24.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir Güneli - Karabük Üniversitesi, yabancı uyruklu öğrenci sayısıyla Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Üniversitede bazı bölümlerde 50 kişilik sınıflarda sadece iki-üç Türk öğrencinin bulunması, öğretim görevliler arasında da Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelen akademisyenlerin yer alması, sosyal medyada eleştirilere neden oluyor. Son olarak sosyal medyada “bazı öğrencilerin HPV ve HIV şüphesiyle hastaneye başvurduğu” şeklindeki iddialar, tartışmalara neden oldu. Üniversitede daha önce de verem, uyuz, sıtma salgını iddialarıyla gündeme gelmişti.
Öğrencilere bu hastalıkları Afrikalı öğrencilerden bulaştığını iddiası, ırkçılığa varan tepkilere yol açtı. Kentte farklı taraftar grupları da bir araya gelerek iddialarla ilgili açıklama ve yürüyüş yaptı. Afrikalı öğrencilerin de kendilerine ırkçılık yapıldığı gerekçesiyle eylem düzenleyeceği yönünde duyumlar paylaşıldı.
‘Başvuru yok’
Tartışmalarla ilgili Karabük Üniversitesi’nden açıklama yapılmadı. Yalnızca üniversitenin sosyal medya hesabından Karabük İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklaması paylaşıldı. Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasında “İlimizde HIV pozitif ve HPV pozitif vakalarında herhangi anlamlı bir değişiklik bulunmamaktadır. Ayrıca sağlık tesislerimize son günlerde konu ile ilgili bir başvuru olmamıştır. Sağlık çalışanlarımızı zan altında bırakan iddiaların aksine sağlık sistemimiz kayıtsız giriş yapılarak işlem yapılmasına izin vermemektedir” denildi.
Öğrencilerin yüzde 26’sı yabancı
Türkiye’deki üniversitelerde, 301 bin 694’ü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 6 milyon 950 bin 142 öğrenci bulunuyor. Yabancı uyruklu öğrencilerin en fazla olduğu üniversiteler arasında 15 bin 755 öğrenci ile Anadolu Üniversitesi birinci, 11 bin 931 öğrenci ile Karabük Üniversitesi ikinci sırada. Üçünü sırada 8 bin 281 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi, dördüncü sırada 6 bin 692 öğrenci ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi var. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hedefi yabancı uyruklu öğrenci sayısını 500 bine çıkarmak.
Karabük Üniversitesi’nde 45 bin 358 öğrenci bulunuyor. Bunların yüzde 26’sını yabancı uyruklu öğrenciler oluşturuyor. YÖK’ün verilerine göre üniversitede, 1498 öğrenciyle Suriye uyrukluklar ilk sırada yer alıyor. Onları 1386 öğrenciyle Çad Cumhuriyeti, 844 öğrenci ile Irak takip ediyor. Üniversitede Aralarında Somali, Senegal, Kamerun, Gabon Cumhuriyeti, Uganda gibi ülkelerin yer aldığı Afrika kıtasından binlerce öğrenci okuyor.
Yüzde 50 sınırı kalktı
Üniversitelerde artan yabancı öğrenci sayısının nedenleri ise şöyle:
Üniversiteler 2010’dan itibaren 2023’e kadar kendi sınavlarını yaparak yabancı öğrencileri kabul ediyorlardı. Sınavların formalite için yapıldığı ve çok kolay sorular yöneltildiği iddia ediliyordu. Geçen yıldan itibaren YÖK, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) düzenleme kararı aldı. Ancak YÖS de Türk öğrencilerin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan çok daha kolay.
YÖK’ün, Mayıs 2019’da aldığı bir kararla “Programların kontenjanlarının en fazla yüzde 50’sine kadar yurt dışından öğrenci kabul etme sınırlaması” kuralını kaldırdı.