28.04.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:
Peynirde birçok bakteri bulunmaktadır. Bunların bir kısmı yararlı iken bir kısmı da yarattığı sağlık sorunları itibariyle zararlıdır.
Peynir yapımında kullanılan süt de ise zararlı bakteriler de vardır. Bu bakteriler hasta edici bir özelliktedir. Listeria monocytogenes, salmonella bakterisi, escherichia coli, staphylococcus aureus, mycobecterium bovis, brucella abortus, clostridium benzeri bakteriler sütte bulunan zararlı bakteri türleridir. Peynir yapımında kullanılacak olan sütün yeterli derecede kaynatılmaması bu mikropların neden olduğu hastalıkların, peynir yoluyla insanlara bulaşmasına sebep olmaktadır.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir. Kemik ve eklem bölgelerine yerleşip zamanla ilerleyen bir hastalıktır. Ana belirtisi ateştir. Tıbbi müdahale gecikirse ateş kalıcı olarak da kalabilmektedir. Hayvandan insana bulaşan bir hastalık türüdür. Pastörize edilmeyen süt ve süt ürünleri sebebiyle insanlara bulaşmaktadır. Bunun çözümü ise 3 aydan kısa bekleme süresi olan hiçbir peyniri tüketmemektir. Brusella mikrobu 60 derecede 10 dakika süresince kaynamış sütte yok olmaktadır. İnsandan insana bulaşması ise mümkün değildir.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığının belirtileri nelerdir?
Brusella hastalığının belirtileri şu şekildedir;
· Ateş
· Terleme
· Kusma
· Baş ağrısı
· Kas ağrıları
· İştahsızlık
Taze peynirle gelen Brusella hastalığının tedavisi nasıl yapılır?
Brusellla hastalığının tedavisi zaman kaybedilmeden yapılmalıdır. Brusella, zamanında tedavi edilmezse ölümcül ve kalıcı hasar bırakan birçok tehlikeli hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Brusella iki ilacın da aynı anda kullanılmasıyla tedavi edilebilen, başlangıç evresinde daha kolay yenilebilen bir hastalıktır. İlaçların kullanımı sırasında doktor kontrolünde olunmalıdır. 2 aya varan antibiyotik kullanımı çeşitli gruplar hâlinde verilir. Tedavide uygun görülen dozlarda ve sürelerde ilaç kullanılmalı, yarıda kesilmemelidir. Çocuklarda menenjite kadar uzanan tehlikeli sonuçları mevcuttur.