Irak’taki Zagros Dağları’nın uyguladığı kuvvetin Dünya yüzeyinin son 20 milyon yılda ne kadar eğildiği üzerindeki etkisinin araştırıldığı çalışmada keşfedilen yarık, Tetis Okyanusu’ndan kalan okyanusal levhanın yer kabuğunu aşağı çekerek oluşturduğu büyük çöküntülerle şekilleniyor. Göttingen Üniversitesi’ndeki çalışmanın yazarı Dr. Renas Koshnaw, “Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor, Türkiye’ye doğru bu hareketin sığlaştığı görülüyor. Çatlak, Türkiye’den Irak’a doğru, takvimden koparılan bir sayfa gibi yayılıyor” dedi.
‘Büyük deprem üretebilir’
Daha önce bu konuya dikkat çekerek uyarıda bulunan yer bilimci Prof. Naci Görür, Milliyet’in sorularını yanıtladı: “Bitlis-Zagros kuşağı, Adıyaman civarlarından başlar, Hakkâri’ye kadar devam eder. Bu, Cilo dağlarının bulunduğu yüksek kesimlerdir. Yani, güneyinde Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Mardin gibi iller var. O levha Arap levhasıdır, dağlık kesim de bir sınırdır aslında. Arap levhasıyla bizim Doğu Anadolu yığışım karmaşığı ile olan sınırdır. Kuzeye bakarsan, Doğu Anadolu olarak gördüğün şey bir dalma-batma zonu olarak tanımlanır. Güneyde Arap levhası vardır. İkisinin arasındaki sınır da Bitlis-Zagros bindirme kuşağıdır. Bunlar harekete geçtiği zaman büyük depremler üretebilirler.
Siirt, Diyarbakır, Mardin...
Depremler Bitlis-Zagros dağ kuşağında olur. Bitlis, Zagros dağ kuşağı veya bindirme zonu biraz fazla enerji biriktirdi. Doğu Anadolu fayı buraya enerji transfer etti, tehlikeli hale geldi. Adıyaman ile Hakkâri arasındaki bütün o kentler, o dağ kuşağının güneyinde yer alan Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt gibi kentler depreme maruz kalabilirler.. O nedenle, ‘Kentinizi depreme hazırlayın’ diyorum. Ne zaman olacağı da belli değil, ne zaman olacağını da bilmiyorum. Ancak 6 Şubat depremleri Arap levhasını kuzeye doğru 10 metre itti, 10 metre savurdu. Arap levhası, Doğu Anadolu’yu sıkıştırıyor. Burada enerji birikiyor, daha büyük depremler olabilir.”