23.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İstanbul
Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen “Çocuk İstismarında Önleme Çalışmaları” başlıklı bilgilendirme toplantısında “Dijitalde Çocuk” araştırmasının sonuçları kamuoyuna duyuruldu. Uzman konuşmacılar tarafından çocuk istismarına karşı yürütülen program ve etkin mücadele yöntemlerinin ele alındığı toplantıda açıklanan araştırma sonuçlarına göre internette vakit harcayan çocukların yüzde 78’i sakıncalı sitelere karşı korunmuyor. Çocukların günde ortalama internette geçirdikleri süre 2.7 saat arası olduğu, her beş ebeveynden birinin çocuklarının sosyal medya hesaplarını denetlemediği ve her dört çocuktan birinin profili herkese açık olduğu vurgulandı.
15 ilde, 1-17 yaş arası 802 çocuğu olan 537 ebeveyn ile gerçekleştirilen “Dijitalde Çocuk” araştırmasına göre ebeveynlerin yüzde 60’ı çocuklarının internete girişine sınırlama getirirken, ortalama 2 saat 11 dakika internet kullanmalarına izin veriyor. “Çocuğunuz interneti hangi amaçlar için kullanıyor?” sorusuna ebeveynlerin yüzde 79’u oyun, yüzde 76’sı eğitici faaliyetler, yüzde 57’si video, yüzde 36’sı arkadaşlarıyla iletişimde olmak, yüzde 28’i dizi izlemek yanıtını veriyor.
Sadece yüzde 8
Araştırmaya göre, çocuğu internette giren ebeveynlerin yalnızca yüzde 8’i sakıncalı sitelere karşı program uygulama kullanıyor. Yüzde 14’lük dilim ise korunma programı kullanıp kullanmadığının farkında bile değil. Çocukların yüzde 17’si ebeveynlerinin sınırlamalardan rahatsız olurken, yüzde 33’ü sınırlamaları bilmiyor. Sakıncalı siteler için koruma programı kullanan her 10 ebeveynden altısı çocuklarının internet faaliyetlerini sınırlarken eşine danışıiyor. Ebeveynlerin yüzde 31’i yakın çevresine danıştığını belirtirken, yüzde 25’i kimseye danışmadığını söylüyor. Pedagoji alanında uzman kişilere danıştığı söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 12. Sosyal medya hesabı olan ebeveynlerin yüzde 22’sinin profillerinin herkese açık olduğu, yüzde 48’si ise hesaplarında çocuklarıyla ilgili paylaşımlar yaptığı belirtiliyor.
Aile odaklı politika
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Yardımcısı Ali Fuat Karaman ise Milliyet’e şu bilgileri verdi:
“Son yıllarda özellikle aile içi istismar olaylarında bir artış söz konusu. Bunun ailenin eğitim düzeyiyle alakası yok. İhmal ve istismar, ağırlıklı olarak metropollere özgü, kontrolsüz göç ve büyümenin ortaya çıkardığı bir sorun. Bu soruna karşı aile odaklı bir politika geliştirilmesi gerekiyor.”