09.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Yargıtay Başsavcılığı, Gezi olayları sırasında Kızılay’da Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’a verilen 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasını az bularak, bozulmasını istedi. Başsavcılığın tebliğnamesinde, Şahbaz’a “olası kast” yerine “kasten” öldürme suçundan ceza verilmesi gerektiği belirtildi. Başsavcılık ayrıca mahkemenin Şahbaz’ın cezasından haksız tahrik nedeniyle yapılan 3’te 2 oranında indirimi de çok buldu. Davanın temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin tebliğnamedeki gibi karar vermesi halinde Şahbaz, 16-24 yıl arası hapis cezası istemiyle yeniden yargılanacak.
Hedef gözeterek
Yargıtay Başsavcılığı, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin davada polis memuru Şahbaz’a, “haksız tahrik altında olası kastla öldürmek” ve “kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak” suçundan ceza verilmesine ilişkin kararıyla ilgili tebliğnamesini tamamladı.
Temyiz incelemesini yapacak olan daire için bağlayıcı olmayan tebliğnamede, Şahbaz’ın, karşısındaki grubu görüp hedef gözeterek ateş ettiğinin anlaşılması karşısında, hakkında kasten öldürme suçundan hüküm kurulması gerekirken, olası kastla öldürmek suçundan hüküm kurulmasının yasaya aykırı olduğu belirtildi.
Güvenpark’ta gösteriler düzenlendiği belirtilen tebliğnamede, göstericilerin taş atmaları üzerine polisin geri çekilmek zorunda kaldığı anlatıldı. Şahbaz’ın, ön tarafta göstericilere doğru yürüdüğü, yere düşen bir göstericinin yüzüne tekme attığı ifade edildi.
Tebliğnamede, yerden kalkan gösterici uzaklaşmaya çalışırken, Şahbaz’ın iki el ateş ettiği, sanığın silahını yere paralel tutup karşıdaki gruba doğru bir el daha ateş ettiğinin tespit edildiği kaydedildi. Sarısülük’ün, başından yaralanarak yere düştüğü, sanığın ateş ettikten sonra geri dönüp kaçtığının da belirlendiği anlatılan tebliğnamede, “Sanık polisin karşısındaki grubu görüp hedef gözeterek ateş ettiğinin anlaşılması karşısında, hakkında kasten öldürme suçundan Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesi gereğince hüküm kurulması gerektiği” savunuldu.
Haksız tahrik indirimi
Tebliğnamede, mahkemenin Şahbaz’ın haksız tahrik altında suçu işlediğine ilişkin kararı yerinde bulundu. Başsavcılık, haksız tahrik indiriminin temel cezadan 4’de 1’den 4’e 3’e kadar yapılabileceğini hatırlatarak mahkemenin 23’te 2 oranında indirim yapmasını da çok buldu ve daha az bir indirim yapılmasını, yani Şahbaz’a daha yüksek ceza verilmesini istedi.
16 yıldan 24 yıla kadar
TCK’da kasten öldürme suçuna müebbet hapis cezası isteniyor. Haksız tahrik altında bu suç işlendiğinde ise 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. TCK’da ayrıca “görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” durumunda verilecek cezanın 3’te 1 oranında artırılması öngürülüyor. Temyize bakacak olan Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin tebliğnamedeki görüşe göre karar vermesi halinde Şahbaz, 16 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeniden yargılanacak. Tebliğnamede, ayrıca kamu hizmetlerinden yasaklama kararı verilirken cezanın yarısı kadar artırım öngören “yetkinin kötüye kullanılması suretiyle suç işlenmesi” maddesinin işletilmemesi de hukuka aykırı bulundu ve bozulması istendi.
Başbakanlığı korumak için geri çekilme kararı
Tebliğnamede, Sarısülük’ün vurulduğu gün Güvenpark çevresinde yaşananlara da yer verildi. Güvenpark içerisinde bulunan havuz ve YKM mağazası sağ tarafında çevik kuvvet ekiplerinin konuşlandırıldığı hatırlatıldı. Tebliğnamede, polis helikopterinden Kumrular Sokak üzerinden Milli Müdafaa Caddesi’ne doğru kalabalık bir grubun slogan eşliğinde yürüyüş yaptıkları bilgisi üzerine, Güvenpark havuzu önünde ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde konuşlanmış personele, Kumrular Sokak’tan gelen grupla, Kızılay’dan gelen grubun arasında kalmamaları ve Başbakanlığı korumaları için Güvenpark Kumrular girişine kadar geri çekilme talimatı verildiği ifade edildi.