Gündem Sıcak havaların ‘sivri’ tehlikesi

Sıcak havaların ‘sivri’ tehlikesi

07.06.2024 - 06:40 | Son Güncellenme:

Yaz aylarının en büyük dertlerinden biri sivrisinekler... Hastalık yayan sivrisinekleri çevrenizden nasıl uzak tutacağınızı ya da sivrisinek tarafından ısırıldığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Sıcak havaların ‘sivri’ tehlikesi

Aleyna Sevim - Havaların ısınmasıyla birlikte sivrisinek dönemi de başladı. Sivrisinek ısırıkları sıklıkla kaşıntı ve şişlik gibi basit semptomlara neden olsa da bazen ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Geçtiğimiz yıl Yunanistan’da 20 kişiyi öldüren Batı Nil Virüsü’nün sivrisinek kaynaklı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mustafa Akıner, Türkiye’deki 65 sivrisinek türünden Anopheles, Culex, Aedes grubu türlerin hastalık yayma riski barındırdığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

İSTİLACI BİR TÜR

Akıner, istilacı bir tür olan Asya kaplan sivrisineğinin (Aedes albopictus) yayılımının çok arttığını belirtiyor: “Sarp Sınır Kapısı’ndan Antalya’ya kadar tüm sahil hattına yayılmış durumda. Hastalıklara karşı sivrisinekle doğru yönetmelerle mücadele etmeliyiz. Asya kaplanı günün her saati aktif. İstediği zaman sizi hedef alabiliyor. İnsanlar kendi evlerinde, bahçelerinde daha dikkatli olmalılar ve içi su dolabilecek her şeyi iki günde bir boşaltıp yenilemeli ya da ortadan kaldırmalı.”

AKINER, KIŞ AYLARINDA DA

sivrisinek ısırıklarının yaşanmasını iklim değişikliği nedeniyle kış sıcaklıklarının yükselmesine bağlıyor. Kuş göçlerinin etkisiyle Batı Nil Virüsü’nün kuşlardan sivrisineklere ve sineklerden de insanlara geçebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Akıner, sivrisinek artışını önlemek için yerli kurbağa ve balık miktarının artırmaya yönelik eylemlerin fayda sağlayabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘SABUNLU SUYLA YIKANMALI’

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Afacan Yıldırım, özellikle kol, bacak ve bileklerde çok fazla sinek ısırığı vakası görüldüğünü belirterek “Deride kızarık ve kabarık lezyonlar görülüyor. Enfeksiyon oluşmaması için ısırılan bölge sabunlu suyla yıkanmalı. Kızarık ve kabarıklık kişinin hassasiyetine göre değişiyor. Kortizonlu, antibiyotikli kremler öneriyor; alerji hapları veriyoruz. Kaşıntı ya da yanma varsa bölge soğutulmalı” dedi.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

GÜNDÜZ AYRI, GECE AYRI MÜCADELE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte 226 bin 376 sivrisinek üreme kaynağına yönelik çalışmalar yürütüyor. 182 ekip, 611 personelle gündüzleri larvalara; akşamları da ULV cihazıyla ergin sivrisineklere yönelik mücadele gerçekleştiriyor. Kentte, başta Aedes albopictus (Asya kaplanı) olmak üzere Culex (Batı Nil Virüsü), Culiseta, Anopheles türlerine ait sivrisineklerin yayılım gösterdiğini belirten yetkililer, henüz sivrisinek yoğunluğunu gösteren bir harita olmadığını ifade etti.