GündemTıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü! Hayatı değişti...

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü! Hayatı değişti...

08.02.2022 - 09:15 | Son Güncellenme:

ABD'de bir tıp öğrencisinin geçtiğimiz günlerde taraftar olarak gittiği maçta fark ettiği şey, bir insanın hayatını kurtardı. Şaşırtan bu hayat kurtarma hikâyesi ise çoğumuzun göz ardı ettiği çok önemli bir riske dikkat çekiyor. Uzm. Dr. Melda Özekinci, 35 yaşından sonra ortaya çıkan benlerin normal karşılanmadığını söyleyerek uyarıda bulundu.

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Sıkı bir Seattle Kraken taraftarı olan Nadia Popovici adlı tıp öğrencisi takımını desteklemek için gittiği hokey maçında önünde duran görevlinin ensesinde bir ben olduğunu fark etti.

Haberin Devamı

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

MAÇTA FARK ETTİ, HEMEN UYARMAK İSTEDİ

Durumu fark eder etmez görevliyle iletişime geçmek isteyen Popovici, çareyi görevliye bir mesaj yazmakta buldu. Endişelenen Popovici, önce telefonunun notlar bölümüne bir mesaj yazdı ve maçın bitmesini bekledi. Kendisini görevli Brian Hamilton’a fark ettirmek isteyen Popovici, nihayet Hamilton'ın dikkatini çekmeyi başardı ve telefonunun ekranını sahayla tribünleri ayıran cama yapıştırdı. 

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

TELEFONUNA MESAJ YAZDI

Nadia Popovici’nin mesajında, "Ensenizdeki ben muhtemelen kansere işaret ediyor. Lütfen bir doktora görünün!" yazıyordu. Durumun ciddiyetini iletmek için elinden geleni yapması gerektiğini düşünen tıp öğrencisi, sonrasında hiç tanımadığı birisine bunu söylemenin yanlış olup olmadığıyla ilgili endişeye kapılarak maçtan ayrıldı.

Haberin Devamı

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

FARK ETMESEYDİ ÖLECEKTİ!

Mesajı okuyan Brain Hamilton ise bu uyarıyı dikkate alması gerektiğini düşündü. Soluğu doktorda alan görevli duydukları karşısında şoke oldu. Doktor, Hamilton’a melanom adı verilen cilt kanserine yakalandığını ve erken teşhis edildiği için çok şanslı olduğu söyledi. Teşhisin ardından hızlıca operasyona giren görevli tedavi edildi. Eğer biraz daha geç kalsaydı veya birkaç sene geç fark etseydi muhtemelen kanseri ilerlediği için ölecekti.

KAHRAMANININ OKUL MASRAFLARINI ÜSTLENDİ

Yaşanan bu durumun ardından Brain Hamilton kendisini uyaran genç kadına ulaşmak ve ona hayatını kurtardığı için teşekkür etmek istedi. Ancak adını ve kim olduğunu bilmediği kadını nasıl bulacağını bilmeyen Hamilton, sosyal medya hesaplarından durumu anlatan bir mesaj yayınladı.

Genç tıp öğrencisi Nadia Popovici’ye çok kısa bir sürede ulaşan Brain Hamilton onu yeniden bir hokey maçına davet etti ve kendisiyle konuşmak istediğini söyledi. Tarihler maç gününü gösterdiğinde Nadia Popovici ile buluşan Brain Hamilton ona çok teşekkür etti ve hayatını kurtardığı için kendisine minik bir hediye vermek istedi. Tıp öğrencisi Nadia Popovici’nin okul masraflarının üstlenen Hamilton, hayatını kurtaran genç kadına bu şekilde teşekkür etti.

Haberin Devamı

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

BENLERİN OLUŞMA SEBEPLERİ VAR

Konuyla ilgili bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, "Herkeste bulunabilen kahverengi leke olarak bilinen benler, derinin en üst tabakasındaki epidermi hücrelerinin aşırı çoğalması sonucu meydana gelir" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Genetik yatkınlık sonucu, immünsupresif yani bağışıklığın azalması, güneşe fazla maruz kalınması, daha beyaz tenli olmak ve kadın cinsiyete sahip olmak da benlerin oluşumuna neden olan faktörler."

