27.04.2016 - 08:23 | Son Güncellenme:
Ortaokul 8. sınıfta okuyan Liseye yerleşmek için 1 milyon 174 bin 427 öğrenci, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ikinci dönem sınavlarında bugün ikinci oturum için ter dökecek. Öğrenciler, ilk oturumda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, ikinci oturumda ise Fen ve Teknoloji, İnkîlap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girmiş olacak.
Musevi öğrencilerden sonra bu yıl Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenci için de özel din soruları kitapçıkta yer alacak.
İlk dönemin ortak sınavları 25-26 Kasım 2015 tarihinde yapılmıştı. TEOG ikinci dönem sınavları , yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştiriliyor.
Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve MEB’e bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10, 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacak.
Öğrenciler olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava alınacak. Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00’da kendi okullarında hazır bulunacaklar.
Haziranda açıklanacak
TEOG sorularını devlet okullarında çalışan 83 öğretmen hazırladı. 20’şer soruluk her sınav 40 dakika sürecek ve her sınavdan sonra 30 dakika ara olacak.Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 (beş) dakika kala öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Her ders sınavı tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.
TEOG sınavlarına giremeyen ve mazeretlerini belgelendirilen öğrenciler için 14-15 Mayıs’ta da mazeret sınavları yapılacak.
Sınav sonuçlarının Haziran ayında açıklanması planlanıyor.
Puanlar nasıl hesaplanacak?
Ortak sınavlarda alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puanı olarak e-Okul sistemine girilecek ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dâhil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin AOSP hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’ı toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına erleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.