23.06.2016 - 20:05 | Son Güncellenme:
TEOG'da sorunun yargı kararı gereği tüm öğrenciler için "doğru" kabul edilme kararının ardından hesaplanan yeni puanlar e-okulda açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 25-26 Kasım 2015'te, 1. dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan ortak sınavlarda, 2 sorunun yargı kararı gereği tüm öğrenciler için "doğru" kabul edilme kararının ardından hesaplanan yeni puanlar e-okulda açıklandı.
MEB, 1. dönem TEOG kapsamında yapılan ortak sınavlara ilişkin Türkçe dersi "A" kitapçığı 8'inci soru ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi "A" kitapçığı 4'üncü sorunun, yargı kararı gereği tüm öğrenciler için "doğru" kabul edilerek değerlendirileceğini açıklamıştı.
Yargı kararı gereği öğrencilerin yeniden hesaplanan birinci dönem ortak sınav sonuçlarının e-okul sistemine yansıtıldığı öğrenildi.
Öte yandan, bakanlık yetkilileri, iptal edilen 2 soruya ilişkin yapılan analizlerde sorulara ilişkin bir problem olmadığını ancak yerleştirme takviminde bir gecikme yaşanmaması için yargı kararını temyize götürmeyeceklerini belirtti.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "25-26 Kasım 2015 tarihinde yapılan 1. Dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan ortak sınavlara ilişkin Türkçe dersi A Kitapçığı 8. Soru ile TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A Kitapçığı 4. Soru, yargı kararı gereği tüm öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecek" denildi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yapılan yazılı açıklamada, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması (TEOG) "2016 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu"nda belirtilen takvim doğrultusunda yürütüldüğü, Yerleştirmeye Esas Puanları, yasal mevzuat ve buna dayalı yargı kararları dikkate alınarak hesaplanacağı belirtildi.
YEP sonuçları 29 Haziran 2016 tarihinde http://www.e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacağı da duyuruldu.
TEOG SINAV SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?
*Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır.
*Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.
*Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır.
*Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.
*Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı; [(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.
*8’inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.
*Soru iptali olması durumunda ilgili soru o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecektir.
Lise hayatımızda önemli bir yere sahip olan bu dönem oldukça önemlidir. İş hayatımızı, arkadaşlık hayatımızı ve en derinden etkileyen olayların bu zamanda yaşanması nedeni ile insanların yaşamında bu dönemi oldukça büyüktür. İnsanların yaşamından bu kadar öneme sahip olan bu dönemde lisemizi iyi seçmeliyiz. Lise hayatı sayesinde elde edecek olduğumuz başarı ile bizler üniversite seçimi ve de bölüm seçimi de yaparız. İyi bir lise demek iyi bir üniversite ve iyi bir meslek iyi bir gelecek demek olduğu için çocukların küçük yaşlarda hayatlarında meydana gelen çeşitli sınavlardan başarılı olmaları gerekir. eğitim öğretim alanında sistem olarak gerçekleştirilen çeşitli değişiklikler sonucunda artık ilkokul eğitimi dört yıl ve ortaokul eğitimi de dört yıl olmuştur. Dörder dörder oluşturulan bu eğitim sisteminin son dört yılında yani sekizinci sınıf öğrencilerinin katılım sağlamış olduğu bu dönemde öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girmişlerdir.
TEOG adı verilen bu sınavda yeteri kadar başarı sağlayabilmeleri için öğrencilerin bu sınavlardan iyi not almaları gerekir. Temel dersleri olan matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere toplam altı farklı dersten sınava girerler. Kasım ve nisan aylarında iki oturum şeklinde yapılan bu sınav iki güne bölünmüştür. Yani öğrenciler ilk gün üç dersin ikinci gün de geriye kalan diğer üç dersin sınavına girerler. Girecekleri bu altı dersten her birinden yirmi soru sorulur. Bu yirmi sorunun her biri için yapılan yanlış cevap doğruları götürmeyecektir. En son olarak nisan ayında yapılan TEOG sınavının sonuçları henüz daha açıklanmamıştır. Binlerce öğrencinin merakla beklediği TEOG sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ise belirli değildir. Kasım ayında yapılan TEOG sınav sonuçları sınavdan elli gün sonra açıklanmıştı. Yine aşağı yukarı bu zaman dilimi sonrasında TEOG sınav sonuçları açıklanabilir. TEOG sınav sonuçları açıklandığında öğrenciler TEOG sınav sonuçlarını öğrenebilmek için e-okul sistemine giriş yapabilirler. İnternetten e-okula girerek kolayca TEOG sınav sonuçlarını öğrenebilirler.