30.04.2018 - 13:32 | Son Güncellenme:
Yanına konulan pirinç pilavı da karnıyarığın vazgeçilmezidir. Karnıyarık; Ramazan sofralarının, misafir ağırlamalarının en önemli yemeklerinden birisidir. Yapımı oldukça kolay, lezzeti muhteşemdir. Yanında pilav ile servis edebilirsiniz. Ayrıca cacık ve ayran da karnıyarık ile çok uyumlu olacaktır. Yanında turşu ve salata ile tam bir lezzet şöleni yapabilirsiniz, yağlı bir yemek olduğu için yanında yoğurt tüketerek yemeği daha hafif hale getirebilirsiniz.
Karnıyarık için gereken malzemeler
· 5-6 adet orta boy kemer patlıcan
· 1 adet orta boy soğan
· 2-3 diş sarımsak
· 1 adet domates
· 1 adet yeşilbiber
· 1 yemek kaşığı biber salçası
· Tercihen maydanoz
· 1 yemek kaşığı sıvıyağ
· Tuz
· Karabiber
· Pul biber
Kızartmak için
· Sıvı yağ
Üzeri için
· 2 adet domates
· 3 adet yeşilbiber
· 2 su bardağı sıcak su
· Karabiber
· 1 yemek kaşığı domates salçası
Karnıyarığın yapılışı
Karnıyarık yapmak için öncelikle patlıcanlar soyulur ve yarım saat tuzlu suya bırakılır. Patlıcanlar beklerken diğer tarafta kıyma bir tencereye alınır ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ dökülür ve soğanlar, sarımsak ve yeşilbiber doğranıp eklenir. Bir miktar kavrulan soğan ve biberin üzerine salça eklenir. Biraz karıştırdıktan sonra içerisine domates ve baharatlar eklenerek 7-8 dakika kadar pişirilir. Domatesler de piştikten sonra ocağın altı kapatılır ve maydanozlar doğranıp karışıma eklenir. İç hazırlandıktan sonra patlıcanlar sudan çıkarılır ve kızarırken sıçramaması için iyice kurulanır. Daha sonra ortalarına bıçak yardımı ile boyuna çizgi yapılır. Daha sonra patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar fırın tepsisine alınır ve bıçakla çizilen yerler yanlara doğru açılır. Açılan kısma iç harçtan konur. Bütün patlıcanlar bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerlerine dilimlenmiş domates ve biber dizilir. Son olarak sıcak su, salça ve karabiber karıştırılıp patlıcanların üzerine dökülür. 170 derece fırında biber ve domatesler pişene kadar bekletilir.