29.04.2018 - 18:01 | Son Güncellenme:
Şakşuka için malzemeler
Kızartmak için
Şakşuka yapılışı
Şakşuka yapımına başlamadan önce şakşukanın en önemli malzemesi olan patlıcan doğru seçilmelidir. Şakşuka yapımı için seçilen patlıcan çekirdeksiz ya da az çekirdekli olmalıdır. Alacalı olarak soyulan patlıcanlar küp küp doğranıp tuzlu suda bekletilir. Tuzlu suda bekleyen patlıcanlar acısını verecektir ve şakşukanın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Tuzlu sudan çıkarılan patlıcanlar soğuk suda durulanarak iyi kurutulmalıdır çünkü nemli kalan patlıcanlar kızgın yağa atıldığında yağda bir patlama meydana gelmesine neden olacaktır. Diğer bir yandan domates ve biberler de ince ince doğranır. Sonrasında kuru soğanlar yemeklik doğranır, sarımsak ve maydanozlar da aynı zamanda ince ince kıyılır. Daha sonra bir tencereye yağ konularak kızdırılır. Kızan yağa iyice kurulanan patlıcanlar atılarak rengi değişinceye kadar kızartılır. Kızgın yağdan alınan patlıcanlar öncelikle içine peçete serilmiş bir kaba alınıp patlıcanların fazla yağının gitmesi beklenir. Diğer bir tarafta ise ayrı bir tencereye 4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı eklenir ve yemeklik doğranmış soğanlar, sarımsaklar ile sotelenir ve sonrasında yeşilbiberler konularak sotelemeye devam edilir.Son olarak ise salça ve domates eklenerek suyu azalıncaya kadar kısık ateşte sotelemeye devam edilir. Sosun kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha sulu sos isteyenler dilerse biraz su katabilirler. En son tuzu da eklenen sos kızarmış patlıcanlarla birleşmeye hazırdır. Üzerine sos gezdirilen patlıcanlara son olarak dilerseniz ince ince kıydığınız maydanoz veya dereotunuzu serpiştirebilirsiniz. Şakşuka damak zevkine göre sıcak ya da soğuk yenebilmektedir tercihe kalmıştır. Afiyet olsun.