07.06.2018 - 11:51 | Son Güncellenme:
Geçmişte SKK'nın resmi internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ile alınan sigortalı hizmet dökümü bir süre önce e-Devlet hizmetleri arasına alındı. Devlet kurumlarına ait birçok işlem gibi, SGK da kendi portalı üzerinden değil artık e-Devlet üzerinden işlem yapılmasına imkan vermektedir. E-Devlet üzerinden yapılabilecek SGK işlemleri bununla sınırlı değildir. Emekliler maaşlarını sorgulayabilirler ve yapılan kesintileri rahatlıkla takip edebilirler. Çalışanlar ise muayene katılım paylarını öğrenebilirler ve emekli olacakları tarihi hesaplayabilirler.
SGK HİZMET DÖKÜMÜYLE İLGİLİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAK İÇİN
SGK hizmet dökümü almak için öncelikle e-Devleti faydalanabilmek için gerekli olan yöntemlerden biriyle sisteme giriş yapmak gerekir. Bu yöntemlerden biri olan e-devlet şifresi PTT şubeleri kanalıyla alınabilir. Başvuru sırasında geçerli bir kimlik belgesi ibraz etmek yeterlidir. Şifre almanın 2 TL ücreti vardır. Görevli şifreyi kapalı zarfta teslim eder. PTT'den aldıkları şifreyi unutanlar yine PTT'ye başvuru yaparak yeni şifre alabilirler. e-Devlet portalına giriş yaptıktan sonra kurumlar arasından SGK seçilir. Hizmet bilgileri kurumlara göre ayrılmıştır. 4A, 4B ve 4C hizmet kollarında çalışanlar için ayrı ayrı alanlarda hizmet dökümü sorgulaması yapılır. Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olan yani sigortalı olarak tabir edilen çalışanlar 4A, primlerini kendisi ödeyen esnaflar 4B, devlet kurumlarında yani Emekli Sandığına bağlı olarak çalışanlar ise 4C hizmet dökümü alabilirler.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NERELERDE KULLANILIR?
SGK hizmet dökümü öncelikle sigortalı olarak çalışan kişilerin primlerinin yatıp yatmadığını kontrol etmelerinde kullanılır. Bu hizmet dökümünde ay ay ödenen primler, sigorta giriş çıkışları net olarak görünür. Böylelikle sigortalı olarak çalışanlar sigorta primlerinin ödenmesi konusunda aksaklık olup olmadığını takip edebilirler. Aynı hizmet dökümü üzerinde o güne kadar ödenmiş toplam prim gün sayısı da görülebilir. Emeklilik işlemlerinin kontrolünde, tazminat hesaplamalarında da SGK hizmet dökümü esas alınır. Bunlar dışında vize başvurularında konsolosluklar hizmet dökümü isteyebilirler. Ayrıca bankalar da bazı durumlarda hizmet dökümü talep edebilir. Kredi ve kredi kartı başvurusu sırasında, başvuru yapan kişinin çalışma durumunu belirlemek için hizmet dökümü kullanılır.