18.06.2018 - 08:03 | Son Güncellenme:
2018 Ramazan ayının sona ermesinin ardından Şevval orucu için de vakit geldi. Peki Şevval ayı ne zaman başladı? Şevval orucu ne zaman tutulur?
ŞEVVAL AYI NE ZAMAN?
Şevval ayı Hicri Takvim'in 10. ayıdır. Ramazan ayının bitimiyle başlar.
ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).
ŞEVVAL ORUCU RAMAZANDA TUTULMAYAN ORUÇLARIN YERİNE GEÇER Mİ?
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.
ŞEVVAL AYI İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER
Şevval ayında tutulan orucun önemi ve sevabı çok büyüktür. Bununla ilgili 3 tane hadis-i şerif bulunmaktadır:
“Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.” (Taberani)
“Ramazan orucuyla şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.” (İbni Mace)
“Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.” (İbni Huzeyme)