13.07.2014 - 13:03 | Son Güncellenme:
Kemal Göktaş - Ankara
Ali İsmail Korkmaz'ın başına tekme atarak ölümüne neden olan polislerden Mevlüt Saldoğan'ın olaydan birkaç saat sonra hastaneye giderek "öldüren tekmenin" incittiği ayağındaki şişlikten ötürü rapor aldırdığı ve ardından göstericilerin ayağına taş atarak yaraladıkları gerekçesiyle şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Saldoğan'ın ayağındaki şişlikten ötürü "çatlak" şüphesi raporu veren doktorun ise Ali İsmail Korkmaz'a "Bir şeyin yok" diyerek evine gönderen doktor Hasan Gülcü olduğu anlaşıldı. Başından darbe alan Ali İsmail Korkmaz'ı evine gönderen Gülcü, polis Saldoğan'ı ayağındaki şişlikten ötürü ortopedi servisine sevk etti. Saldoğan, ortopedi servisindeki muayenesinden sonra ayağında çatlak olduğu gerekçesiyle alçıya alındığı ve 7 gün rapor verildiğini söyledi. Skandalı büyüten ise soruşturma kapsamında Kasım 2013'de savcılığın talimatıyla tekrar muayene edilen Saldoğan'ın olay anında çekilmiş X-Ray görüntülerinin hastane kayıtları arasında bulunamaması oldu.
"Öldüren tekme" için rapor
Ali İsmail Korkmaz'ın Gezi eylemleri sırasında sivil polisler ve sivil saldırganlar tarafından ödvülerek öldürülmesi davası kapsamında tutuklu bulunan Terörle Mücadele Şubesi polisi Mevlüt Saldoğan'ın Korkmaz'ı dövdüktün birkaç saat sonra hastaneye
gittiği ve ayağındaki rahatsızlıktan ötürü muayene olarak "Adli Muayene" raporu aldığı ortaya çıktı. Buna göre Saldoğan hakkında "Sağ ayak üst kısmında ağır şişlik" teşhisiyle rapor düzenlendi. Raporda Saldoğan'ın ayağı ile ilgili çatlak (fissür) şüphesi omlduğu için ortopedik muayenesinin yapılması istendi. Ali İsmail Korkmaz'ın dövülmesinden birkaç saat sonrasında 3 Haziran 2013 saat 03.02'de düzenlenen raporda Dr. Hasan Gülcü'nün imzası yer aldı.
Ali İsmail Korkmaz, dövüldüğü 2-3 Haziran gecesi tedavi için Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne gitmiş ve beyin kanaması geçirdiği halde, acil serviste görevli Dr. Hasan Gülcü tarafından kendisine bir kas gevşetici yazılarak, geri gönderilmişti.
Ertesi gün yoğun bakıma kaldırılan Korkmaz, 10 Temmuz’da hayata veda etmişti. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ise Gülcü hakkında "görevi ihmal" iddiasıyla yürüttüğü soruşturma sonunda takipsizlik kararı vermiş, bu karara yapılan itiraz da Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmişti.
7 gün rapor alıp şikayetçi olmuş
Mevlüt Saldoğan, rapor aldıktan sonra ertesi gün, ayağının göstericilerin attığı taştan dolayı yaralandığına dair de şikayetçi oldu. Saldoğan, ifadesinde Gezi eylemlerinin devam ettiği 2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece göstericilerin demir levhalar, lastikler ve çöp konteynırları ile yolu kapatıp büyük ateş yaktıklarını, amirlerinin grubu uzaklaştırma talimatı verdiklerini ileri sürerek "Gruba doğru giderken sağ ayak bileğim ve tarak kemiklerimin birleştiği yere büyük bir taş parçası isabet etti. Acılar içerisinde kendimi ekip otosuna atarak Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil servisine gittim. Burada yapılan muayeen ve film çekme sonucu çatlak şüphesiyle Ortopedi servisine muayeen olmam için 4 Hizaran 2013 tarihine gün verdiler ve ayağımı alçıya aldılar. 4 Haziran 2013 günü ortopedi servisinde yapılan muayene neticesinde doktor tarafından çatlak sebebiyle 1 gün, ortopedi servisi tarafından 7 gün rapor verildi. Görevli bulunduğum sırada yaralanmama neden olan şahıs veya şahıslardan davacıyım, uzlaşmak istemiyorum" dedi. Saldoğan, ayağına taş isabet ettiği ididasına dayanak olarak da arkadaşlarını tanık gösterdi ve kamera ve MOBESE kayıtlarının da delil olabileceğini söyledi.
Görüntü de yok MOBESE kaydı da
Saldoğan'ın iddiasının aksine savcılık tarafından yapılan araştırmada olay anına ait ne bir görüntü ne de bir MOBESE kaydı bulundu. Ayrıca Saldoğan'la birlikte göstericiler tarafından yaralandıklarını iddia eden 5 polisin şikayeti üzerine aralarında Korkmaz'la aynı gece feci şekilde dövülerek ekip arabasının bagajında dolaştırılan bagaja Tevfik Caner Ertay'ın da aralarında olduğu 14 gösterici hakkında soruşturma açıldı. Ancak bu soruşturmada da delil bulunamadı ve dosya faili meçhul olarak kaldı.
X-Ray görüntüleri kayıp
Bu soruşturma kapsamında Saldoğan'ın ayağınhdaki çatlak iddiası ile ilgili olarak da tutuklu bulunduğu cezaevine yazı yazılarak muayene edilmesi istendi. Bu kapsamda yine Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne götürülen Saldoğan'ın muayenesinde ayağında herhangi bir rahatsızlık bulunmadığı, hareketlerin tam olduğu belirtildi. Raporda, Saldoğan'ın olay anında, yani 3 Haziran günü hastanede çekilmiş X-Ray görüntülerine ise ulaşılamadığı belirtildi.