02.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz-İstanbul
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde geniş güvenlik önlemleri alınan Taksim Meydanı’nda sabahın erken saatlerinden itibaren gelen bazı sendikaların temsilcileri 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı yokuşunda karanfil bırakıp saygı duruşunda bulunduktan sonra Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nı çelenk bıraktı.
Taksim Meydanı’na ilk olarak Hak-İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı temsilcileri geldi. Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, “İş kazalarının sona erdirilmesini, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkımızın güçlendirilmesini, işsizlikle daha etkin mücadele edilmesini istiyoruz. Çocuk istismarının önlenmesini, istihdamda kadın ve gençlere daha çok yer verilmesini, annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Çıplak ayak, siyah bant
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-SEN) temsilcisi bir grup da Taksim’e çıplak ayakla çıktı. Kamu çalışanlarının hak kayıplarına dikkati çekmek amacıyla çıplak ayakla Taksim Meydanı’na gelen sendikanın Genel Başkanı Ayhan Çivi, “Meydana yalınayak girdik, yalınayak çıkacağız” dedi. Ağızlarını siyah bantla kapatarak meydana gelen Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) ile Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) üyeleri de hak ihlallerini bu yöntemle protesto ettiklerini belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TBMM’de görev yapan devlet memurları tarafından kurulan SİME-SEN üyeleri ile SAHİM-SEN üyeleri Gümüşsuyu’ndan Kazancı Yokuşu’na “Askere zam, memura zam”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları eşliğinde yürüdü. Gruptakiler anıtta da İstiklal Marşı’nı söyledi. Sendika üyeleri, hakları ihlal edildiği gerekçesiyle ağızlarını siyah bantla kapatarak susma haklarını kullandıklarını ifade etti.
Türk-İş üyeleri adına açıklama yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve KOOP-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar iş cinayetlerine ve kayıt dışılığa son verilmesini taleplerini anlattı.
Nilgün Türkler meydanda
Saraçhane Parkı’nda toplanah DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası ile Nakliyat İş Sendikası üyeleri halaylar ve sloganlar eşliğinde Taksim’e yürümek istedi ama polis gruba izin vermedi. Daha sonra gruptan 60 kişiye Taksim izni çıkınca suikast sonucu öldürülen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler’in de arasında olduğu yaklaşık 60 kişi Taksim Meydanı’na giriş yaptı. Cumhuriyet Anıtı’na çelenk, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakan grup 41 yıl önce hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu. Nilgün Türkler, Taksim’in 1 Mayıs alanı olması gerektiğini belirterek, alandaki kutlama yasağını eleştirdi.
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “Keyfi yasaklamaların karşısında boyun eğmeyeceğiz. Biz onurumuza, geçmişimize sahip çıkıyoruz. Bu hakları bedel ödeyerek kazandık. Buranın tekrar 1 Mayıs alanına dönüşmesini istiyoruz” dedi.
Zırhlı güvenlik
Geniş güvenlik önlemleri alındığı Taksim Meydanı’na çıkan bütün yollar sabah erken saatlerden itibaren kapatıldı. Taksim’de sokaklar boş kalınca esnaf voleybol oynadı. Otellerin yoğun olarak bulunduğu Talimhane bölgesi de İstiklal Caddesi’ne çıkan ara sokaklar da bariyerlerle çevriliydi. Kentte 26 bin 174 polis, 4 polis helikopteri, 85 TOMA ve 67 zırhlı araç güvenlik önlemleri için çalıştı. Polis, turistleri pasaport ve kimlik kontrolü yaparak Talimhane bölgesine aldı. Sehdikaların alana girişlerinin ardından öğle saatlerinde meydana girmeye çalışan 12 kişi gözaltına alındı.
Beşiktaş’ta müdahale
Beşiktaş Meydanı’nda toplanarak slogan atan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyelerine dağılmaları uyarısında bulunan polis ekipleri, uyarıyı dikkate almayan gruba müdahale etti. Çevik Kuvvet polisleri, gruptaki 50 kişiyi gözaltına aldı.