17.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Muğla Marmaris’ten Mardin’e giden yolcu otobüsü, dün sabaha karşı Mersin Aydıncık tüneli çıkışında virajı alamayarak devrildi. Kazada 9 kişi yolcu verirken, 30 kişi de yaralandı.
Kaza, dün saat 04.30 sıralarında Mersin-Antalya Karayolu ilçe çıkışında meydana geldi. Hüseyin Tayşun (43) yönetimindeki Dilmenler Mardin Seyahat’e ait otobüs, tünel çıkışında kontrolden çıkarak devrildi. Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kazada ilk belirlemelere göre, şoför Hüseyin Tayşun, yolcular Ahmet Bukaç (41), Huzan Sunnez (22), Muhammed Akbaba (20), Mehmet Emin Anaeli (28), Şeyhmus Öget (37) can verdi. Biri kadın İkisi çocuk üç kişinin ise kimlik tespit çalışmalarına devam edildiği bildirildi. Otobüste sıkışan yolcular ise itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
43 kişi vardı
Yaralılar Mersin’deki çeşitli hastanelere sevk edilirken Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve yetkililer olay yerinde incelemelerde bulundu. Pehlivan, otobüste 3 mürettebat ve 40 yolcu bulunduğunu, kaza sırasında bölgede yağış olduğunu ve tünel çıkışında aracın virajda kayarak şarampole devrildiğini kaydetti. Vali Pehlivan, kazanın tek taraflı olduğunu tünel içi ve otobüsteki araç kamerasının da incelemeye alındığını kaydetti.
Üç kat aşmış
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, kazada otobüs şoförünün tünel içi giriş ve çıkışlarından sonra kademeli olarak 50, 40 ve 30 kilometre hıza inmesi gerekirken, üç katı olan 98,7 kilometre hızla seyrettiğinin belirlendiği duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da kaza anına ilişkin görüntüyü sosyal medya hesabından paylaşarak “Bütün sürücülerimize sesleniyorum; aşırı hız ve bir anlık dikkatsizlik büyük acılara neden olabiliyor. Trafik kurallarına harfiyen uyalım” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya hesabından kazayla ilgili başlatılan adli soruşturması için iki Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiğini belirtti.
Yaralı kurtulanlar şoförü suçladılar
Yaralılardan Fırat Burun, tünelden hızlı çıktıklarını söylerken “Virajı fark edemedi. Araba kaydı. Arkadaşımı tutmaya çalıştım, sağ taraftaydık sol tarafta iki kişi sağlam çıktı, diğerleri vefat etti” dedi. Hemşirelik öğrencisi Esra Uçar da “Şırnak’a gidiyordum. Çok hızlıydık. Hep şoförü şikâyet ettik. Şoförün hatasıydı” diye konuştu. Kazada ayağı kırılan Şahin Selçuk da Vali Pehlivan’dan kazanın en ince ayrıntısına kadar incelenmesini istedi. Şoförü suçlayan Selçuk “Şoför aracı çok kötü kullanıyordu. Hatta babamı ve ağabeyimi arayarak otobüsten Antalya Serik’te inmek istedim fakat başka otobüs bulamayacağım için inmedim. Sonuçta yağışlı havada viraja çok hızlı giren şoför otobüsün devrilmesine ve birçok kişi ile çocukların ölümüne sebep oldu” ifadelerini kullandı.
484 şikâyet var
“Şikayetvar” adlı platformda otobüs bağlı olduğu firma hakkında 484 şikâyet bulunuyor. Şikâyetlerin çoğunu hizmetin kötü olması, muavinlerin yetersiz ve yaşlı olması gibi nedenler oluştururken, bir müşterinin 4 hafta önce yaptığı şikâyet ise dikkat çekiyor. Selman isimli yolcu “İstanbul’dan Mardin’e geldim; adamlar kargo taşıyorlar, 24 saat oldu. Araçta en ufak bir arızada bile yolcularla servisi bekliyoruz. Şoför çok kaba ve sürekli telefonla ilgileniyor. Ayrıca sürekli sigara içiyor. Dilmenler firması, hiç mi firmanızı denetlemiyorsunuz?” ifadelerini kullanmış.
Yolculara kemer uyarısı
Yol ve Sürüş Güvenliği uzmanı Mert İntepe kazayı Milliyet’e yaptığı açıklamada, kazanın ana nedeninin hız olduğunu belirtirken can kaybının fazla olmasını ise emniyet kemeri takmamaya bağladı. İntepe şunları söyledi: “Emniyet kemerinden söz etmemek bu kaza ve diğer kazalar özelinde artık mümkün değil. Ticari araçlarda kanun gereği her koltukta emniyet kemeri takmak zorunludur. Denetimleri, eğitimleri, sürücülerin, muavinlerin, firma sahibi ve yöneticilerin bu kültür bilincine gelmediği sürece ölümlü trafik kazası da gördüğünüz üzere önlenemiyor. Emniyet kemeri takın. Kemer takmak olası bir kazada yüzde 60-79 hayatınızı kurtarır.” ● EREN KOCA