GündemŞehit kokusu! Fırsatçılar şehitleri de istismara alet ettiler

Şehit kokusu! Fırsatçılar şehitleri de istismara alet ettiler

28.09.2024 - 06:42 | Son Güncellenme:

İstanbul, Fatih’te ‘Selam Çarşaf’ isimli bir şirket ‘şehit kokusu’ adı altında parfüm çıkardı. Satıcı tanıtım videosunu tepkiler üzerine kaldırdı. 400 ile 1050 TL arasında parfümleri satan şirkete 52 bin 800 TL ceza kesildi.

Şehit kokusu Fırsatçılar şehitleri de istismara alet ettiler

EREN KOCA- İstanbul, Fatih’te çarşaf ve parfüm satan “Selam Çarşaf” isimli bir firmanın parfümlerini pazarlamak için şehitleri kullanması tepkilere neden oldu. Firmanın “şehit” kokusu satmaya başlaması ve tanıtımı yapan kişinin kullandığı ifadelere sosyal medyadan tepki yağdı. Tanıtımı yapan kişi videoda şunları söyledi: “Size 6 farklı kokudan bahsedeceğiz. Okan Bey için 6 kokumuzu hazırladık, bunları size de şimdi açıklayacağım. Bedir, Mevlana, Misk, Şehit kokusu, Kaşmir ve Payitaht kokusundan hazırladık. Sizlerde isterseniz bize ulaşın.”

Haberin Devamı

‘TÜRK MİLLİYETÇİSİYİM...’

Tepkilerin ardından bir video daha çekip açıklama yapan satıcı şu ifadeleri kullandı: “Ben Türk milliyetçisi olduğum için hep Türkçe isimler kullanıyorum. Davidoff koysaydım adını rahatsız olmayacaklardı ama işte Türkçe isimler koyduğum için rahatsız oldular”. Öte yandan yoğun tepkiler sonrası satıcı videoları kaldırdı. Satıcının Şehit, Bedir, Mevlana, Misk, Kaşmir ve Payitaht isimli parfümlerin 30 cc’sini 400 TL’ye, 100 cc’sisini ise 1050’ye sattığı öğrenildi.

‘İZİN ALAN ÇIKARABİLİR’

Gerekli izinleri aldıktan sonra herkesin parfüm çıkarabildiğini belirten Kimya Mühendisi Mehlika Koç, şu bilgileri verdi:

“İçinde kullandığı hammadeler kozmetik yönetmeliğinde yasaklı değilse parfüm çıkarabiliyor. Bir kozmetik ürünün ambalajında; sorumlu kişinin (yani marka sahibi) adı veya kayıtlı unvanı ve adresi, minimum dayanma süresi yada son kullanım tarihi, ürünün seri numarası, barkod bilgisi, işlevi, içeriği, kullanım şekli, uyarıları, bilgi, ifade ve görselliği tüm bu bilgilerin kozmetik mevzuata uygun olarak üretici tarafından hazırlanarak, yer alması gerekmektedir. Günümüzde kozmetik ürünler merdiven altı olarak tabir edilen, uygun olmayan koşullarda üretilebilir. İçeriği bilinmeyen ve kanserojen madde içerme ihtimali olan bu ürünler, cildi tahriş ederek başta egzama olmak üzere birçok deri hastalığının sebebi olabilir. Ayrıca, bu işletmeler kayıt dışı olduğu için denetime tabi olmamaktadırlar. Tüketiciler, ürün üzerinde yer alan barkodu, Sağlık Bakanlığı’nın Ürün Takip Sistemi (ÜTS) mobil uygulaması üzerinden okuttuklarında o ürünün ÜTS’ye kayıtlı olup olmadığını anlayabilirler.”

Haberin Devamı

ÜÇ AY REKLAM DURDURMA

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Şehit Kokusu” ismini verdiği parfümü satan işletmeye para cezası kesildiğini açıkladı.

Gürcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları dedi: “Çeşitli sosyal medya mecralarında ve internet sitelerinde haberlere konu olan ‘selamesans_selamcarsaf’ isimli Instagram hesabında yer alan ‘Şehit kokusundan hazırladık’ şeklindeki ifadeler hakkında Bakanlığımızca resen inceleme başlatılmış ve aşağıdaki işlemler tesis edilmiştir. Reklam Kurulu tarafından toplumun milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar edilmesi nedeniyle anılan reklamlar hakkında 3 ay süre ile tedbiren durdurma kararı verilmiş ve bu karar İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü vasıtasıyla ilgili şahsa elden tebliğ edilmiştir.

Haberin Devamı

Söz konusu paylaşımlar, Reklam Kurulu’nun ilk toplantısının yapılacağı 8/10/2024 tarihinde görüşülerek, reklam veren hakkında 6502 sayılı Kanun’un 77/12’nci maddesinde öngörülen 550 bin 59 TL idari para cezası uygulanabilecektir. ‘Fiyat Etiketi’ mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen denetimde tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 52 bin 800 TL idari para cezası uygulanmıştır.”

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin kahraman ismi şehit Ömer Halisdemir’in adını ve fotoğrafını Şanlıurfa’daki bir eğitim kurumu reklamlarında kullanmıştı. Afişte, Ömer Halisdemir resmiyle birlikte “Herkes mezun olabilir sen kahraman ol” ifadeleri kullanılıyordu. Afiş tepkiler üzerine kaldırılmıştı.

Haberin Devamı

PARFÜM FİYAT LİSTESİ

*4 saat ile 6 saat arası kalıcılığı olanlar

30 cc şişe 250 TL.

50 cc Şişe 400 TL

100 cc şişe 750 TL

*10 ile 12 saat arası kalıcılığı olanlar

30 cc şişe 300 TL

50 cc şişe 450 TL

100 cc şişe 850 TL

*Ortalama 1 ile 2 gün elbisede kalıcılığı olanlar

30 cc şişe 400 TL

50 cc şişe 550 TL

100 cc şişe 1050 TL