GündemTeröre karşı işbirliği mesajı

Teröre karşı işbirliği mesajı

17.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’yi kabul etti. Görüşmede Kalkınma Yolu Projesi, İsrail saldırganlığı, teröre karşı işbirliği ve IKBY parlamento seçimleri ele alındı.

Teröre karşı işbirliği mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde  gerçekleşen kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Türkiye-Irak ilişkileri ve IKBY ile işbirliği üzerinde fikir teatisinde bulunuldu; bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, 20 Ekim’de düzenlenecek IKBY parlamento seçimlerinin hayırlara vesile olması dileğini ifade etti, Irak Türkmen Cephesi’nin de yarışacağı seçimlerin kapsayıcı bir anlayışla, barış ve huzur içinde gerçekleştirileceğine olan inancını dile getirdi. Giderek artan İsrail saldırganlığının bölgeyi topyekün bir savaş alanına çevirme riskinin bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin tüm bölgenin istikrar ve güvenliğine büyük önem atfettiğini, Irak makamlarının ülkeyi çatışmanın uzağında tutma gayretlerini takdirle karşıladığını ifade etti. Erdoğan, Kalkınma Yolu Projesi’nin tüm bölgenin ekonomik kalkınmasına, istikrarına ve kardeşliğine önemli katkı yapacağının, bu projenin IKBY’ye de her açıdan fayda sağlayacağının altını çizdi. Erdoğan ayrıca içinde bulunulan bu sıkıntılı dönemde, tüm bölgenin huzur, refah ve iç barışına kasteden terör tehdidinin kalıcı olarak ortadan kaldırılmasına yönelik işbirliğinin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dost ve kardeş Irak’ın ve Irak halkının daima yanında olacağını belirtti. 

Haberin Devamı

Gayt ile bir araya geldi 

Erdoğan, dün ayrıca Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan, İsrail’in Ortadoğu’da yaktığı çatışma ateşini tüm bölgeye yaymaya çalıştığına dikkat çekerek “İsrail’e kapsamlı bir silah ambargosu uygulanmalı” mesajını verdi.