07.02.2009 - 14:26 | Son Güncellenme:
Ferit ASLAN - Ferit DEMİR - Muharrem KONTAZ / TUNCELİ (DHA)
TUNCELİ Valiliği'nin yerel seçimler öncesinde ücreti Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan sağlanan 'Her eve bir beyaz eşya' kampanyasında Nazimiye İlçesi Doluca Köyü'nün suyu bulunmayan Tokatlı ve Kürekli mezralarında bazı köylülere çamaşır makineleri verildiği ortaya çıktı. Çamaşır makinesi verilen Musa Taşkıran, "Biz öncelikle devletten yol ve su istiyoruz. Yolumuz yok, suyumuz yok. Ama çamaşır makinesi verdiler. Allah razı olsun. Ama su olmadıktan sonra çamaşır makinesini ne yapalım" dedi. Valilik tarafından makamanı şahsi çıkar için kullanmakla suçlanan Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, oda olarak hiç bir yanlış karara biyad etmeyeceğini söyledi.
Tunceli Valiliği'nin ücretini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan karşılıladığı ve yaklaşık 5 milyon TL tutarındaki beyaz eşya ve mobilyaları belirlediği yoksul vatandaşlara dağıtımı sürüyor. 29 Mart yerel seçimleri öncesinde kentte sivil toplum örgütlerinin 'AKP'nin secim rüşveti' olduğunu ileri sürdüğü ve protestolara neden olan yardımların dağıtımında da skandalların yaşandığı ortaya çıktı.
SUYU OLMAYAN EVLERE ÇAMAŞIR MAKİNESİ
Nazimiye'nin Doluca Köyü'ne bağlı mezralarda bugünde 26 fırın, 26 çamaşır makinesi dağıtımı gerçekleştirildi. Çamaşır makinelerinin dağıtıldığı Tokatlı ve Kürekli mezralarında şebeke suyunun bulunmadığı ortaya çıktı. Tokatlı Mezrası'nda oturan Kıymet Çınar adlı ev kadını, içme ve kullanma suyu ihtiyacının kuyudan bidonlarla karşıladığını belirterek, "Bu yardımlar yapılırken, kimse gelip bizden ihtiyacımızı sormadı. Sonradan bize getirip çamaşır makinesi ve fırın dağıttılar. Bu yardım yapanlardan Allah razı olsun. Ama suyumuz olmadığı için çamaşr makinesini kullanamayacağım. Su gelene kadarda paketi açamayacağım. Sanırım su gelene kadar ben çamaşır makinesine, çamaşır makineside bana bakacak" dedi. Kıymet Çınar'ın kayınpederi Hıdır Çınar, yoksulların ihtiyacı tespit edilirken kimsenin kendilerine danışmadığını ifade ederek, "Kimse gelip bize birşey sormadı. Ama sağolsunlar, çek-yat, fırın ve çamaşır makinesi getirdiler. Ama bunlarla sorunlarımız çözülmez. Biz yoksuluz, işversinler, para versinler. Bu karda kışta verecekleri para ile gıda maddesi alırdık. Ama çamaşır makinesi vermişler, evde su yok. Buna bir anlam veremedim. Yinede Allah razı olsun" dedi.
KEÇİLERİN ARASINA KOYDULAR
Tokatlı gibi suyu olmayan Kürekli Mezrası'nda da 4 aileye çamaşır makinesi dağıtımı yapıldı. Kürekli'de oturan köylüler içme ve kullanma sularını kuyulardan taşıdıkları suyla temin ediyor. Ayten Taşkıran adlı genç kız, kendilerine çamaşır makinesi verildiğni, ancak evde su olmadığı için bunu kullanamayacaklarını söyledi. Taşkıran, "Kimse gelip bize sizin neye ihtiyacınız var diye sormadı. Çekyat, fırın ve çamaşır makinesi verdiler. Ama çamaşır makinesini kullanamayacağız. Çatıdaki depoda bıraktık" dedi. Çatıdaki depoda çamaşır makinenesinin bırakıldığı yerde keçilere yem verildiği görüldü. Aynı köyde oturan Musa Taşkıran ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, "Ama benim önce medeniyetin mezraya gelmesi için yola ihtiç vardır. Sonra suya ihtiyaç var. Yolumuz yok, kışın perişan oluyoruz. Suyumuz yok çamaşır makinesi gelmiş ne yapalım. Öncelikle bize yol ve su gelmesini istiyoruz" dedi.
