GündemTakdir ve Teşekkür belgesi nasıl hesaplanıyor?

Takdir ve Teşekkür belgesi nasıl hesaplanıyor?

18.01.2017 - 07:39 | Son Güncellenme:

Bugün sömestr tatiline girecek olan öğrenci ve veliler sabah saatlerinden itibaren büyük bir merakla takdir teşekkür belgesinin nasıl hesaplanacağını oldukça merak ediyorlar. Takdir teşekkür belgelerinin hesaplanabilmesi için öncelikle karne notunun bilinmesi ve bu belgeleri hak edebilmek için ise karne notunun belli bir aralıkta olması gerekir. İşte takdir ve teşekkür belge hesaplamanın tüm detayları...

Takdir ve Teşekkür belgesi nasıl hesaplanıyor

Öğrencilerin taktir veya teşekkür alabilmeleri için belli bir not ortalamasına sahip olabilmeleri gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemesine göre;

Taktir Belgesi içim gerekli dönem not ortalaması: 85,00-100,00
Teşekkür Belgesi için gereken dönem not ortalaması: 70,00-84,99 şeklindedir.

Haberin Devamı

TAKDİR - TEŞEKKÜR HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Karne Ortalaması Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle öğrencilerin başarı belgesi alabilmeleri için zayıf derslerinin olmaması gerekmektedir. Bir başka önemli nokta ise öğrencilerin baraj dersleridir. Öğrenci baraj ders olarak belirlenen ders ve/veya derslerden 45 ve üstü puan alması gerekmektedir. Belirttiğimiz iki şartı da yerine getiren öğrenci eğer yeterli bir ortalamaya sahip ise başarı belgesi alabilir. Aksi taktirde not ortalaması kaç olursa olsun herhangi bir belge alamayacağı bilinmelidir.

Öğrenciler taktir-teşekkür hesaplamalarına ilk olarak derslerinin ağırlıklı puanlarını hesaplayarak işe başlamaktadır. Ağırlıklı puan hesaplaması ise şu şekildedir;

Bir dersin ağırlığı, dersin haftalık ders sayısına eşittir. Örnek verecek olursak mesela matematik dersi haftada 5 saat veriliyor ise ağırlığı 5’tir. Ders puanı ile haftalık ders saati çarpılarak o dersin ağırlıklı puanını hesaplamış olursunuz. Ders yıl sonu puanınız 80 ve belirttiğimiz gibi haftalık ders saatiniz de 5 ise, bu dersin ağırlıklı puanı 80*5=400 olacaktır. Öğrenciler her dersleri için tek tek hesapladıkları ağırlıklı puanlarının toplamını toplam ders saatine bölerek ağırlıklı ortalama puanı elde ederler. Taktir-teşekkür hesaplamaları da bu ağırlıklı ortalama puan ile yapılmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz puanlar aralığında ise ağırlıklı ortalama puanınız yeterli olan belgeyi alabilmeye hak kazanmış olursunuz.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan bilgiye göre, ortaöğretim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde taktir belgesi alan öğrencilerin üstün başarı belgesi ile ödüllendirileceği belirtilmiştir. Üstün başarı belgesi almaya hak kazanan öğrenciler ise okulun iftihar listesinde yer alır.

Öğrencilere ek olarak okulları tarafından derslerinde başarılı, okul içinde çevresine, kamu mallarına, okulda kullandığı araç gereçlere veya arkadaşlarına herhangi bir zarar verici davranışta bulunmamış ve derslerine katılımı yüksek ise onur belgesi verilerek öğrenci taktir edilir.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, düzenlemeler ile yeni müfredatını tanıttığı bir toplantıda yaptığı açıklamada “Yarıyıl tatilinde test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek tip alana yönlendiren ev ödevleri verilmemesi, bunun yerine öğrencinin kendini tanıması, geliştirmesi ve sosyalleşmesine katkı sağlayacak sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılması teşvik edilmelidir. Bu çerçevede, kitap okuma, film izleme, müze ve tarihi mekan gezileri ile toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetlerin tavsiye edilmesi uygun olacaktır." ifadelerini kullandı. Bu ifade ile özellikle velilerin çocuklarının kendilerini geliştirmeleri ve sosyalleşmelerine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulundurmalarına özen göstermeleri gerekmektedir. Böylece çocukların tatil sürelerini evde cep telefonları, bilgisayar, tablet ve televizyon ile geçirmemelerine vurgu yapılmıştır. Aynı zamanda İsmet Yılmaz, karnelerin bir amaç olmadığını, başarılarını değerlendirme konusunda bir araç olduğunu hem öğretmeler hem de okul tarafından velilere anlatılmasının önemine de dikkat çekmiştir.

Son olarak velilerin özellikle merak ettiği konu olan kar tatili nedeni ile yaşanan aksaklıklardan kaynaklı herhangi bir telafi dersleri olup olmayacağıdır. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yaptığı açıklama ile kesinlikle olmayacağını, şubattan sonra öğretmenlerin ders saatleri içerisinde bu kayıpları telafi edeceklerini belirtmiştir.