13.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Düzenlemede öne çıkan konular şöyle:
*Düzenleme ile “yakala-kısırlaştır-sal” metodu “Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir” olarak değiştiriliyor. Buna göre toplanan hayvanlar, kurulacak bakımevlerine alınacak ve hayvanlardan rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalmaya devam edecek. Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimler tarafından “ötanazi” uygulanacak. Yine, kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde de ilgili sahipsiz hayvanlara yerel yönetimler tarafından ötanazi yapılabilecek.
*Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanlarını bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan hayvanları bakımevi dışında bir yere bırakmak artık yasak olacak.
*Sahipsiz hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.
60 bin TL ceza
*Ev hayvanını terk edenlere hayvan başına verilen 2 bin TL’lik ceza 60 bin TL’ye çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin TL idari para cezası verilecek.
*Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
*Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurmak zorunda olacak.
Başkana hapis cezası
*Hayvanlar için kaynak ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
*Belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
‘550 bin köpek sahiplendirildi’
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa teklifiyle ilgili “17 maddelik teklifimiz Tarım Komisyonu’nda ve sonra Genel Kurul çalışmalarında tamamlanacak. 20 yıllık raporlara baktığımızda 2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiğine dair raporumuz var. Kuduz riskli vakalar artmış durumda” dedi.