03.03.2021 - 13:39 | Son Güncellenme:
Son zamanlarda gündemden düşmeyen koronavirüs aşıları konuşulmaya devam ediyor. Farklı ülkelerin ürettiği koronavirüs aşısının etkinlik oranları da birbirleri içinde ayrılıyor. Bugün gündeme gelen Sinovac aşısının faz 3 sonuçları büyük merak konusu oldu. Peki Sinovac aşısı kimin? Sinovac aşı faz 3 sonuçları etkinlik oranı ne, kaç derecede saklanır? İşte cinovac aşısı hakkında sonuçlar...
CİNOVAC AŞISI KİMİN?
Sinovac Çin aşısıdır.
CİNOVAC AŞI FAZ 3 SONUÇLARI
Çin'de Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısının, Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde Türkiye'de 24 merkezde yürütülen Faz-3 çalışmaları tamamlandı. Aşı, hastaneye yatışı yüzde 100 önlüyor.
Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, sağlıklı gönüllüler ile yürütülen Faz 3 klinik çalışmasının amacının, Covid-19 pandemisine karşı geliştirilen CoronaVac aşısının güvenliğini ve RT-PCR ile doğrulanmış hastalığa karşı koruyuculuğunu değerlendirmek olduğu belirtildi. Bu çalışmanın çift kör randomize plasebo kontrollü bir klinik çalışma olduğu, yani gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı diğer bölümüne ise plasebo verildiği kaydedildi.
Hangi gönüllüye ne yapıldığının gönüllü ve araştırma ekibi tarafından bilinmediğine dikkat çekilerek, "Çalışmanın protokolünde sağlık çalışanları (K-1 Kohortu) ve normal riskli gönüllüller (K-2 Kohortu) olmak üzere iki aşama olarak ve toplamda 12 bin 450 gönüllünün dahil edilmesi planlanmaktaydı. Sağlık çalışanlarından oluşan K-1 kohortuna her 2 aşı uygulamasının 1 uygulaması gerçek aşı olurken, normal riskli gönüllüler bölümünde yapılan her 3 aşı uygulamasının 2 uygulaması gerçek aşı koluna randomize edilmiştir, yani gönüllülere gerçek aşı yapılma ihtimali 2/3'tür" denildi.
CİNOVAC YAN ETKİLERİ
Yapılan açıklamada aşı sonrası en çok görülen yan etkilerine de yer verildi.
Yorgunluk (yüzde 9,8), baş ağırısı (yüzde 7,6) kas ağrısı (yüzde 3,8) ateş (yüzde 2,5) titreme (yüzde 2,4) ve lokal yan etkilerinden en sık görüleninse enjeksiyon yerindeki ağrılar olduğu belirtildi.
Aşı, Türkiye'de 14 Ocak'ta uygulanmaya başlamıştı.