GündemSözcü yazarlarına FETÖ iddianamesi

Sözcü yazarlarına FETÖ iddianamesi

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sözcü yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru için ‘FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek’ suçlamasıyla hazırlanan iddianamede 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi...

Sözcü yazarlarına FETÖ iddianamesi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Sözcü gazetesinin yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru’nun da aralarında bulunduğu beş kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianemede 5 kişi için ‘FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek’ suçlamasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda, FETÖ’nün kapatılan yayın organı Zaman gazetesi ile Sözcü gazetesinin benzer mizanpaj ve aynı dil ile eş zamanlı haber yaptığı belirtilerek “Sözcü gazetesinin, basılı gazete ve sosyal medya hesaplarında işlenen ve incelemeye konu haberlerin, haber kaynaklarından, ajanslardan beslenme açısından bakıldığında, FETÖ yayın organlarında ve FETÖ’ye bağlı olduğu düşünülen sosyal medya hesaplarındaki donelerle bire bir örtüşme ve ciddi benzeşme içinde olduğu, aynı konuların farklı haber kaynaklarından, ajanslarından örtüşük şekilde gelme ihtimalinin oldukça zayıf olduğu, bu sebeple bu donelerin FETÖ ile iktisaklı yerlerden geldiği ve eşgüdüm niteliğinde olduğu” belirtildi.

Haberin Devamı

Savundular’ iddiası

İddianamede bazı Sözcü yazarlarının hükümete ve devlete karşı FETÖ’yü savundukları öne sürüldü. İddianamede Necati Doğru’nun yazılarıyla 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında darbeyi ve FETÖ/FETÖ’cülüğü aklama faaliyetine giriştiği öne sürüldü.

İddianamede Çölaşan’ın 29 Ekim 2015 tarihli yazısında “kamuoyuna FETÖ’nün herhangi bir terör eylemleriyle ilgisinin olmadığını” savunduğu ileri sürüldü. İddianamede ayrıca darbe girişimi sonrasında Sözcü’de yayımlanan bazı yazılarda, örtülü mesajlarla darbe girişiminin inkar edildiği iddia edildi.

‘Bu yapılarla mücadele ettim’

İddianamede Çölaşan’ın ifadesine de yer verildi. Çölaşan, “Köşe yazılarının atılı suçun unsurunu içermediğini, aksine neredeyse gazetecilik hayatı boyunca bu tür yapılarla ve Fetullah denilen herifle mücadele ettiğini, bunların devlete sızmalarını eleştirdiğini, aleyhine birçok dava açtıklarını ve hepsini kaybettiklerini, kendisini Mustafa Kemal’in askeri olarak adlandırdığını, bu yapıyla ilgisi olmadığını suçlamaları kabul etmediğini” belirtti.

İddianamede Sözcü gazetesinin soruşturmaya konu edilen eylemlerinin, gazetecilik faaliyeti kapsamı dışına çıktığı anlaşılan faaliyetleri olduğu, ifade özgürlüğü kapsamını aşacak ve söz konusu yasa maddelerini ihlal edecek nitelik ve boyuta ulaştığı, başka bir deyişle ifade özgürlüğü kavramının dışına çıktığı ve amacını aştığının değerlendirildiği” belirtildi.