GündemTürkiye Ormancılar Derneği’nden yangına karşı öneriler: Kırsal dönüşüm, teşvik ve ceza sonuç verir

Türkiye Ormancılar Derneği’nden yangına karşı öneriler: Kırsal dönüşüm, teşvik ve ceza sonuç verir

23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Düşük nem, rekor sıcaklıklar, ihmal ve dikkatsizlik gibi nedenlerle Türkiye’nin ciğerleri yanmaya devam ediyor. Veriler geçen yıla göre bu yıl yangınlarda yüzde 78 artış yaşandığını gösteriyor. Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, orman yangınlarına ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Ormancılar Derneği’nden yangına karşı öneriler: Kırsal dönüşüm, teşvik ve ceza sonuç verir

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Hüsrev Özkara, mücadeleye yönelik önerilerini sıralarken orman köylerinin yangına dirençli hale getirilmesi gerektiğini söyledi: “Depremler nasıl kentsel dönüşümü zorunlu kıldıysa orman yangınları da kırsal dönüşümü zorunlu kılıyor. Orman köylerini, mahallelerini dirençli hale getirmeliyiz. Orman köylüleri şu anda yangın çıkınca köyü boşaltıyor, mücadele etmesi için koşullar yaratılmalı. Çocuk, yaşlı ve hayvanların tahliye düzenleri önceden oluşturulup tatbikatlar yapılmalı. Kırsaldaki dönüşümde, orada belli bir nüfusun yaşamasına, geçimine fırsat verilecek iş olanakları da düşünülmeli.” Özkara, “Köyün etrafında ormanla arada bir zon (bölge) oluşturulmalı. Düzenli olarak kuru otlar temizlenmeli. Basınçlı su sistemleri yerleştirilmeli, tahliye alanları belirlenmeli. Bu hazırlıkları yaparsanız, yangın zamanında orman köylüsü de kendi kendine yetebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Enerji nakil hatları

Özkara, enerji nakil hatlarının da yangınlara sebep olduğunu belirterek, “Özellikle orman içinden geçmesine müsaade edilen hatlar düzene sokulmalı. Denetimler sıkı tutulmalı. Her ayrım direğinin altında mutlaka üç metre yarıçapında ya beton ya da çakıl malzeme ile döşenmiş bir alan olmalı” önerisinde bulundu.

Teşvik ve ceza

Anız kaynaklı yangınlara işaret eden Özkara, “’Anız yakmak yasaktır’ demek yetmez. Caydırıcı olmak ve eğitmek şart. Örneğin ‘anız yakacağına ben sahanı sürmen için sana mazot yardımı yapıyorum’ demek daha anlamlı olabilir. ‘Bu sahada bir anız yangını olursa şu kadar ceza yazarım, desteği de alırım, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlıysan seni oradan da çıkarırım’ demek caydırıcı olabilir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Yangın uzmanlığı ve ortak çalışma

Özkara, çıkış nedeni bilinmeyen yangınların yüzde 40’ın üzerinde olduğunu aktarırken, bu oranın düşürülmesi için “yangın kırım” uzmanlığı ve ekiplerinin oluşturulması gerektiğini söyledi. Belediyelerin Orman Genel Müdürlüğü ile ortak çalışması için yasal düzenleme yapılması önerisini de dile getiren Özkara, “Bunları yaparsak sonuç alırız. Elbette yangın çıkar. Ama etkisi 100 ise önce onu 70’e, 60’a düşürürsünüz” dedi.