yaylası’nın ardından ikinci rota Giresun olacak.
Turda Giresun Kalesi, Kümbet Yaylası, Mavi Göl, dünyada Çin Seddi’nin ardından 6.500 metre uzunluğuyla en uzun duvar olarak kabul edilen Hacı Abdullah Ağa Duvarı görülecek.
Sonraki durak olan Trabzon’da Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Altındere Milli Parkı ve Sümela Manastırı ziyaret edilecek. Zilkale, Palovit Şelalesi, Ayder Yaylası’nın ardından gezginler, Batum’a giderek, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Mathias’ın mezarının da bulunduğu Gonio-Apsaros Kalesi’ni görecekler.
Batum’dan sonra gezginleri, Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru karşılayacak. Sinop’ta Tarihi Sinop Cezaevi ziyaret edilecek. 2 gecesi yayla, 7 gece 8 gün konaklamalı turun promosyonlu başlangıç fiyatı 850 TL.
Turist sayısı artıyor ama kazanç yokmuş!
Yakamoz - Abbas Güçlü
Turizm sezonu, bayramla birlikte nihayet şenlendi. Yerli ve yabancı turist sayısı arttı, otellerin doluluk oranları tavan yaptı.
Ama Bakan Avcı’nın açıkladığına göre, turizm gelirleri aynı oranda yükselmiyormuş. Çünkü fiyatlar, çok kırılmış! Neresinden bakarsanız bakın, pek çok konuda olduğu gibi turizmde de, boşa kürek çekiyoruz. Niye?
Çünkü ne akıllı turizmden haberdarız ne de yıl boyu turizmden. İndirimli dedikleri fiyatlar, Balkanlar’ın, Uzak Doğu’nun, Avrupa’nın hatta dünya ortalamalarının çok üzerinde.
Yerli turistlerin giderek artan bir şekilde dışarı kaçması da bu yüzden!..
Tıpkı ev fiyatları gibi yatak fiyatları da, o kadar şişirildi ki, ne kadar indirilirse indirilsin, yanına yaklaşmak mümkün olmuyor!..
Alternatif turizm
Deniz, kum, güneş, mutfak, tarih ne ararsanız var bizde. Kimileri petrolümüz, doğal gazımız, yeraltı zenginliklerimiz yok diye yakınıp duruyor. Oysa bizde çok daha fazlası var ama gören ve işleyen yok.
Turizm de tıpkı bilim ve teknoloji gibi katma değeri en yüksek ürün ve hizmetlerin başında geliyor. Başka pek çok alanda gerçekleştiremediğimiz mucizeleri, turizmde hayata geçirebiliriz ama bunu kim ve nasıl yapacak?
İşte asıl sorun burada!
El atılmamış o kadar alan var ki...
Borçla tatil!
Bir haftalık ya da 10 günlük tatil için bir yıl boyunca taksit ödenir mi?
Kredi çekip tatile gidenler çok!
Eğer hayallerinizi süsleyen ve çok uzun zamandır düşündüğünüz bir tatilse, muhtemelen değer ve iyi ki gitmişim, dedirtir. Yok eğer, sıradan bir yaz tatili ise yani bittiğinde unutulup, gidilecekse, her ay maaşın bir bölümünü ona yatırmak ne kadar doğru, iyi düşünmek gerek.
Tatilsiz elbette olmaz. Ama en iyi tatili, en ucuza almanın kırk yolu var, önce onları deneyip, sonra krediye yönelmek sanki daha doğru olanı.
Otel mi, tatil köyü mü?
Tatil tercihlerinde pek çok seçenek var. Otel mi tatil köyümü diye karar veremeyenler gibi ev mi alsak, yoksa kiralasak mı diyenlerin sayısı da hızla artıyor. Çocuklu ailelerin tercihi kesinlikle tatil köyleri olmalı, çünkü onları oyalayacak pek çok alternatif var.
Oteller, hele ki konsept oteller de, hiç kaçırılmaması gereken mekânlar.
Size, sizi özel olduğunuzu hissettiriyor ve ödediğiniz her kuruşun karşılığını veriyorlar. Uzun vadeli kalacaklar için ev kiralamak sanki son yıllarda çok daha cazip hale geldi.
Çünkü, parayı verince her yer onların oluyor, üstelik tüm sezon boyu kalabiliyorlar ve fiyatlar da çok makul!..
Giden de mutsuz, kalan da!
Bayram tatiline gidenler, diz boyu eziyetin içinde buldular kendilerini.
Özellikle de karayoluyla gidenler.
Emin olun onların yaşadıkları eziyet ve çektikleri üzüntü, gidemeyenlerden daha fazla. Tatile çıkamayanlar hiç üzülmesinler, sonraki haftalarda yapacakları seyahatler, kaçırdıkları bayram tatilinden hem daha ekonomik hem de çok daha keyifli olacaktır...
Türk gezginler Kuzey Kutbu’na bayrak dikti
Fest Travel Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin liderliğinde, ilk Türk gezgin grubu Kuzey Kutbu’nda 90 Derece’ye bayrak dikti. 7 kişilik gezgin grubu dünyanın en büyük nükleer buzkıranlarından “Zaferin 50. Yılı” ile yola çıktı. Barents Denizi’nin ve Franz Josef Toprakları’nın aşılmasının ardından gezginler Kuzey Kutbu’na ulaştılar. Meridyenlerin tek bir noktaya dönüştüğü yere bayrak diken gezginlere bu seyahatte kutup ayıları, balinalar, foklar eşlik etti.