GündemTürk mutfağının vazgeçilmezi kuru fasulye

Türk mutfağının vazgeçilmezi kuru fasulye

25.04.2018 - 16:55 | Son Güncellenme:

Kuru fasulye, içerisindeki protein sayesinde etle yarışabilen bir baklagildir. Sağlık açısından birçok hastalığı önleyici bir vitamin deposudur. Karaciğer hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları gibi birçok sağlık problemine yararı vardır. Kuru fasulye lifli bir baklagildir. Bu sebeple sindirim sistemine de yararı çoktur.

Türk mutfağının vazgeçilmezi kuru fasulye

Kuru fasulye, aslen bir Osmanlı yemeğidir. Osmanlı yemeklerinde kuru fasulye tariflerinin, özellikle kemikli et ile pişirildiği görülmektedir. Bu da kuru fasulyeye ayrı bir lezzet katmaktadır. Yöreden yöreye değişkenlik gösteren pek çok kuru fasulye çeşidi bulabilmek mümkündür. İspir şeker fasulyesi, Selanik fasulyesi, horoz fasulye, tombul fasulye, sıra fasulye, yassı fasulye, battal fasulye, çalı fasulye, kırmızı fasulye, bomba fasulye, dermason fasulye gibi çeşitleri mevcuttur.

Haberin Devamı

Kuru fasulye pişirmek için ön hazırlık nasıl yapılır?

Kuru fasulye yendikten sonra gaz yapan bir baklagildir. Fasulyenin içinde bulunan şeker moleküllerinin mide ve bağırsak tarafından sindirimi zor olabilmektedir. Bunu önlemek için kuru fasulyeyi pişirmeden bir gün önce ılık suda bekletmek gerekmektedir. Bu işlem kuru fasulyenin pişme süresini de azaltacaktır.

Kuru fasulye malzemeleri

Kuru fasulye yapmak için şu malzemeler kullanılır;

· 1 buçuk su bardağı kuru fasulye

· 1 adet soğan

· 1 diş sarımsak

· 1 adet kabuğu soyulmuş domates

·Yarım çay bardağı sıvı yağ

· 1 yemek kaşığı tereyağı

· 1 yemek kaşığı domates salçası

· 1 yemek kaşığı biber salçası

Haberin Devamı

· 1 tatlı kaşığı tuz

· 1 çay kaşığı karabiber

· 1 çay kaşığı pul biber

· Sıcak su

Kuru fasulye nasıl yapılır?

Soğan ve sarımsak ufak ufak doğranır. Tencereye önce sıvı yağ, kızdıktan sonra da tereyağı eklenir. Ardından; soğan ve sarımsak konulur ve kavrulur. Kabuğu soyulmuş domates küp küp kesilir ve tencereye eklenir. Bu karışıma domates ve biber salçası da eklenir. 1 gün önceden suda bekletilmiş kuru fasulyeler eklenir ve kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenir. Kuru fasulye ne çorba gibi çok sulu ne de susuz bir lapa gibi olmalıdır. Sıcak su, malzemenin boyunu 3 parmak geçecek kadar konmalıdır. Gerekirse pişerken sıcak su eklenebilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde pişer. Kaynadıktan sonra da kısık ateşte; düdüklü tencerede ise 30 dakika, normal bir tencerede pişiyorsa 45 dakika-1 saat kadar pişirilir. Güveç tenceresinde yapmak ayrı bir lezzet katacaktır.