17.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İSTANBUL - Madencilik Yönetmeliği'nin 115. maddesine eklenen fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, madencilik faaliyetleri için zeytinliklerin taşınması, taşınan, yok edilen zeytinlik alan kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi kararlaştırıldı. Ancak 50 yılı aşkın süredir zeytinlikler üzerine araştırmalar yürüten ekoloji uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, bazı zeytiniklerin taşınmasının imkansız olduğu görüşünde.
‘Maliyetli bir süreç ’
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Kantarcı, açık ocak işletmesi yapılan alanların tekrar üretim yapılabilir duruma getirilmesinin hemen hemen imkansız olduğunu belirterek, “Zeytinlikler genelde kireç taşından oluşmuş topraklarda yetişiyor. Eğimli arazide bulunan zeytinlikler ise orman alanındaki yabani zeytin ağaçlarının aşılanması ile kazanılıyor. Taşlı ve taşların arasında köklerin geliştiği bir arazide zeytin ağaçlarını söküp, taşımak mümkün değil. Zeytin ağacını taşımak, tekrar canlanıp yeterli ürün verene kadar geçecek süre 7-10 yıl arası. Bu süre köylü ve üreticiler için tahammül edilebilir değil” dedi.
Geçmiş dönemden de örnekler veren Prof. Dr. Kantarcı, şu uyarıları sıraladı “Yatağan’da kömür ocağı açılacak zeytinlikteki ağaçların bir kısmı, dalları budanıp, kökleri sarıldıktan sonra Datça Billurkent Sitesinin yanındaki fidanlığa nakledilmişti. Bu işlem sırasında birçok ağacın kök veya gövdesi kırılmıştı. Birer köklü kütük haline gelmiş olan ağaçlar, büyük plastik fıçılara dikilmiş ve devamlı sulandıktan sonra hayat bulmuştu. Ancak söz konusu örnek çok dikkat ve bakım ve sulama ile başarıldı. Kömür ocağı açılacak bir alandaki zeytinliklerde bulunan binlerce ağacın, sökülüp, taşınması ve başka bir alana dikilip yeniden canlandırılması mümkün değil.”