15.03.2017 - 13:45 | Son Güncellenme:
(DHA)
Silifke Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Turgut, Göksun Irmağı'nda yaşanan taşkından etkilenen Sökün, Kurtuluş, Bahçe ve Çeltikçi mahallelerinde çiftçilerle bir araya geldi. Sular altında kalan tarım arazilerinde inceleme yapan Başkan Turgut, Silifke, Büyükşehir Belediyeleri ve DSİ işbirliğiyle ırmak kenarı bakım çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.
1109 dönüm tarım alanının zarar gördüğünü belirten Başkan Turgut, "Çiftçilerimizin yaralarını sarmak ve daha fazla tarım arazilerinin zarar görmesini engellemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sökün Mahallemizin Boğazağzı mevkiinde su seviyesi büyük ölçüde düştü. Şu ana kadar 1109 dönüm tarım arazisinde çilek başta olmak üzere buğday, nar, limon, kayısı, erik ve zeytin bahçeleri zarar gördü. Bu arazilerdeki sular yavaş yavaş tahliye edilmeye başlandı. Belediye ekiplerimiz bir taraftan ırmak kenarlarını güçlendirme çalışmaları yaparken diğer taraftan da tarım arazilerine giden yolların bakım çalışmasını sürdürüyor. Çiftçilerimiz burada gece gündüz nöbet tuttular. Daha kötü bir durumla karşılaşmamak için el emeği göz nuru tarım arazilerini korumaya çalıştılar. İnşallah birkaç gün içerisinde zarar gören arazilerimizin suyu tamamen tahliye edilir"dedi.
Tarım arazileri sular altında kalan çiftçiler ise devletin kendilerine yardım eli uzatmasını istedi.
SEYDİŞEHİRDE EKİLİ ARAZİLER SULAR ALTINDA KALDI
Konya'nın Seydişehir ve Yalıhüyük ilçelerinde eriyen karların ve yağan yağmurun Suğla Göleti'ni ve kanalları taşırması sonucu etrafındaki yaklaşık 3 bin 500 dekarlık ekili tarım arazisi sular altında kaldı. Çiftçiler taşkın kanalı kenarına kurdukları yüzlerce tahliye pompasıyla ekili arazilerdeki suyu azaltmak için çalışmalara başladı.
Devlet Su İşleri yetkilileri arızalanan ve taşkına neden olan Suğla Göleti'nin Saray boğazındaki arızalanan pompasını yerine yeni bir pompanın takılması için çalışma sürdürürken, Seydişehir Belediyesi'nin ise durum normale dönünceye kadar su çeken traktörlerin mazot parasını karşılayacağı öğrenildi. Çiftçiler yıllarca bu sorunun devam ettiğini ama bu yıl kar yağışlarının çok olması nedeniyle olağanüstü bir duruma dönüştüğünü belirterek 'Suğla Göleti'ndeki Saray boğazı ve Arvana dranaj pompaları yetersiz kalıyor. Bu yıl Saray boğazındaki pompanın biri arızalanınca da sorun iyice arttı. Her yıl bu sorun yaşandığında yetkililer çare bulacaklarını söylüyor. Ama kalıcı bir çare bulamadılar. Bu yıl ise karların erimesi ve yağmurların başlamasıyla 3 bin 500 dekarlık ekili alan su altında kaldı."dedi.
Karaören Sulama Birliği Başkanı Hasan Gökçe de "Dranaj pompaları yetersiz kalıyor. Ayrıca dranaj dereleri ve düdenlerin temiz tutulması gerekiyor. Sorunu kesin çözüm getirmek için Saray boğazından ana kanala cazibeli bir şekilde suyu akıtılması gerekiyor." diye konuştu.