23.01.2020 - 17:44 | Son Güncellenme:
İkinci yargı paketinin Meclis'e gelmesi an meselesi... Kamuoyunun gözü kulağı ise af yasasında. "Af yasası 2020'de çıkıyor mu?" sorusu sık sık sorulurken son gelişmeler hakkında binlerce kişi bilgi almak istiyor. Konuya dair son açıklama ise Bakan Gül'den gelirken hangi suçların af yasası dışında olacağı da araştırılan bir başka konu...
AFTA SON DURUM NEDİR?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kanal 7'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
İkinci Yargı Paketi ve infaz düzenlemesiyle ilgili soru üzerine Gül, bu konudaki hazırlığın bütün yönleriyle sürdürüldüğünü söyledi.
Gül, bu kapsamda hakim, savcı, akademisyen ve hukukçu milletvekillerinin görüşlerini belirttiğini bildirerek, "Bunun kapsamı, muhtevası, son hali TBMM'de AK Parti grubunun öncülüğünde diğer partilerle ortaya konacaktır." diye konuştu.
Yargı paketinde özellikle hukuk usulüne ilişkin bazı düzenlemelerin öngörüldüğünü aktaran Gül, şunları kaydetti:
"İnfaz paketi ayrı. Bunun ötesinde hukuk yargılamalarına yönelik ayrı düzenleme var. 4,5 milyon dava, hukuk davası olarak görülüyor. Bu davaların 6 ila 8 ay daha erken bitmesi anlamında, yine noterlik ve idari usulle ilgili birtakım düzenlemelerin eş zamanlı olarak Meclis'ten çıkarak hayata geçmesini bekliyoruz."
17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı:
Terör suçları
örgütlü terör suçları,
kasten adam öldürme,
cinsel istismar,
kadına ve çocuğa şiddet,
soykırım suçları,
insanlığa karşı işlenen suçlar,
insan üzerinde deney suçu,
organ ve doku ticareti,
reşit olmayana cinsel istismar,
çocukların cinsel istismarı suçu,
devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs,