07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için ekim ve kasım aylarında örnek sorular yayınladı. Bu sorular incelendiğinde, öğrencilerin bilgisinin yanı sıra okuduğunu anlama, yorumlama, analiz etme becerilerini de ölçen sorulara ağırlık verildiği görülüyor.
Sorular, TIMSS, PISA gibi uluslararası öğrenci değerlendirme sınavlarındaki sorulara benzerlik gösteriyor. MEB’in yayınladığı soruların ardından kimi eğitimciler, artık kurslara ihtiyaç kalmadığını dile getirdi ancak kimilerine göre bu yıl da seçiciliği yüksek bir sınav öğrencileri bekliyor. O nedenle hedefi büyük olanların yine okuldaki derslerinin yanı sıra kurslara ihtiyacı olacak. Kimi uzmanlar da velilerin, büyük oranda dershaneye gidenlerden oluştuğuna dikkat çekerek, çocuklarını da kursa göndermeyi gereklilik olarak gördüklerini söylüyorlar. Peki, kursa ihtiyaç var mı? İşte cevaplar:
‘Veliler, istiyor’
- Mektebim Eğitim Direktörü Erdem Çıplak: MEB, sınav sisteminde oluşturduğu değişiklikle birlikte dershane, etüt merkezi gibi yapılara gerek kalmayacağını belirtti. Gerekçe olarak da sınavda sorulacak soru tarzlarının farklı olacağı ve standart bir dershane eğitimiyle bu soru tarzının çözülemeyeceği gösterildi.
Genel resme baktığımızda bu günün velisi ister üniversite okusun ister okumasın büyük oranda dershaneye gitmiş insanlardan oluşmakta. Bu toplumun zihninde bir gereklilik gibi görülüyor. Diğer taraftan böyle bir yapıya ücret ödemek zorunda kalmak veliyi rahatsız ediyor. Dolayısıyla öğrencinin hazırlık aşamasında olası performans düşüklüğünde soru tarzından ve çalışma alışkanlığından bağımsız olarak öğrenciden önce velinin aklına dershane benzeri yapılar gelecektir. Öncelikle bu hafızaya çözüm bulunmalı.
Sistemsel değişikliğe geldiğimizde, açık uçlu soruların bazı özellikleri var. Son yapılan LGS’de matematik dersinin Türkiye doğru ortalaması 4 civarında. Net bazında bakıldığında sıfıra yakın olduğu da söylenebilir. Böyle bir durumda öğrencilerin sınava bakış açısı da değişmiştir. MEB, her ay sınav hazırlayıp yayınlamakta. Buradaki amaç öğrencinin soru tarzına alıştırılması, gördüğü bir soru tarzını kolay çözmesidir. Asıl amacın eğitim sistemini okuduğunu anlama, problem çözme becerilerine sahip olma, analitik ve algoritmik düşünebilen, beceri gelişimine açık olacak şekilde planlamak olmalıdır ki bu amaca 2023 Vizyon Belgesi’nde yer verilmiştir. Eğitimde yapılan değişikliklerin çıktılarını gözlemlemek çok uzun zaman almakta. Bu nedenle gerek toplumun hafızası gerekse sınavın içeriği düşünüldüğünde öğrencilerin çevresel hangi yapılanmalara ihtiyaç hissedeceğini görmek de zaman alacaktır.
‘Sorular, seçici olacak’
- İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday: 2019 LGS için yayınlanan örnek matematik soruları incelendiğinde, 2018’deki LGS’nin bir nevi devamı olduğu görülmekte. Bu yıl denenecek soruların yeni formatında, formül ya da bilgilerin sorunun üst metninde verilmesi ve soruya ilişkin görsellerin artırılması başarıyı artıracağı düşünülse de aslında artırmayacaktır.
Verilen formüller o soruyu çözebilecek düzeyde öğrencilerin zaten bildiği temel formüller olduğundan, çözemeyecek olanların formülleri görerek çözebileceğini beklemek büyük bir yanlışlıktır.
Sorularda görsellik artırılarak TIMSS ve PISA’daki sorulara benzetilmeye çalışılsa da bu defa da neredeyse her soru görsele boğulmuş ve sanki her matematik sorusunun bir görsele ihtiyacının olduğu düşünülmüştür. Yani dengeli bir dağılım olmamıştır.
Ekimdeki örnek sorular güncel hayatla daha doğru bir şekilde ilişkilendirilmiş ve sınava daha yakın sorulardan oluşurken, kasım soruları güncel hayatla anlamlı şekilde ilişkilendirilememiş ve daha kolay, alıştırma niteliğinde sorulara da yer verilmiş. 2018 LGS’de matematik sorularının ayırt ediciliği son derece fazla olmasına rağmen soruların tümünü doğru yapan 83 aday olmuşken, 2019 LGS matematik sorularının kasım ayı örnek sorularına benzemesi pek mümkün değil.
Bu da 2019 LGS için de soruların seçici olacağını akla getirmekte ve özellikle hedefi yüksek adayların okul dışı, devlet gözetiminde olacak kurs ve çalışma programlarına ihtiyaç duyabileceklerini söylemek mümkündür.