İŞGALCİ DEĞİLİM SEÇİMLE GELDİM
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, dün akşam Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, kendisine yönelik suçlamalara tepki gösterdi. Cengiz, kentte beyaz eşya ve mobilyaların anlaşma yapılan 5 mağaza değil 2 mağazadan alındığını ileri sürmüştü. Valilik dün akşam yaptığı açıklamada, Cengiz hakkında, şu görüşlere ye vermişti:
"Yusuf Cengiz, başında bulunduğu sivil toplum kuruluşunu, şahsi menfaatlerine alet ederek, iyi niyetli ve kamu yararına olan bu sosyal projeyi manipüle etmeye çalışmaktadır. İşgal ettiği makamı, ticari bir imtiyaz sebebi saymakta ve beklenti içine girmektedir. İlgili projenin uygulanmasında kamu yararı önde tutularak sosyal devlet ilkesine uygun olarak hareket edilmiştir ve ilgili tüm taraflar, projeye dahil edilmiştir. Dolayısıyla mevcut iddialar gerçekdışı nitelik taşımaktadır"
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, bugün kentte mobilyacılık yapan ve kendilerine teklif verilmeyen Mahir Çalan ve Rasim Çiçek isimli iki esnafla birlikte basın toplantısı düzenledi. Bazı esnafların valiliğin yaptığı 'Her eve beyaz eşya' kampansında kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle kendilerine başvurduğunu söyleyen Cengiz, Tunceli merkezdeki esnaflara eşit davranıldığını anacak Nazimiye'deki dağıtılan eşyaların sadece iki bayiden alındığını söyledi. Nazimiye'deki bayaz eşya satan mağazanını bulunmadığını söyleyen Cengiz, "Alımların buradaki diğer esnafa da eşit şekilde bölüştürülmesi gerekiyordu. Bunun için Vali beyle görüşme talebinde bulunduk bizimle görüşme yapmadı. Vali yardımcı randevi verdi onunla görüşüp şikayetimizi ilettik" dedi. Valiliğin hakkındaki suçlamalarına da yanıt veren Cengiz, şunları söyledi:
"Sayın valimiz şahsıma işgal ettiğim makamı şahsi menfaatim için kullandığımı belirtmiştir. Ben o makama Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerinin yüzde 70 oyu ile seçildim. Hiç bir ücret almamaktayım. 9 yıldır da meclis üyeliği görevini yürütmekteydim. Üyelerimizin hakkını savunmak ve hakkaniyetli dağıtımın yapılmasını dile getirmekle projenin hangi kısmını manüple ettiğimi merak ediyorum. Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak yapılan hiç bir yanlış karara biyad etmeyeceğimi ve kendi üyelerimin menfaatini gözeteceğim bilinmelidir
Tuncelide mobilyacılık yapan Mahir Çalan, kentte iki mağazası bulunduğunu ancak kendisine hiç teklif verilmediğini söyledi. Çalan, "Ben Vali yardımcısıyla gidip görüştüm. Bana 'seni ilgilendirmez. Biz istediğimiz yerden alırız' dedi. Benim ne yapmam lazım. Ben şuanda 5 sene daha iş yapamam ya kapatmam lazım yada bırakıp gitmem lazım" dedi. Esnaf Rasim Çiçek, "Bizden de birkaç parça alınsaydı. Biz de itiraz etmezdik . Seviyoruz böyle yardımları, garibanlara yardım edilmesini ama biz de garibanız" dedi.