GündemSGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

20.06.2018 - 11:04 | Son Güncellenme:

SGK hizmet dökümü, sigortalıya ait prim bilgilerini içeren ayrıntılı bir evraktır. Belgeye bakılarak, hem sigortalıya ait prim sayısı hem de primin yattığı günler tespit edilebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olan herkes bu belgeyi kolayca alabilir. SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Belgenin üzerinde hangi bilgilere yer verilir?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

SGK hizmet dökümü belgesi, günümüzde e-Devlet üzerinden kolayca çıkartılabilir. Kamu hizmetlerini kolaylaşmasına yardımcı olan e-Devlet sayesinde sıra derdi olmadan online şekilde belge temini gerçekleştirilebilir. Ayrıca işe giriş tarihi sorgulama, ödediği primleri ve borç durumunu öğrenme, emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilik aylığı bilgisi tespiti gibi ek işlemleri de yapılabilir. Belge, sigortalının güvence statüsüne göre 4A, 4B ve 4C şeklinde üçe ayrılır. Eski sisteme göre; Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı olanlar 4A, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar ise 4C SGK hizmet dökümü belgesini alırlar.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NASIL ALINIR?

Belgeyi temin etmek için e-Devlet sistemine giriş yapmak gereklidir. Sisteme giriş içinse birden çok seçenek vardır. TC kimlik kartı, e-Devlet şifresi, e-imza, internet bankacılığı ve mobil imza bu giriş yöntemleri arasında yer alır. Sistemi sıklıkla kullanan vatandaşların en sık tercih ettikleri yöntem e-Devlet şifresidir. Şifrenin kullanılabilmesi için öncelikle PTT şubesinden kapalı bir zarf içerisinde bir şifre temin edilmelidir. Oluşturulan bu e-Devlet şifresinin unutulmaması için de cep telefonu bilgileri kullanılabilir. Böylelikle şifre unutulduğunda SMS yoluyla yeni bir şifre girişi yapılabilir.

Haberin Devamı

Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra arama butonuna "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazarak kurum tercih edebilirler. Listede çıkan linkler sayesinde SGK hizmet dökümü belgesine ulaşılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu menüsüne tıklanıldığında 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç ayrı hizmet dökümü belgesi ortaya çıkar. Böylelikle ilgili bağlantı üzerinden kolayca SGK hizmet dökümü belgesi alınabilir. Belge resmi makamlara sunulacaksa, sayfanın üst kısmında yer alan "barkodlu belge oluştur" sekmesi kullanılmalıdır. Aksi taktirde belgenin herhangi bir geçerliliği olmayacak ve ilgili kurum tarafından kabul edilmeyecektir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE HANGİ BİLGİLER YER ALIR?

SGK hizmet dökümü belgesinde bulunan bilgiler;
Sigortalıya ait temel bilgiler,
Primin hangi aylarda yattığı,
Sigortanın hangi aylarda ödenip ödenmediği,
İlk kez girilen işe ait sigorta giriş ve çıkış tarihleri
Sigortalının çalıştığı şirkete ait bilgiler,
Sigortalı olarak çalışılan dönemdeki belli başlı hizmetler.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NEDEN ALINIR?

Vize alma sürecinde,
Emekli maaşı sorgulamada ve hesaplamada,
Kıdem hesaplamasında,
Mahkeme gibi resmi kurumlara ibrazda,
İkramiye hesaplamada SGK hizmet dökümü belgesine ihtiyaç duyulur.