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

35 YAŞINDAN SONRA ÇIKIYORSA DİKKAT!

"Vücutta benlerin görülmesi doğal bir durum. Herkeste en az bir adet ben görülebilir. Ancak bazı benler tehlike arz ediyor" diyen Uzm. Dr. Melda Özekinci, 35 yaşından sonra ortaya çıkan benlerin ise normal karşılanmadığını söyledi. Özekinci, "Çünkü 30 yaşına kadar benler giderek çoğalır. Daha sonra çıkması azalır" dedi.

Önceden var olan benler giderek büyüyüp genişliyorsa, kenarları düzensizse ve asimetrik görünüyorsa, renk değişikliği ve aynı zamanda içinde renk çeşitliliği içeriyorsa kanser açısından riskli olduğunu vurgulayan Dr. Melda Özekinci, “Benin üzerinde kabuklanma, sızıntı, ülser yara kanama iltihaplanma gibi yüzey değişikliği olması da riskli. Yine benin üzerinde ağrı, kaşıntı, hassasiyet hissedilmesi de tehlike anlamına gelir. Bu gibi durumlarda mutlaka ilk önce cildiye uzmanına başvurulmalı" uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

ŞEKLİ İPUCU VERİYOR

Peki benlerin tehlikeli olup olmadığını anlamamız mümkün mü, kendimiz de bunun farkına varabilir miyiz? Dr. Melda Özekinci, vücutta yeni bir ben ya da leke görüldüğünde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kanser riski açısından asimetrinin önemli bir ipucu olduğunu söyleyen Özekinci, "Benin kenarları düzensiz, yer yer girintiler yapmış veya bazı yerlerde sınır iyi takip edilemiyorsa risk söz konusu. Renk değişikliği de riskli olduğu anlamına gelir. Dermatoloji uzmanları benlerin tehlikeli olup olmadığını önce klinik olarak bakarak değerlendirir ve daha sonra da mutlaka dermoskopik inceleme yaparak karar verirler" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

ET BENLERİNİ KOPARMAK ENFEKSİYON SEBEBİ

Bazı kişiler oluşan et benlerini bilinçsizce koparabiliyor. Et benlerini koparmanın doğru bir şey olmadığını belirten Dr. Melda Özekinci, “Et benlerini koparmak son derece tehlikeli. Steril ortamda yok edilmediği için enfeksiyon oluşabilir. Bu enfeksiyon zaman içinde daha ciddi sağlık problemlerine dönüşebilir.

O yüzden et benlerinizden estetik açıdan kurtulmak istiyorsanız mutlaka bir cilt uzmanına başvurmanız en sağlıklı yol” diyerek bu hareketin son derece yanlış olduğunun ve istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğinin altını çizdi.

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

KADINLAR VE BEYAZ TENLİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kimileri çok fazla bene sahipken kimilerinde çok az sayıda ben görülüyor. Ben oluşumu açısından kimler ya da hangi gruplar daha fazla risk altında? Dr. Melda Özekinci, "Genetik olarak ailesel bir yatkınlık olması, sık sık güneşlenme ya da solaryuma girilmesi, ciltte önceden oluşmuş güneş yanığı ya da kimyasal bir yanık, bağışıklık sisteminin düşmesi ben oluşumunu etkiler" diye konuştu. Özekinci, ayrıca ben oluşumunun kadınlarda ve beyaz tenlilerde daha fazla görüldüğünü de ekledi.

Tıp öğrencisi maç izlerken ensesinde gördü Hayatı değişti...

GÜNEŞ KORUYUCU KULLANMAK ŞART!

Ben oluşumunu engellemek için alınması gereken önlemleri de sıralayan Özekinci, "Özellikle yazın sabah 10 ila öğleden sonra 4 arasında güneşe çıkmamak gerekiyor. Mutlaka her gün yaz veya kış fark etmeksizin dermatoloğun önerdiği bir güneş koruyucu kremi kullanılmalı. Açık tenli cilde sahip olanlar ve ailesinde cilt kanseri öyküsü olan kişiler mutlaka her yıl rutin ben kontrolünden geçmeli" dedi.

Özellikle boyun, bel bölgesi gibi yerlerde olan benlerin sürtünme sonucu her an riskli hale dönüşebileceğini ve bu nedenle alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Melda Özekinci, ayrıca el içindeki, ayak tabanındaki, ağız içindeki ve tırnaktaki benlerin de mutlaka incelenmesi gerektiğini söyledi. Bu alanlarda ben oluşumunun çok nadir görüldüğünü dile getiren Melda Özekinci, "Buralardaki benlerin çıkartılması ve patolojide incelenmesi gerekiyor" diyerek sözlerini noktaladı.