GündemSetlerde ya sus ya işsiz kal ikilemi! 'Rahat kadın' yaftası

Setlerde ya sus ya işsiz kal ikilemi! 'Rahat kadın' yaftası

06.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sinema Televizyon Sendikası ve Eyka Eğitim Merkezi tarafından yapılan ve 265 sektör çalışanın katıldığı ‘Setlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Şiddet Araştırması’na göre, set çalışanlarının dörtte biri şiddetin bir türünü yaşıyor ama şiddete çözüm bulunmuyor.

Setlerde ya sus ya işsiz kal ikilemi Rahat kadın yaftası

MELTEM GÜNAY İstanbul - DÖRTTE BİRİ ŞİDDETİ YAŞIYOR

Haberin Devamı

Araştırmada, katılımcıların yüzde 16.6’sı ‘kadınların dekolte kıyafetleri dikkat çekmek için giydiğini düşünüyorum’ cümlesine katılırken, yüzde 24.5’i ‘çalışanların birbirlerine cinsel içerikli mesaj atması tacizdir’ cümlesine katılmıyor. Yüzde 26’sı ‘çalışanların iş yerinde şaka yollu küfürlü konuşması veya mesaj atması normaldir’ cümlesine katılırken, yüzde 16.6’sı çalışma ortamında kadın ve erkeklerin çalışma şartlarının eşit olmamasını normal karşılıyor ve yüzde 55’i kadın çalışanların iş hayatında korunması gerektiğine katılıyor. 

RAHAT KADIN YAFTASI

Bir kadının hemcinslerinden çok erkek arkadaşının olması onun ‘rahat bir kadın’ olduğunu gösterir önergesine katılanların oranının yüzde 11 olduğu araştırmada, yüzde 15.5’i de ‘kadınların iş yerinde erkeklerle cinsellik konuşması bana o kişinin kolay ve rahat biri olduğunu düşündürür” önermesine katılıyor.

Haberin Devamı

Katılımcıların yüzde 82’si iş ortamında cinsel istismara uğrayanların kadın olduğunu düşünüyor ancak yüzde 29’u cinsel taciz ve şiddette kadının beyanının esas olduğuna katılmıyor. Katılımcıların yüzde 9’ü çalışma ortamında kadınların istismar ediliyor olmasının abartıldığını düşünüyor ve “kadınların set ortamında yaşayabileceklerini kabul ederek işe gelmeleri” yargısına katılıyor.

Katılımcıların yüzde 24’ü çalışma ortamında şiddet yaşadığını ifade ederken bunların yüzde 80’ini kadınlar oluşturuyor.  Çalışmaya katılanların
yüzde 35.5’ü cinsel taciz/şiddet ve saldırı durumlarını herkes için farklı olduğunu düşünüyor, yüzde 9’u ise ‘herhangi bir cinsel taciz / saldırı / şiddet olayını değerlendirmemde failin statüsü benim için önemlidir’ önermesine katılıyor. Yüzde 8’i cinsel taciz durumunda kadının da payının olduğunu düşünüyor.

‘TEPKİ VERDİM, İŞSİZ KALDIM’

Çalışma ortamında şiddete uğradığını ifade edenlerin verdikleri tepkiler; yetkililere bildirme, kendisi müdahale etme ve hiç bir tepki vermeme. Cinsel istismar yaşayan katılımcılardan tepki verenler çoğunlukla olumsuz olarak sonuçlandığını, inanılmadığını, bir mekanizmanın işletilmediğini ifade ettiler. Tepki vermeleri sonucunda kendilerinin işine son verildiğini belirtenler de oldu. Tepki vermeyenler ise sonuca inanmadıklarını belirttiler.