Gündem‘Teröristin gözünden bakmalı’

‘Teröristin gözünden bakmalı’

30.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atatürk Havalimanı’na yönelik gerçekleştirilen terör saldırısının ardından “Güvenlik ya da istihbarat zafiyeti var mıydı?” tartışmaları başladı.

‘Teröristin gözünden bakmalı’

Uzmanlar, saldırının bütün yönleriyle masaya yatırılarak yeni strateji geliştirmesi gerektiği görüşünde.

- Doç. Dr. Süleyman Özeren (Global Politika ve Strateji Enstitüsü Uzmanı): Terör eylemlerini önleyici bir perspektif geliştirilmesi gerekiyor öncelikle. Bu hususta da istihbarat yapılanmasının yeniden şekillenmesi gerekiyor. Bu tür eylemlerin önüne geçmek için de önleyici istihbaratınızın güçlü olması gerekir. ‘Yanlış giden neydi?’ sorusunun sorulması gerekiyor. Bu sorunun cevabını ararken de kapsamlı bir çalışmanın yürütülmesi lazım. 11 Eylül olduğunda ABD bir rapor hazırladı bununla ilgili olarak. Türkiye de bunu benzer bir çalışma yapmalı. Sadece akademik bir rapordan bahsetmiyorum, yanlışı ortaya çıkaracak bu yanlışın telafisini, düzeltilmesini mümkün kılacak adımları atabilmek için bu tip bir çalışmanın yapılması gerekiyor. ‘Herhangi bir zafiyet yoktu’ ya da ‘Hayır zafiyet vardı’ tartışmasını anlamsız buluyorum çünkü ortada yaşanmış bir vaka var.

- Metin Gürcan (Güvenlik analisti): İç güvenliği açısından Atatürk Havalimanı’na baktığımız zaman kontrol noktalarıyla MOBESE kameralarıyla Avrupa’nın belki de en iyi korunan havalimanlarından biri. Çevre güvenliği açısından havalimanına araç giriş ve çıkışlarının yoğun olduğunu biliyoruz. Bu yoğunlukta ister istemez bir zafiyet yaratıyor. Hayatın normale dönmesi açısından alanın hemen açılması çok cesur fakat bir o kadar da riskli bir karar. Çok cesur çünkü bu kadar kısa sürede uçuşların başlaması, hayatın normalleşmesi Türkiye’nin terörle mücadeledeki gücünü göstermesi açısından bence önemli bir gelişme ama bir o kadar da riskli. Umarım bu kritik kararın risk analizleri çok iyi yapılmıştır. Çünkü Allah göstermesin bu tür bir olay havalimanında tekrar ederse tam tersine Türkiye’nin terörle mücadele kapasitesi eksikliğinin dünyada tartışılabilir bir hale de getirebilir.

- Doç. Dr. Mehmet Akif Okur (Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi): Brüksel Havalimanı’nda tek bir kontrol noktası var. Bizde ise çift kontrol noktası var ve saldırganlar bu noktalarda eylemlerini gerçekleştirebildi. Terör örgütlerine bu bağlamda öğrenen örgütler diyebiliriz. Öğrenen örgütlerden kastım şu: Siz bir güvenlik tedbiri alıyorsunuz, bu güvenlik tedbirini örgüt düşünüyor ve size karşı saldırıda bulunabilmek için ona göre yeni bir yöntem geliştiriyor. Yapılması gereken bir güvenlik sistemi kurduğunuzda terör örgütünün gözünden de bu sisteme bakmaya çalışmalısınız. Mevcut sistemin sıkıntısı benim gördüğüm kadarıyla insanların kontrol noktasında birikmesidir. Yani çift kademeli bir güvenlik sistemi var. Ama kapılarda o ilk girişte bir birikme yaşanıyor. Biriken bu insanlar da terör örgütü için geçerli bir hedefe dönüşüyor. Şimdi bu sıkıntıyı aşacak bir sistem geliştirilmeli.