08.06.2023 - 09:28 | Son Güncellenme:
DHA
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Blinken, Bakan Fidan’ı yeni görevi nedeniyle tebrik etti.
5 KRİTİK KONU
Görüşmede ayrıca, İsveç’in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları da ele alındı.
TEKRAR GÖRÜŞME VURGUSU
Her iki bakan ise iki ülke arasında ortak gündem konularını ele almak üzere en kısa süre zarfında tekrar görüşme iradelerini vurguladı.
BAKAN FİDAN'A İKİ ÖNEMLİ ZİYARET
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Bakanımız Hakan Fidan ülkemizdeki görev süreleri sona eren ve veda ziyaretinde bulunan Cezayir Büyükelçisi Sofiane Mimouni ve Singapur Büyükelçisi Jonathan Tow'u kabul ederek, ilişkilerimizin geliştirilmesi yönündeki çabaları için kendilerine teşekkür etmiştir.' denildi.
Bakanımız Hakan Fidan ülkemizdeki görev süreleri sona eren ve veda ziyaretinde bulunan Cezayir Büyükelçisi Sofiane Mimouni ve Singapur Büyükelçisi Jonathan Tow'u kabul ederek, ilişkilerimizin geliştirilmesi yönündeki çabaları için kendilerine teşekkür etmiştir.🇹🇷🇩🇿🇸🇬@HakanFidan pic.twitter.com/zHEJkKehxy
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) June 8, 2023
HAKAN FİDAN TWİTTER'DA
Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medyada hesap açarak ilk Twitini attı. MİT Başkanlığı görevini İbrahim Kalın'a devrettiğini söyleyen Fidan, mesajında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da şükranlarını sundu.
Milli dış politikadaki vizyonu daha da geliştireceklerine vurgu yapan Fidan şu ifadeleri kullandı;
Bakan Fidan açıklamasında şu ifadeleri kullandı; Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı görevini kardeşim İbrahim Kalın’a devrettim. Dışişleri Bakanlığı görevini tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Köklü geleneğe sahip Hariciye Teşkilatımızla milli dış politika vizyonumuzu daha da geliştireceğiz.
ULUSLARARASI MEDYA HAKAN FİDAN'IN YENİ HEDEFİNİ YAZDI
Al Jazeera iki dosyada kilit rol oynayan yeni Dışişleri Bakanı'nın son yıllarda Türk dış politikasına yön veren isimlerden biri olduğunu belirtti, Bloomberg ise Ankara'nın yol haritasına odaklandı.
Türkiye'deki tarihi seçimlerin ardından şekillenen yeni kabine ve diğer atamalar, bölge ülkelerinin yanı sıra dünya basını tarafından da yakından izleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İbrahim Kalın'ı Milli İstihbarat Teşkilatı'nın başına getirmesi, Çin ve Rus ajansları tarafından haberleştirildi.
Çin haber ajansı Xinhua, 'Erdoğan, başdanışmanını Türkiye'nin yeni gizli servis şefi olarak atadı' derken, Kalın'ın yıllardır Türk hükümetinde üst düzey görevler yapan tecrübeli bir diplomat olduğunu kaydetti.
Habere göre, 2010 yılından bu yana göz önünde olan İbrahim Kalın 2012'de Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine getirildi. Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesiyle İbrahim Kalın da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü oldu. Yanı sıra, 2018'den beri Erdoğan'ın dış politika alanında başdanışmanlığını yürüttü.
Rus TASS haber ajansı ise, 'Erdoğan'ın sözcüsü Türk istihbaratının başına atandı' başlığını seçti. İbrahim Kalın'ın Ukrayna, Suriye ve Libya gibi kilit uluslararası konularda yürütülen müzakerelere aktif olarak katıldığını vurgulayan TASS, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın ise yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı yapacağını yazdı.
Yunan Kathimerini gazetesi, İbrahim Kalın'ın MİT'in başına geçmesini 'yüksek ihtimalle beklenen' bir atama olarak niteledi.
Ethnos gazetesi, 'Türkiye'de gelişmeler: Kalın resmen MİT Başkanı, Erdoğan'ın temsilciliğini kim devralacak? başlığını kullandı. Türkiye muhabiri Maria Zacharaki imzalı haberde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak ise Akif Çağatay Kılıç isminin öne çıktığı belirtildi. Ancak Kılıç'ın resmen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak atanmasıyla, Ethnos'un tahmini tutmadı.
İKİ DOSYADA KİLİT ROL OYNADI
Türkiye'deki yeni kabineyi mercek altına alan Al Jazeera Arapça, bakanlar Hakan Fidan ve Mehmet Şimşek'e ayrı bir parantez açtı. Televizyona konuşan analistler Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Hakan Fidan'ın son yıllarda Türk dış politikasına yön veren bir isim olduğunu vurguluyor ve Ankara'nın çok sayıda bölgesel güçle yakınlaşma sürecini yürüttüğünü, özellikle Suriye ve Libya dosyalarında kilit bir rol oynadığını söylüyor. Haberde, 13 yıl boyunca Türk gizli servisinin başkanlığını yapan Hakan Fidan'ın tüm dış politika dosyalarına hakimiyetinin altı çizildi.
UZUN BİR LİSTE
Amerikan Bloomberg haber ajansı ise, 'Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı, Arap dünyası ile buzların eritilmesinin peşinde' başlığıyla bir haber yayımladı. Konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberde, MİT'in başındayken Türkiye'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile ilişki inşa etmesi yönünde adımlar atan Hakan Fidan'ın yeni görevinde söz konusu adımları pekiştirmek için çaba göstermesi muhtemel.
Bloomberg, Mevlüt Çavuşoğlu'nun yerine geçen 54 yaşındaki Hakan Fidan'ın Türkiye'nin modern tarihinde askeri geçmişe sahip ikinci Dışişleri Bakanı olduğunu yazdı. Haber ajansına konuşan kaynaklar, Fidan'ı Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Suriye gibi ülkelerle ilişkileri geliştirmek için yürütülen arka kapı diplomasisini hayata geçiren kişi olarak niteledi.
DIŞ POLİTİKADAKİ 'SESİ' NASIL OLACAK?
Alman yayın organı Deutsche Welle Türkçe ise, 'Fidan'ın dış politikadaki 'sesi' nasıl olacak?' başlığıyla bir habere yer verdi. Birçok kişinin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sesini ilk kez devir teslim töreninde duyduğunu belirten DW, istihbarat şefinin MİT Başkanlığı'ndan Türk dış politikasının başına atanan ilk kişi olduğunu da aktardı.
"Fidan gerek eğitimi ve mesleki geçmişi gerekse MİT Müsteşarlığı döneminde dış politikada da aktif şekilde görev alması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı için çok yabancı bir isim değil" yorumunu yapan DW Türkçe, Hakan Fidan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hemen hemen tüm yurt dışı gezilerinde yer aldığını hatırlattı.
'Hangi konu başlıkları öncelikli olabilir?' diye sorulan haberde, Fidan'ın devir teslim töreninde ifade ettiği 'milli dış politika' vurgusuna dikkat çekti. DW Türkçe'ye konuşan uzmanlar, halihazırda Suriye ile belirli bir aşamaya getirilen ilişkilerin onarılması adımı için acele edilmeyeceğini söyledi, ABD'yle ilişkilerde ise bazı olumlu gelişmeler beklenebileceğini aktardı.