GündemSTEM projesi ile değişen hayatlar

STEM projesi ile değişen hayatlar

21.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Dünyada bir ilk olan kız çocukları için değişim projesi STEM farklı ülkelerden çok sayıda lise ve üniversite öğrencisini buluşturdu. Proje bin 400 kız öğrenciye de bilim dünyasının kapılarını açtı.

STEM projesi ile değişen hayatlar

Teknoloji, Ekonomi ve Diplomasi Enstitüsü (INTED) tarafından 2016 yılında başlatılan Kız Çocukları İçin STEM (GIS Project) Projesi, Türkiye’nin yedi bölgesinden yedi ilde bin 400 kız çocuğunun hayatına dokundu. Farklı ülkelerden çok sayıda lise ve üniversite öğrencisinin gönüllü olarak bir araya geldiği proje, dünyanın ilk ve tek STEM değişim programı.  

Haberin Devamı

2016 yılında Nobel Bilim Ödüllü Aziz Sancar’ın desteğiyle başlayan Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş “Kız Çocukları için STEM Projesi” hakkında bilgi veren INTED CEO’su Gökhan Coşkun çalışmayı bilim diplomasisi vizyonuyla hazırladıklarını söyledi.  

6.sınıf kız öğrencilerinin bilim, teknoloji ve matematik programlarına ‘merak’ duymalarını amaçladıklarını vurgulayan Coşkun, “İlk iki yıl boyunca Türkiye’nin yedi bölgesinde yedi farklı ilde bu çocuklarla bir araya geldik. Her ilden 100 öğrencinin katıldığı STEM kampları organize ettik. Bu kamplara katılan öğrencilerimizden bazılarını ABD’ye Silikon Vadisi’ndeki STEM Kampı’na, bazılarını da Güney Kore ve Çin’deki STEM yaz okuluna gönderdik” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada bir ilk 

Projenin dünyada bu yaş grubuna yönelik ilk ve hâlâ tek STEM tabanlı değişim programı olduğunu vurgulayan Coşkun, “Bu projeyi Türkiye, Çin, Güney Kore ve ABD arasında bilim temelli bir değişim programı olarak tasarladık ve devam etmesini istiyoruz. Geçen yıl, Harran’nın Minareli Köyü’nde, okul öncesi STEM eğitim alanı oluşturduk. Bu yıl da Rize’de benzer bir çalışma yapacağız. Bu proje kendi alanında dünyadaki ilk program. Yurt dışındaki Türk bilim diasproasında yer alan insanları farklı programlarla kız çocuklarımızla bir araya getirme istiyoruz. Binden fazla gönüllü grubumuzla bunu gerçekleştirmek için çabalıyoruz” diye konuştu.  

STEM projesi ile değişen hayatlar

Programın 2017 yılında Unesco Uluslararası EMerkezi’nin dikkatini çektiğini ve şu anda işbirliği yaptıklarını dile getiren Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim kısa dönemde hedefimiz kız çocukları için STEM projesini mümkün olduğu kadar uluslararası alanda yaymak. Bunu gerçekleştirdiğimiz taktirde Türkiye’den çıkmış bir sosyal sorumluluk projesi uluslararası alanda bilim diplomasisi noktasında bir marka haline gelecek. Bu şekilde farklı ülkelerden kız çocukları Türkiye’deki kız çocuklarıyla bilim temelli etkileşim haline girecek.” 

Suriyeliler de dahil

Haberin Devamı

Proje kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kamp programlarına Suriyeli kız çocuklarının da dahil edildiğini anlatan Coşkun, bu çalışmanın uluslararası alanda büyük etki yarattığını vurguladı.

Şu an kadar bin 800 kız öğrenciye ulaştıklarını, 400 civarında Suriyeli göçmen kız öğrencilerin programa katıldığını anlatan Coşkun, “Geriye dönüp baktığımızda çocuklar içerisinde inanılmaz güzel örnekler var. Bilim insanı olmak isteyenler var. Bizim nihai hedefimiz bu program konseptiyle Türkiye’nin bütün şehirlerinde var olmak. Çünkü çocuğa gelişim noktasında dokunuyorsunuz, çocuğun bilime teknolojiye, matematiğe yönelik önyargılarını kırıyorsunuz. Şimdi ileride bilim alanında çalışmak isteyen çocuklarımız var ve bu bizim için çok sevindirici” diye konuştu.  

12 ilde kamp

Kamp programları; Ankara, Ardahan, Kars, İzmir, Gaziantep, Hatay, Trabzon, Mersin, Şanlıurfa, Uşak, İstanbul ve Zonguldak’ta gerçekleştirildi. Kamplara internet üzerinden başvuru yapan 6. sınıf kız öğrenciler ücretsiz kabul edildi ve kamplar sonrasında yapılan kura çekilişleriyle: 

Haberin Devamı

70 öğrenci tablet bilgisayar, 

70 öğrenci TÜBİTAK STEM yaz okulu, 

14 öğrenci ABD Silikon Vadisi STEM yaz okulu, 

7 öğrenci Güney Kore STEM yaz okulu, 

7 öğrenci Çin STEM Yaz Okulu programlarına katılım hakkı kazandı.