25.04.2018 - 16:55 | Son Güncellenme:
Kuru fasulye, aslen bir Osmanlı yemeğidir. Osmanlı yemeklerinde kuru fasulye tariflerinin, özellikle kemikli et ile pişirildiği görülmektedir. Bu da kuru fasulyeye ayrı bir lezzet katmaktadır. Yöreden yöreye değişkenlik gösteren pek çok kuru fasulye çeşidi bulabilmek mümkündür. İspir şeker fasulyesi, Selanik fasulyesi, horoz fasulye, tombul fasulye, sıra fasulye, yassı fasulye, battal fasulye, çalı fasulye, kırmızı fasulye, bomba fasulye, dermason fasulye gibi çeşitleri mevcuttur.
Kuru fasulye pişirmek için ön hazırlık nasıl yapılır?
Kuru fasulye yendikten sonra gaz yapan bir baklagildir. Fasulyenin içinde bulunan şeker moleküllerinin mide ve bağırsak tarafından sindirimi zor olabilmektedir. Bunu önlemek için kuru fasulyeyi pişirmeden bir gün önce ılık suda bekletmek gerekmektedir. Bu işlem kuru fasulyenin pişme süresini de azaltacaktır.
Kuru fasulye malzemeleri
Kuru fasulye yapmak için şu malzemeler kullanılır;
· 1 buçuk su bardağı kuru fasulye
· 1 adet soğan
· 1 diş sarımsak
· 1 adet kabuğu soyulmuş domates
·Yarım çay bardağı sıvı yağ
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 1 yemek kaşığı biber salçası
· 1 tatlı kaşığı tuz
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı pul biber
· Sıcak su
Kuru fasulye nasıl yapılır?
Soğan ve sarımsak ufak ufak doğranır. Tencereye önce sıvı yağ, kızdıktan sonra da tereyağı eklenir. Ardından; soğan ve sarımsak konulur ve kavrulur. Kabuğu soyulmuş domates küp küp kesilir ve tencereye eklenir. Bu karışıma domates ve biber salçası da eklenir. 1 gün önceden suda bekletilmiş kuru fasulyeler eklenir ve kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenir. Kuru fasulye ne çorba gibi çok sulu ne de susuz bir lapa gibi olmalıdır. Sıcak su, malzemenin boyunu 3 parmak geçecek kadar konmalıdır. Gerekirse pişerken sıcak su eklenebilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde pişer. Kaynadıktan sonra da kısık ateşte; düdüklü tencerede ise 30 dakika, normal bir tencerede pişiyorsa 45 dakika-1 saat kadar pişirilir. Güveç tenceresinde yapmak ayrı bir lezzet katacaktır.